Unicef: Sjokkerende antall barn utsatt for angrep og vold i 2017

Barn i konfliktområder utsettes for målrettede angrep og brutal vold i sine hjem, på skoler og lekeplasser. Dette er noen av grusomhetene barn ble utsatt for i året som gikk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Flere kriser og konflikter har preget nyhetsbildet i 2017. Noe mange av disse konfliktene har til felles, er at flere av ofrene for den brutale volden de medfører er barn.

Nå slår Unicef alarm om at barn i konfliktområder over hele verden har vært under angrep i en sjokkerende skala i 2017.

– Barn utsettes for målrettede angrep og brutal vold i sine hjem, på skoler og lekeplasser, skriver nødhjelpsdirektør Manuel Fontaine i Unicef i en pressemelding.

Se listen over noen av grusomhetene barn har blitt utsatt for i 2017 nederst i saken.

Forverring

I konflikter over hele verden blir barn rammet ved frontlinjene. De blir brukt som menneskelige skjold, drept, lemlestet og rekruttert til å slåss. Voldtekt, tvangsekteskap, bortføring og slaveri er blitt standard taktikk fra konfliktene i Irak, Syria og Jemen til Nigeria, Sør-Sudan og Myanmar.

Norsk våpeneksport: UNICEF hardt ut mot salg til krigførende parter i Jemen.

– Det har vært en forverring i en del områder de siste årene, sier forskningssjef Håvard Mokleiv Nygård ved PRIO til VG.

Forskningssjefen er enig i innrykket Unicef formidler – han mener kriger har blitt mer brutale, og forteller at det er tendenser til flere målrettede angrep mot for eksempel sykehus.

– Men vi vet faktisk ikke hvor mange barn som blir drept i konflikt globalt, eller hvor mange som blir rekruttert eller utsatt for målrettede angrep. Dette trenger vi mer informasjon om, sier han.

Fikk endelig slippe inn i opprørskontrollert område i Syria: – Et helvete på jord

LIVSTRUENDE: Et alvorlig feilernært barn får behandling ved et sykehus i Jemens hovedstad Sanaa 22. november 2017. Foto: Mohammed Huwais AFP

Både indirekte og målrettet

Mokleiv forteller at barn i konfliktområder først og fremst blir ofre for det man kaller «utilsiktet skade» under angrep i konflikter. Millioner av barn betaler også en indirekte pris for konfliktene gjennom underernæring, sykdom og traumer, ettersom grunnleggende tjenester, som tilgang til mat, vann, sanitærfasiliteter og helsetjenester, enten blir nektet dem eller blir skadet eller ødelagt i kamper.

Bli oppdatert: 400.000 barn trues av sultedød i Kongo.

BOKO HARAM: Terrorgruppen som er kjent for å bruke barnesoldater, har også holdt jenter fanget. 82 jenter som ble kidnappet i Chibok og holdt fanget i tre år ble i mai løslatt i bytte mot flere fangede Boko Haram-ledere. Foto: Reuters

Husker du saken? 82 Boko Haram-bortførte jenter frigitt i Nigeria.

Selv om det er lite data på hvor mange barn som blir utsatt for målrettede brutaliteter, forekommer også dette. Mokleiv påpeker at IS i fjor begynte å bruke barnesoldater for første gang.

Han understreker at væpnede grupper som regel tar i bruk barn fordi de ser seg nødt til det – ikke fordi de absolutt vil. Han mener også dette først og fremst blir sett på som nyttig i styrker med lav teknologisk kompetanse.

– Boko Haram bruker barnesoldater, og de ser nok at det kan være mer nyttig fordi det er mindre mistenksomhet rundt barn. Fra andre konfliktområder har vi sett at ganske små barn kan læres opp til å bruke våpen som AK-47, men det ville være vanskelig å se barn som effektive soldater i en høyteknologisk, profesjonell hær, sier forskningssjefen.

Sjokkerende bilder fra Syria: Møt den beleirede fotografen som fortsetter å vise verden det han ser

I noen sammenhenger blir barn, som er blitt bortført av ekstremistgrupper, igjen utsatt for overgrep når de blir tatt av sikkerhetsstyrker.

BARNESOLDATER: Sørsudanske gutter har lagt fra seg våpnene i forbindelse med en demobilisering i 2015. I 2017 er barn blitt rekruttert til væpnede styrker i Sør-Sudan på ny. Foto: Charles Lomodong AFP

Disse grusomhetene er blant det barn ble utsatt for i 2017

• I Afghanistan ble nesten 700 barn drept bare i årets syv første måneder.

• I Den sentralafrikanske republikk ble barn drept, voldtatt og rekruttert av væpnede grupper.

• I Kasai-regionen i DR Kongo har vold fordrevet 850.000 barn fra hjemmene sine, mens mer enn 200 helsesentre og 400 skoler er blitt angrepet. Rundt 350.000 barn har lidd av alvorlig, akutt feilernæring.

• I det nordøstlige Nigeria og Kamerun har Boko Haram tvunget minst 135 barn til å være selvmordsbombere, noe som er nesten fem ganger så mange som året før.

• I Irak og Syria er barn blitt brukt som menneskelige skjold, fanget i beleiringer, vært mål for snikskyttere og blitt utsatt for intens bombardering og vold.

BRUTALT: En kvinne bærer en skadet jente mens irakiske styrker kjemper i en offensiv mot IS-krigerne i gamlebyen i Mosul i Irak 3. juli 2017. Foto: Felipe Dana AP

• I Myanmar har rohingya-barn vært vitne til og lidd under sjokkerende og omfattende vold da de ble fordrevet fra hjemmene sine i Rakhine-delstaten. Barn lider fortsatt under den pågående konflikten mellom myanmarske styrker og forskjellige etniske væpnede grupper.

• I Sør-Sudan, hvor konflikt og økonomisk kollaps har ført til en sultkatastrofe i deler av landet, er mer enn 19.000 barn blitt rekruttert inn i hæren og væpnede grupper, og over 2300 barn er blitt drept eller skadet siden konflikten startet i desember 2013.

• I Somalia ble det rapportert om 1740 tilfeller av rekruttering av barn til konflikt i løpet av årets ti første måneder.

• I Jemen er minst 5000 barn drept eller skadet i løpet av nesten 1000 dager med kamper. Mer enn 11 millioner barn har behov for humanitær hjelp. 1,8 millioner barn lider av feilernæring, og av disse er 385.000 alvorlig feilernært og i fare for å dø om de ikke raskt får hjelp.

• I det østlige Ukraina lever 220.000 barn under den konstante trusselen fra landminer og andre eksplosive rester fra krigen langs den 500 kilometer lange frontlinjen, hvor kampene er hardest. Dette området er i ferd med å bli et av de mest landmine-forurensede stedene i verden.

FORTVILELSE: Naseer Ud Din holder sin sønn Abdul Masood, som druknet da båten de flyktet i kantret før de nådde land, mens hans kone Hanida Begum gråter. Foto: Dar Yasin AP

Les også

 1. Røde Kors fikk endelig slippe inn i opprørskontrollert område i Syria: – Et helvete på jord

  Her bæres et sykt barn ut av Øst-Ghouta i Syria. Sammen med 15 andre pasienter er jenta evakuert fra området der…
 2. Syke evakueres fra opprørskontrollert område i Syria

  Hjelpearbeidere har begynt å evakuere kritisk syke mennesker fra det beleirede opprørskontrollerte området Øst-Ghouta i…
 3. 400.000 barn trues av sultedød i Kongo

  Over 400.000 barn under fem år i Kongo er nå så underernærte at de står i fare for å dø av sult i løpet av…
 4. Norsk våpeneksport: UNICEF hardt ut mot salg til krigførende parter i Jemen

  Norges våpensalg til landene som kriger i Jemen har økt kraftig: Ledere i land som selger våpen til de krigførende…
 5. FN: 11 millioner barn i Jemen trenger akutt hjelp

  Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN.
 6. Barn sulter i syriske Øst-Ghouta: Sahar (1 mnd.) døde

  Barn og voksne er rammet av underernæring i beleirede Øst-Ghouta utenfor Syrias hovedstad.
 7. Rohingya-utryddelsen i Myanmar: Med et kulehull i beinet gjemte han seg for soldatene i 12 dager

  COX'S BAZAR (VG) Mohammad Hasan (25) ble skutt i Myanmar og var på flukt i 12 dager med åpent skuddsår.
 8. Bar moren (80) på skuldrene i 12 dager

  BALUKHALI (VG) Her kommer mor og sønn (40) frem til flyktningleiren i Bangladesh, etter å ha blitt drevet på flukt fra…
 9. Syriske flyktningbarn lever av søppelplukking

  HATAY (VG) Brødrene Hamzi (9) og Jouma (7) drar med seg de svarte posene.
 10. Boko Harams blodigste angrep hittil i år

  Ekstremistgruppen Boko Haram skal stå bak to nye angrep i Nigeria. Eksperter mener dette viser at gruppen fortsatt…
 11. UNICEF-rapport: 117 barn brukt i bombeaksjoner

  De kidnappes, trenes opp til å drepe og trues til å utføre selvmordsangrep.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder