ORKAN: Stormen Florence har økt til kategori fire i vindhastighet. Orkanen er på vei inn mot USAs østkyst nå Foto: NASA / REUTERS

Nærmere 1,7 millioner evakueres: Florence kan treffe land med enorm styrke

Orkanen Florence kan komme opp i 240 kilometer i timen innen den når USAs østkyst – som ventes å skje torsdag. Nærmere 1,7 millioner mennesker evakueres nå i utsatte områder.

 • Edda Drægni
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

The Washington Post melder at orkanen Florence er på vei inn mot den amerikanske østkysten. Stormen har de siste dagene økt i styrke, og er nå kategorisert som orkan nivå fire – som betyr en vindhastighet på mellom 210 og 240 kilometer i timen.

les også

Her blir det søkkvått: Vestlandet får månedsnedbør på en uke

USAs nasjonale orkansenter (National Hurricane Center) varsler at Florence vil være en «ekstremt farlig» orkan når den slår inn over land. Ifølge nyhetsbyrået AP kan den treffe land med en styrke som ikke har funnet sted i USA på mer enn 60 år.

Den gang døde 19 mennesker og 15.000 bygninger ble ødelagt da orkanen Hazel traff østkysten i 1954.

Ifølge The National Hurricane Center (NHC) kan orkanen komme opp i kategori fem før den treffer land. Deres prognoser sier at orkanens toppvind vil nå 240 kilometer i timen mellom tirsdag og onsdag, noe som kun er rundt 10 kilometer i timen fra å være en kategori fem-orkan.

1,7 millioner mennesker evakueres

Florence er ventet å slå ned mellom den nordlige delen av Sør-Carolina og øykjeden Outer Banks, som tilhører Nord-Carolina.

– Noen vil oppleve overveldende skader om denne stormen fortsetter som det er varslet så langt, sier statsmeteorolog Dan Miller til avisen The State.

Stormen kan imidlertid fortsatt endre retning, og ringvirkningene kan strekke seg langt utover stedet stormen treffer, skriver The Washington Post.

De advarer også om «livstruende stormflo» langs store deler av østkysten, fra Maryland til Georgia, i tillegg til at det er ventet «ekstreme regnmengder» – også i innlandet.

– Vi vet vi er i orkanens øye. Vi bruker denne tiden på å samle alt mannskapet vi trenger, utstyret vi trenger, og å legge strategier, sier guvernør i Nord-Carolina, Roy Cooper, ifølge Washington Post.

ENORME ØDELEGGELSER: Orkanen Hazel, som traff østkysten i 1954, forårsaket enorme ødeleggelser. Det er fryktet at Florence kan treffe med samme kraft. Foto: Clifton Guthrie / TT NYHETSBYRÅN

Her har lokale myndigheter, i tillegg til evakueringer på fastlandet, beordret evakuering av 250.000 innbyggere og turister fra øyene utenfor delstaten. Myndighetene venter her en stormflo på over tre meter.

I tillegg har både Sør-Carolina og Virginia startet evakuering, og ifølge nyhetsbyrået AP og avisen Washington Post er nå nærmere 1,7 millioner mennesker evakuert i de tre statene.

DIESEL: Nasjonalgarden transporterer drivstoff inn i bensinbeholderbiler for distribusjon i forkant av orkanen Florence i North Charleston, Sør-Carolina. Foto: U.S. Army National Guard/Sgt. Brian Calhoun / REUTERS

Florence blir den første kategori fire-orkanen til å treffe regionen siden Hugo raserte Nord-Carolina i 1989. Ifølge BBC krevde Hugo 49 liv og forårsaket skader for rundt 60 milliarder kroner.

Rundt 800 menige fra nasjonalgarden har ifølge CNN blitt mobilisert for å bistå i forberedelser og håndtering, samt for å delta i gjenoppbyggingsarbeid i forbindelse med Florence.

Det har ifølge BBC vært lange køer på supermarkedene i bebyggelser nær elver og kysten fordi innbyggerne hamstrer vann, batterier og kryssfiner.

President Donald Trump har offisielt godkjent unntakstilstanden i Nord- og Sør-Carolina, og tvitret flere meldinger om orkanen natt til tirsdag, blant annet:

«Teamet mitt har informert meg om at dette er en av de verste stormene til å treffe Østkysten på mange år. Det ser også ut som den kommer til å treffe rett på Nord-Caroline, Sør-Carolina og Virginia. Være så snill: vær forberedt, vær forsiktig og TA VARE PÅ dere selv!»

– Snakk om betydelige skader

Professor ved Geofysisk institutt, Asgeir Sorteberg forklarer at Florence er en tropisk storm som har utviklet seg til en tropisk orkan.

– Det dannes ved at etter hvert som luft går over varmt vann, vil vannet fordampe, stige opp, bli avkjølt og det dannes skyer. Denne prosessen frigjør masse energi som gjør at det blir stadig kraftigere vind.

EKSPERT: Professor ved Geofysisk institutt, Asgeir Sorteberg. Foto: Universitet i Bergen

– Hvor vanlig er en orkan i kategori fire?

– I fjor hadde vi to stykker, som var litt spesielt. Det kan også gå mange år mellom hver gang, så dette er en relativt sterk orkan, sier professoren som sikter til de to kategori fem-orkanene Irma og Maria som begge gjorde store skader over Kapp Verde-øyene i 2017.

– Men før det skal du over ti år tilbake til Felix i 2007.

Sorteberg sier skadeomfanget av en orkan som Florence avhenger veldig av hvor sterk den er når den treffer land.

les også

Seks mistet livet – Slik herjer tyfonen Jebi i Japan

Han legger til at skadeomfanget henger tett sammen med hvor god tid man har til å forberede seg:

– Denne orkanen er veldig bra varslet, så det er god tid til å sette i gang og sikre verdier før de må evakuere.

I etterkant av orkanen Florence, følger også orkanen Helene og den tropiske stormen Isaac hakk i hæl, ifølge det nasjonale orkansenteret. De beveget seg mandag kveld med maksvindfart på henholdsvis 120 og 170 kilometer i timen.

Les også

 1. Hawaii forbereder seg på naturkatastrofe

  I løpet av det neste døgnet kan Hawaii rammes av den kraftigste orkanen på 26 år.
 2. Ekstremregnet: Kristiansand satte fire norske nedbørsrekorder fredag

  Det intense regnværet over Sørlandet fredag ga landet hele fire offisielle norgesrekorder – og i tillegg en rekke…
 3. Regnet skaper problemer i morgentrafikken på Østlandet

  Store mengder nedbør over Østlandet mandag morgen har ført til at to tunneler ble stengt i en periode.
 4. Vindkast i sterk storms styrke: Frykt for turister som ikke fanger opp faresignalene

  Uværet ser ut til å gi noe svakere vind i Sør-Norge, men kraftigere i nord: Lørdag er det ventet vindkast opp i sterk…
 5. De var tre paradisøyer i Karibia. Orkanen endret alt.

  På Barbuda ble ni av ti hus knust da monsterorkanen feide inn over øya.
  Pluss content
 6. Klimaendringene: Slik kan de påvirke verden og Norge

   – Været vil kreve flere liv og skape store tap i fremtiden, sier ekspert.
  Pluss content
 7. Ekstremværet «Cora» herjet: Strømbrudd og materielle skader

  HITRA/OSLO (VG) Uværet fører til stengte veier, kolonnekjøring og en rekke hus er uten strøm.

Mer om

 1. Vær
 2. USA
 3. Ekstremvær
 4. Flom
 5. Beredskap
 6. Klimaendringer

Flere artikler

 1. Dette gjør Florence ekstremt farlig – Advarer om potensielt «ubegripelige» skader

 2. Richard tror ikke på orkanadvarslene: «De prøver bare å skremme vettet av oss»

 3. Norske Kenneth og Inger Lise måtte evakuere fra orkanen Florence: – En spøkelsesby

 4. Dødstallene stiger etter stormen i USA

 5. Slik ser monsterorkanen ut fra verdensrommet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder