ØNSKES VEKK: Venezuelas president Nicolás Maduro er ikke populær i USA. Det siste året har personer i Trumps administrasjonen skumlet om et statskupp i det Søramerikanske landet.
ØNSKES VEKK: Venezuelas president Nicolás Maduro er ikke populær i USA. Det siste året har personer i Trumps administrasjonen skumlet om et statskupp i det Søramerikanske landet. Foto: JUAN BARRETO / AFP

New York Times: USA diskuterte kupp-planer med militærledere i Venezuela

UTENRIKS

I all hemmelighet har Trump-administrasjonen det siste året hatt samtaler med militære ledere i Venezuela, hvor de har diskutert kupp-planer mot landets president Nicolás Maduro. Det hevder avisen New York Times.

Publisert: Oppdatert: 08.09.18 23:09

En av de militære lederne som USA skal ha hatt samtaler med, er svartelistet av USA selv.

Avisen New York Times hevder de har snakket med både amerikanske myndighetspersoner og en tidligere militærleder i Venezuela, som alle bekrefter samtalene.

Den svartelistede militærlederen har ifølge USA vært ansvarlig for en rekke alvorlige forbrytelser, som å torturere kritikere, fengsle opposisjonelle, narkohandel og samarbeid med Colombias tidligere geriljagruppe FARC.

USA skal ha valgt å ikke gå videre med samtalene om kupp-planene.

Drone-attentat

Venezuelas president Maduro ble i august i år forsøkt drept ved hjelp av droner med eksplosiver, under en tale.

I august i år sa imidlertid Trump at USA hadde en «militær mulighet» for Venezuela. Utsagnet skal ifølge New York Times ha ført til at kupp-generalene forsøkte å gjenoppta kontakten med Trump-administrasjonen.

Det hvite hus: Demokratisk prosess

Sent lørdag kveld svarte Det hvite hus på påstandene om kupp-samtaler i Venezuela. Talsperson Garrett Marquis i Det hvite hus sikkerhetsråd sier i en uttalelse at USA har ønske om en fredelig og ordentlig overgang til demokrati i Venezuela, og at dette ønsket er uforandret.

– USAs regjering lytter daglig til ulike sider i prosessen, både fra regjeringen, sikkerhetsstyrkene og folk som er tvunget til å flykte. De deler ett mål – å gjenoppbygge demokratiet i sitt hjemland, heter det i meldingen.

– Em varig løsning for Venezuelas stadig økende krise kan bare komme gjennom å bygge opp demokratiet, lov og rett og ha respekt for fundamentale menneskeretter og frihet, skriver Garrett.

Nyheten om kupp-planene i Venezuela kommer bare dager etter at en ny bok om Trump beskriver hvordan han ønsket å ta livet av Syrias president Bashar al-Assad.

– La oss drepe ham! La oss gå inn. La oss drepe dem alle, skal Trump ha sagt om Assad i april i fjor.

Utsagnet skal ha kommet etter at Trump fikk vite at Syrias regime hadde utført et angrep med kjemiske våpen mot opprørere.

Her kan du lese mer om