ØNSKES VEKK: Venezuelas president Nicolás Maduro er ikke populær i USA. Det siste året har personer i Trumps administrasjonen skumlet om et statskupp i det Søramerikanske landet. Foto: JUAN BARRETO / AFP

New York Times: USA diskuterte kupp-planer med militærledere i Venezuela

I all hemmelighet har Trump-administrasjonen det siste året hatt samtaler med militære ledere i Venezuela, hvor de har diskutert kupp-planer mot landets president Nicolás Maduro. Det hevder avisen New York Times.

les også

Katastrofen Venezuela

En av de militære lederne som USA skal ha hatt samtaler med, er svartelistet av USA selv.

Avisen New York Times hevder de har snakket med både amerikanske myndighetspersoner og en tidligere militærleder i Venezuela, som alle bekrefter samtalene.

Den svartelistede militærlederen har ifølge USA vært ansvarlig for en rekke alvorlige forbrytelser, som å torturere kritikere, fengsle opposisjonelle, narkohandel og samarbeid med Colombias tidligere geriljagruppe FARC.

VURDERTE KUPP: Trumps presidentadministrasjon vurderte lenge å hjelpe med et statskupp i Venezuela, ifølge New York Times. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA skal ha valgt å ikke gå videre med samtalene om kupp-planene.

Drone-attentat

les også

Skal ha blitt forsøkt drept med droner: – Får Maduro til å se svak ut

Venezuelas president Maduro ble i august i år forsøkt drept ved hjelp av droner med eksplosiver, under en tale.

I august i år sa imidlertid Trump at USA hadde en «militær mulighet» for Venezuela. Utsagnet skal ifølge New York Times ha ført til at kupp-generalene forsøkte å gjenoppta kontakten med Trump-administrasjonen.

Det hvite hus: Demokratisk prosess

Sent lørdag kveld svarte Det hvite hus på påstandene om kupp-samtaler i Venezuela. Talsperson Garrett Marquis i Det hvite hus sikkerhetsråd sier i en uttalelse at USA har ønske om en fredelig og ordentlig overgang til demokrati i Venezuela, og at dette ønsket er uforandret.

– USAs regjering lytter daglig til ulike sider i prosessen, både fra regjeringen, sikkerhetsstyrkene og folk som er tvunget til å flykte. De deler ett mål – å gjenoppbygge demokratiet i sitt hjemland, heter det i meldingen.

– Em varig løsning for Venezuelas stadig økende krise kan bare komme gjennom å bygge opp demokratiet, lov og rett og ha respekt for fundamentale menneskeretter og frihet, skriver Garrett.

les også

Lanserer ny valuta: Så mye koster én kylling i Venezuela

Nyheten om kupp-planene i Venezuela kommer bare dager etter at en ny bok om Trump beskriver hvordan han ønsket å ta livet av Syrias president Bashar al-Assad.

– La oss drepe ham! La oss gå inn. La oss drepe dem alle, skal Trump ha sagt om Assad i april i fjor.

Utsagnet skal ha kommet etter at Trump fikk vite at Syrias regime hadde utført et angrep med kjemiske våpen mot opprørere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder