SPERRET AV: Mannen og kvinnen ble funnet på en benk i tilknytning til kjøpesenteret The Maltings i Salisbury. Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

BBC: Eksspion Sergei Skripal funnet bevisstløs sammen med sin datter

Kvinnen i 30-årene som ble funnet bevisstløs sammen med eksspionen Sergei Skripal (66) skal være hans datter, etter det BBC erfarer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

66-åringen ble i 2006 dømt av russiske myndigheter for å ha spionert på sine egne. Søndag ettermiddag ble han funnet bevisstløs på et kjøpesenter i England sammen med kvinnen i 30-årene.

Det er britiske medier som har identifisert ham som Sergei Skripal.

Britisk politi bekreftet mandag at en mann i 60-årene og en kvinne i 30-årene er innlagt på sykehus etter å ha fått i seg et «uidentifisert stoff». De ble begge funnet bevisstløse på en benk inne på området til et kjøpesenter i byen Salisbury søndag ettermiddag.

– Paret, som vi tror kjenner hverandre, hadde ingen synlige skader, og ble tatt til sykehus. Der blir de behandlet for mistenkt eksponering av et uidentifisert stoff. Begge er innlagt på intensivavdeling i kritisk tilstand, skriver Wiltshire-politiet i en pressemelding.

Kontraterrorpolitiet skal være koblet inn i etterforskningen av saken, melder Reuters.

les også

Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Mandag kveld var det en politibil utenfor hjemmet til Skripal i Salisbury, skriver The Guardian.

Samtidig melder politiet i Wiltshire på Twitter at en restaurant i Salisbury har blitt stengt i forbindelse med hendelsen. Politiet skriver at det ikke skal være fare for folkehelsen, men at de har stengt restauranten for å ta forholdsregler.

DØMT: Sergej Skripal snakker med advokaten sin i Russland, vist på en TV-skjerm utenfor en russisk domstol i Moskva i 2006. Foto: AP

– Så ut til å ha tatt noe sterkt

66-åringen er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

Øyenvitnet Freya Church sier til BBC at det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

– På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, kanskje.

– Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

les også

Rapport: Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

Vil samarbeide

President Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået Tass at de er positive til et samarbeid for å finne ut av hva som har skjedd med Skripal.

– Vi ser at det er en tragisk situasjon, men vi har ikke informasjon om årsaken eller hva denne personen drev med, sier han.

Han la til at Russland ikke har fått henvendelse om mulig samarbeid om etterforskning av saken.

– Ingen har henvendt seg til oss med noe slikt ønske. Foreløpig avventer vi. Moskva er alltid positiv tli den slags samarbeid.

KRITISK SKADET: Politiet bekrefter at en mann og en kvinne er innlagt på sykehus i Salisbury i England etter å ha fått i seg et «uidentifisert stoff». Foto: AP

Innrømmet spionasje

Sergei Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

Under rettssaken hans i Russland skal sikkerhetspolitiet FSB ifølge russiske medier ha sagt at aktivitetene hans påførte landet skader som kan sammenlignes med dem som ble påført av Oleg Penkovskij.

Sistnevnte skal ha informert USA og Storbritannia om hvor Sovjet hadde plassert missilene sine på Cuba, og ble henrettet i 1963.

les også

Putin-kritiker tror det er 50 prosent sjanse for at han blir drept

Skripal ble likevel benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.

Både britiske og amerikanske trekker paralleller til en lignende sak i 2006, da den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London.

Den russiske ambassaden har ikke ønsket å kommentere saken overfor The Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder