SMELTER: Bildet fra 2016 viser Getz ishylle i Antarktis. Foto: Jeremy Harbeck / AP

Antarktis smelter seks ganger raskere enn på 1980-tallet

Issmeltingen på verdens kaldeste kontinent har akselerert dramatisk de siste 40 årene, viser en ny studie. Forskerne spår at havnivået vil kunne stige med flere meter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I studien, som mandag ble publisert i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences, fremgår det at Antarktis smelter seks ganger raskere enn hva det gjorde på 1980-tallet.

Forskere har brukt antennebilder, satellittmålinger og datamodeller for å se utviklingen fra 1979, skriver nyhetsbyrået AP.

Studien viser at issmeltingen har akselerert dramatisk. Siden 2009 har Antarktis mistet nesten 252 milliarder tonn med is hvert år, ifølge forskerne. På 1980-tallet var det årlige istapet på 40 milliarder tonn.

Les også: NASA har oppdaget smelting i nye deler av Antarktis

– Havnivået kan stige

Forsker Eric Rignot ved Universitetet i Irvine i California er hovedforfatter av den nye studien. Han forklarer at Øst-Antarktis, hvor isen lenge har blitt ansett som stabil, mister 56 milliarder tonn is i året.

Også i desember ble det påpekt at isbreer langs denne kysten smelter raskere enn tidligere.

– Smeltingen i Vest-Antarktis og Antarktishalvøya står for om lag fire femtedeler av istapet. Smeltingen i Øst-Antarktisk øker risikoen for at havnivået kan stige med flere meter i løpet av det neste århundret, sier Rignot.

Et enormt isfjell, større enn Akershus fylke, løsnet fra kysten av Antarktis i 2017 – se video under:

Global oppvarming

At havnivået stiger er en av de to mest alvorlige konsekvensene av global oppvarming. Det sa Lars Henrik Smedsrud, forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning og professor ved Geofysisk institutt på Universitet i Bergen, Lars Henrik Smedsrud, da VG snakket med han i fjor sommer.

les også

Isen i Antarktis smelter fortere enn noensinne

Forskningsleder ved Senter for klimaforskning, Bjørn Hallvard Samset, påpekte at stigningen går sakte.

– Det ser ikke ut som en orkan eller et jordskjelv. Men etter hvert kan vi bli nødt til å flytte fra det samfunnet vi bor i nå. Vi får være glad det går sakte, sa Samset til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder