Dette er TV-bildene som skadet Bush

(VG Nett) TV-selskapene brøt med den inngåtte avtalen og viste ansiktet på en tydelig irritert president George W. Bush.

 • Morten Øverbye

Artikkelen er over 15 år gammel

UTTRYKKSFULL: George W. Bush sa hva han mente med ansiktsuttrykket, mener presidentens nære venn Karen Hughes. Foto: Scanpix/AP/Reuters

Men mer alvorlig for Bush er det trolig at TV-selskapene gikk fra avtalen de to kandidatene var enige om, og viste begge kandidatene samtidig, skriver Washington Post.

Avisen peker på at seerne dermed kunne se en president som var tydelig surmulet og sint under enkelte av Kerrys innlegg.

Liknende TV-bilder i den første presidentdebatten for fire år siden, viste en arrogant Al Gore som himlet med øynene under George W. Bush' innlegg.

I forrige valg bidro TV-bildene trolig til å gi Bush seieren. Nattens bilder kan nå komme til å koste ham den klare ledelsen han har hatt på meningsmålingene.

Irritert og ubekvem

- Det du så i natt, var en president som var irritert, sint og ubekvem. Han ønsket åpenvart ikke å være der, og han hang over podiet, sier det demokratiske partiets formann Terry McCauliffe til The Guardian.

Den britiske avisen understreker at partiformannen sier dette i basketballhallen som har fått tilnavnet «Spin Alley» på universitetsområdet, fordi representanter fra begge partier der forsøker å påvirke mediene med sin versjon av virkeligheten. McCauliffe sier demokratene vil utnytte bildene av en surmulende president til fulle i den drøye måneden som gjenstår av valgkampen.

Nattens debatt ble sett av rundt 50 millioner amerikanere.

ØKER: George W. Bush drar i fra motkandidat John Kerry ifølge Reuters siste meningsmåling i forkant av det amerikanske presidentvalget. Bush får der 48 prosent av oppslutningen, mens Kerry må nøye seg med 44. Foto: Scanpix/Reuters/Jim Bourg

Den demokratiske utfordreren var ikke sen om å gripe ordet, da Bush i et forsvar for krigen i Irak uttalte at «fienden angrep oss»:

- Jim, presidenten sa akkurat noe veldig avslørende og ærlig talt veldig viktig i denne debatten, sa Kerry henvendt til moderator Jim Lehrer.

- For å svare på ditt spørsmål om Irak og å sende folk til Irak, sa han akkurat, «fienden angrep oss». Saddam Hussein angrep ikke oss. Osama bin Laden angrep oss. Al-Qaida angrep oss, sa Kerry mens en merkbart irritert president stirret ut mot publikum og klikkene av kameraene kunne høres fra pressefotografene i salen.

Kerry hamret gjentatte ganger videre på at presidenten hadde tatt landet til krig uten en internasjonal koalisjon og uten en plan for hva som skulle komme etter Saddam Husseins fall.

- Jeg vil aldri gi noe land vetorett over vår sikkerhet. Men jeg vet også hvordan vi skal lede slike allianser. Presidenten har knust våre allianser over hele verden, sa Kerry.

Stemte for krigen

Bush på sin side pekte på at Kerry hadde stemt for å gi presidenten fullmakt til å gå til krig i Irak. Presidenten mente derfor at hans demokratiske utfordrer skifter politisk standpunkt ut fra politiske strømninger og meningsmålinger.

- Det eneste som er konsistent om min motstanders standpunkt er at han har vært inkonsistent, sa Bush.

Presidenten mente at politikken han selv fører er en stø kurs i krigen mot terror.

- Jeg har tatt noen tøffe beslutninger. Men folk vet hvor jeg står. Folk der ute vet hva jeg tror, og det er slik vi best kan bevare freden, gjentok Bush flere ganger gjennom debatten.

GEMYTTELIG: USAs førstedame Laura Bush (t.h.) og John Kerrys kone Teresa Heinz Kerry hilser før starten på den første av de tre presidentdebattene. Foto: Scanpix/AP/Gerald Herbert

Mot slutten av de 90 minuttene spurte moderator Jim Lehrer om Bush var irritert over at Kerry flere ganger hadde sagt at presidenten hadde problemer med sannhet om Irak.

- Å, jeg er en ganske rolig kar. Jeg tar det ikke personlig, sa Bush.

Men George W. Bush nære venn Karen Hughes kunne etter debatten kunne fortelle at hun så at presidenten var tydelig sint ved tanken på John Kerry som øverstkommanderende i krigen mot terror.

- På ansiktet hans, kunne du se hvor irritert han var over senatorens feilaktige fremstilling... Han svarte senatoren med ansiktsuttrykket, sa Hughes til Washington Post.

Etter debatten så Kerry mest fornøyd ut, da han takket sin motdebattant for debatten før han gikk til scenekanten, rystet hender med publikum og ba kona Teresa Heinz Kerry komme opp på scenen.

Bush nevnte knapt motstanderen, men samlet familien på scenen og klemte førstedame Laura Bush.

DEBATTEN OVER: President George W. Bush håndhilser på Theresa Heinz Kerry og demokratenes presidentkandidat John Kerry hilser på førstedame Laura Bush etter presidentdebatten ved Miamis universitet i Coral Gables, Florida. Foto: Scanpix/Reuters/Jim Bourg

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Hardt oppgjør om Irak-krigen

 2. Bush og Kerry møtes igjen i natt

 3. Bitter kamp om hvem som vant

 4. Vil grille Bush på økonomien

 5. Sammenlignet Bush med mafiaboss

Fra andre aviser

 1. Like forskjellig i stil som i innhold

  Bergens Tidende
 2. Bush satser sterkt på revansj i nattens debatt med Kerry

  Aftenposten
 3. Dersom det blir Kerry

  Bergens Tidende
 4. Kerry går rett i strupen på Bush

  Aftenposten
 5. Krig og terror kan berge Bush

  Aftenposten
 6. Kerrys våpen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder