FORSKNING: Svenske forskere har funnet ut at hundeeiere har mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. FOTO: HALLGEIR VÅGENES/VG

Hund er bra for helsa

Hundeeiere har mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn folk som ikke har hund, viser en ny svensk undersøkelse.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forskere fra universitetet i Uppsala har studert sammenhengen mellom det å eie en hund og forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Studien viser at hundeeiere har lavere risiko for å dø av hjertesykdommer enn folk som ikke har hund.

HUND: Ny forskning viser at det å eie en hund fører med seg en rekke positive helseeffekter. Foto: KRISTER SØRBØ, VG

Spesielt enslige har god nytte av å skaffe seg en firbeint venn.

Les også: Verdens høyeste katt meldt savnet

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren, sier Tove Falle, veterinær og dosent i epidemiologi ved Uppsala universitet.

Men også par har godt av å ha hund. Det handler om at det å eie en hund, gjør at folk holder seg mer i aktivitet.

Så du denne? Sel på rullebanen

Forskerne har også funnet ut at hunden kan bidra psykososialt ved at hundeeiere føler seg bedre og gladere. Hunden kan også ha en gunstig virkning på eierens bakterieflora.

Les også: Bamse (7) fortsatt savnet på Gardermoen

3,4 millioner tidligere hjertefriske svensker i alderen 40 til 80 år har deltatt i undersøkelsen, som er et samarbeid mellom Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University og Sveriges landbruksuniversitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder