I RUINER: Palestinske skolejenter går forbi Akram-skolen, som ble truffet i et israelsk luftangrep mot Gaza i går kveld. Foto: AP. Foto:

I RUINER: Palestinske skolejenter går forbi Akram-skolen, som ble truffet i et israelsk luftangrep mot Gaza i går kveld. Foto: AP. Foto:

Sharon i vansker, angriper palestinere

Israel fortsetter flyangrepene mot mål på Gazastripen som svar på palestinske rakettangrep i helgen. Samtidig møter statsminister Ariel Sharon alvorlig motbør i egne partirekker.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Likud-partiets sentralkomité med rundt 3.000 medlemmer skulle mandag kveld stemme over et forslag fra Benjamin Netanyahu om å framskynde ledervalget i partiet til november. Forslaget er ment som en protest mot evakueringen av Gaza og kan føre til at Sharon blir vraket som partiformann.

En strøm av raketter mot Israel fra Gazastripen i helgen synes å ha styrket Netanyahu, som argumenterte mot tilbaketrekkingen. Det ville føre til mer vold, hevdet han. En grunn til det harde svaret på angrepene fra israelsk side kan derfor være Sharons ønske om å vise at han er tøff nok.

ÅPNER FOR VALG: Statsminister Ariel Sharon Foto: AFP.

Netanyahu leder
En meningsmåling om sympatiene innad i den konservative regjeringsalliansen viser at Netanyahu har støtte fra et flertall på 50,7 prosent, mens 42,3 prosent sier de støtter Sharon. Bare 6,9 prosent svarte «vet ikke», og støtte fra disse er alene ikke nok til å sikre seieren for Sharon.

Avstemningen i Likuds sentralkomité skulle etter planen begynne i 21-tiden mandag kveld norsk tid. Resultatene var ikke ventet før et par timer senere.

Sharons rådgivere sier at han kan komme til å forlate Likud og danne et nytt sentrumsparti dersom han lider nederlag i den interne avstemningen. Han vil da forsøke å bygge på at et flertall av israelske velgere tross alt støttet hans tilbaketrekking fra Gaza.

Angrep mandag morgen
Tidlig mandag morgen gikk israelske fly til angrep på minst fem bygninger på Gazastripen som israelske militære sa ble brukt av Hamas og andre ytterliggående grupper til å lage og lagre våpen. En kvinne skall ha blitt såret av en granatsplint.

Et fly avfyrte to raketter mot et folketomt område nord på Gaza-stripen. Israels militære sa det var et preventivt tiltak for å stanse et palestinsk forsøk på å krype i stilling nær Israels grense og gjenoppta rakettangrepene mot Israel.

Hamas sier rakettangrepene mot Israel var hevn etter at 16 personer ble drept da en bil eksploderte under Hamas' militærparade i en flyktningleir før helgen.

Men både palestinernes president Mahmoud Abbas og flere vitner sier Hamas lyver for å dekke over eget ansvar.
- Jeg ville være rasende på Israel om de hadde drept min sønn, så selvsagt er jeg nå rasende på Hamas, sier Yossef al-Fayaida, far til en mindreårig gutt som ble drept i eksplosjonen.

Arrestasjoner
Den israelske hæren fortsatte mandag sine aksjoner mot de væpnede gruppene Hamas og Islamsk hellig krig og arresterte 90 mistenkte medlemmer på Vestbredden.
34 mistenkte ble pågrepet i Hebron og 28 i Betlehem, mens fem personer ble arrestert i Ramallah.

Arrestasjonene kommer i tillegg til de over 200 palestinerne som ble pågrepet i løpet av helgen. De palestinske selvstyremyndighetene vil be det internasjonale samfunn bidra til at de blir løslatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder