Rapporterer direkte fra fronten: Ruller mot Bagdad

(VG Nett) Amerikanske og britiske styrker er nå på vei mot Bagdad fra Sør-Irak. I flere av tanksene sitter det reportere som melder om liten eller ingen irakisk motstand.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Samtidig som tanks og militære kjøretøyer rykker nordover inn i den irakiske ørkenen, kan TV-seere verden over følge dramaet direkte via journalister som befinner seg midt blant invasjonsstyrkene.

Ifølge flere rapporter fra de styrkene som ruller hurtig innover i ørkenen, skjer fremrykningen mot Bagdad nærmest uten noe militær motstand.

Flere militæreksperter har i forkant av krigen sagt at man regner med at Saddam Hussein vil trekke sine styrker inn til de store byene i landet. Så langt er den minimale motstanden i ørkenen som forventet.

Samtidig meldes det fra blant annet NBC om kraftige eksplosjoner i området rundt Basra.

- Ser kamphelikoptre

Mediedekningen skiller seg fra alle tidligere kriger. Materialet som sendes er riktignok underlagt retningslinjer gitt av amerikanske militære. Likevel er rapportene en helt ny og revolusjonerende måte å dekke krig på.

- Vi kjører i en kamp-tanks i mellom 40 og 50 kilometer i timen. Rundt oss kan vi se kamphelikoptre som er utstyrt med raketter som kan trenge gjennom pansrede kjøretøy, rapporterer CNNs reporter Walter Rodgers fra den irakiske ørkenen, samtidig som TV.kanalen viser bilder av helikoptre som flyr lavt over ørkenen.

- Ørkenluften her er full av støv. Jeg har munnen full av støvet som dekker hele kjøretøyet vi sitter i, forteller Rodgers, som sier at de amerikanske troppene er forberedt på motstand når man kommer nærmere Bagdad.

Kan ikke si alt

Bildene er tatt med og sendes via høyteknologisk kommunikasjonsutstyr i den pansrede Bradleyen reporterteamet befinner seg inne i.

- Vi vet hvilken rute vi skal kjøre, og vi vet hvor vi sannsynilgvis vil møte motstand, men vi kan ikke fortelle om det. Dette er en del av utfordringen ved å være innpakket som journalist på denne måten. Vi kan ikke bryte den tilliten vi er gitt ved å få være her, sa Rodgers til amerikanske TV-seere i morges.

Bakkeinvasjonen av Irak startet med voldsom artilleriild fra de britiske og amerikanske styrkene på grensen mellom Kuwait og Irak i går kveld. Ved 21-tiden rykket minst 20.000 soldater fra 1st Marine Division inn i Irak.

- Det føles som et jordskjelv, meldte New York Times reporter på stedet.

Torsdag kveld ble det meldt om de første tapene på amerikansk-britisk side under krigen. 16 soldater - 4 amerikanere og 12 briter - mistet livet da et transporthelikopter styrtet. Les mer om saken her: 16 soldater drept i Kuwait

Strategisk

Iraks hovedstad Bagdad ble likhet med byene Mosul i nord og Basra i sør utsatt for massive rakettangrep fra i går kveld. Koalisjonsstyrkene i sør rykker i retning Basra, som er en strategisk viktig oljeby.

Styrkene følger to hovedveier, den ene langs kysten mot grensebyen Umm Qasr, den andre mot Safwan litt lenger inne i landet. På vei nordover passerte styrkene flere oljefelt hvor flammer og store røykskyer var synlig.

-Det er to eller tre branner som reiser seg mot himmelen, fortalte Reuters-journalisten Sean Maguire.

En reporter fra The Times melder at britiske elitestyrker har rykket frem mot på Al Faw-halvøyen ved Persiabukta. De britiske styrkene ble støttet av raketter som ble skutt over Khawr Abd Allah-elven, som skiller Bubiyan-øya Kuwait fra Irak.

Ved å ta kontroll over det sørlige Irak, vil styrkene kunne kontrollere tilgangen til Persiabukta og forberede det første viktige målet på veien til Bagdad: Iraks nest største by, Basra.

- Ting går veldig bra, sa USAs forsvarsminister Donald H. Rumsfeld i Washington.

Eksplosjoner i nord

Flere eksplosjoner kunne tidlig fredag morgen høres i og rundt den nordirakiske byen Mosul, opplyste en reporter for TV-kanalen al-Jazeera. Les mer her: Eksplosjoner i Nord-Irak

Mohammed al-Bourini fra den arabiskspråklige kanalen sa i en live-overføring at han hørte flere eksplosjoner i Mosuls drabantbyer i 02.30-tida norsk tid, melder NTB. Da var det nesten gått en time siden luftvernsirenene lød i byen.

CNN meldte at forut for eksplosjonene kunne man høre luftvernild i byen. Mosul ligger helt nord i Irak, like utenfor det kurdiskkontrollerte området, rundt 100 kilometer fra Tyrkias sørlige grense. Byen er strategisk viktig, ikke minst på grunn av oljefeltene i området

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder