Styrtet i døden

Arne Næss jr. drept da festet løsnet under klatring i Sør-Afrika

KNYSNA (VG) Arne Næss' sørafrikanske verter, Johann og Anton Rupert, skal ha vært hjelpeløse vitner til at den kjente klatreren stupte i døden da det ene festet løsnet.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Multimillionæren og eventyreren (66) endte sitt liv der han kanskje følte seg mest hjemme - i fjellet.

Da redningsmannskapene firte seg ned i 17-tiden, fastslo de straks at 66-åringen hadde omkommet.

Turistattraksjon

Fjellklatreren og shippingmannen var på besøk på vingården til familien Rupert i Franschhoek, rundt 80 kilometer nord for Cape Town.

Vingårdene har gjort Franschhoek til et av de rikeste områdene i landet. Majestetiske fjell danner en oval halvsirkel rundt byen. Mange av dem er stupbratte, og er populære mål for klatring.

Franschhoek regnes som en av de fem største turistattraksjonene i Sør-Afrika.

Området er kjent som et vindistrikt med svært gode vekstvilkår for vindruer. Vingårdene ligger på rad og rekke, og busslaster kjører inn fra Cape Town hver dag med turister som skal prøvesmake viner. L'Ormarins, der Arne Næss jr. var gjest, er en av de mer eksklusive. I tillegg til en enorm vinkjeller tiltrekkes turister av den spektakulære utsikten mot de bratte fjellsidene som ligger i bakgrunnen.

Familien Rupert overtok vingården i 1969, men gården har røtter tilbake til 1600-tallet og franske hugenotter. Ifølge gårdens nettside har vineksperter sagt at den er «en vinmakers drøm». Vingården har mottatt mer enn 70 priser og 450 medaljer for sin vin.

VG snakket sent i går kveld med fru Anton Rupert, som de siste dagene har hatt Arne Næss som gjest på vingården i Franschhoek.

Hun var tydelig rystet av hendelsen tidligere på dagen.


- Arne Næss var en svært respektert mann. Han gjorde et
usedvanlig godt inntrykk på meg. Tenk, hvilken sorg for de syv barna han etterlater seg, sier fru Rupert til VG. Hun drakk te med den norske milliardæren og fjellmannen for bare få dager siden.

Hennes mann, den sørafrikanske tobakkskongen og finansfyrsten Anton Rupert (87), skal ha fulgt nedstigningen fra fjellet i kikkert sammen med sin sønn, Johann Rupert.

De kunne bare konstatere at den rutinerte klatreren fra Norge stupte i døden.

Ekteparet Rupert mistet selv sin sønn Anthonij i en bilulykke i 2001.

- Jeg har den største medfølelse med Næss' familie. Jeg vet hvordan det er å miste en mann i sin beste alder i nær familie, sier fru Rupert til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder