SAVNET: En uidentifisert turist på et sykehus i Phuket ser på bildene over de savnede personene i området. Foto: AFP

- 1376 nordmenn kan være savnet

(VG Nett) UD står fast ved at 13 nordmenn er omkommet i flodbølge-katastrofen. Så mange som 1376 nordmenn kan være savnet, mener UD.

  • Christian F. Brændshøi
  • Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

På pressekonferansen sa utenriksminister Jan Petersen at UD står fast ved at 13 nordmenn er omkommet totalt. To av dem er funnet på Sri Lanka.

Det thailandske katastrofedepartementet har tidligere i dag sagt at 18 nordmenn er blant de omkomne i Thailand.

Hundrevis savnet

I tillegg meldte utenriksministeren at så mange som 1379 kan være savnet. Av disse er 446 nordmenn som man vet var i området som ble rammet, men som man ikke har kommet i kontakt med.

I tillegg har UD en liste over 930 nordmenn som skal ha oppholdt seg i Sørøst-Asia på ferie, men som man er usikre på om befant seg i de rammede områdene. Dette er også personer UD ikke har oppnådd kontakt med.

UD opererer fortsatt med tallet 20-40 skadde nordmenn.

Ifølge UD oppholdt 4450 nordmenn seg i de rammede områdene da katasrofen skjedde. 3061 er i god behold.

Savner du noen eller vil melde ifra at du har det bra? Les mer her!

UD vil ikke gå ut med navnene på de savnede fordi det knytter seg stor usikkerhet til dette.

Norske myndigheter har ingen umiddelbare planer om å hente hjem de omkomne, men har bedt thailandske myndigheter om å vente med å brenne lik til ofrene etter flodbølgekatastrofen er identifisert.

Helsemyndighetene antar at det er flere nordmenn som ligger skadd på sykehus i området, og som man ikke vet om ennå.

- Vårt personell går fra sykehus til sykehus for å sjekke om det er nordmenn der, sier Petersen.

To team fra Kripos er på vei til Phuket-området.

GLADNYHET: På Phuket International Hospital fikk den norske konsulen Bjørn Bjerkaas beskjed om at SAS skal sende ekstra fly til området, som skal frakte norske, svenske og danske turister hjem. Foto: SCANPIX

Nordiske myndigheter har bestilt et dusin fly fra SAS som skal hente nordmenn og andre beboere fra Skandinavia hjem fra Thailand.

Fikk kritikk

På pressekonferansen fikk utenriksministeren flere spørsmål om UD hadde reagert raskt nok og godt nok da katastrofen inntraff.

Petersen mener at UD kom raskt igang med hjelpearbeidet i Norge. Han innrømmer at UD har måttet endre sine planer for å håndtere denne krisen underveis, men vil ikke si at UD ikke var forberedt på en krise som dette.

SAS skal i samarbeid med myndigheter fra Norge, Sverige og Danmark sette opp ekstra flyavganger for å frakte turister hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder