Her er nordmennenes egne bilder fra brannflukten

19-åringene Bjørk og Aleksander fra Hamar ventet i seks timer på å bli reddet og ga fra seg klær til skadede grekere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

19-åringene Aleksander Kilde Lien og Bjørk Ellingsbø fra Hamar var på hotellet Ramada Attica Riviera. De pustet inn mye røyk i går og venter nå på legeundersøkelse på sykehuset i Athen.

Hamar Arbeiderblad skrev først om de to norske turistene.

Rundt midnatt ble 19-åringene evakuert fra stranden til Rafina med båt. Da brant det i flere bygninger i nærheten og hotellet var fylt med røyk. På stranden var det flere lokale som hadde fått åpne sår og store brannskader.

Ifølge Ellingsbø var det både eldre, barn og dyr blant de skadede.

– De prioriterte de skadede først. Jeg så blant annet en jente som svømte med redningsvest og dro en eldre dame til en av båtene, sier hun.

Hun forteller at de ga fra seg både klær og håndklær til de skadede. Selv duppet de hår og klær i havet for å unngå at det tok fyr i varmen fra glør på stranden.

Flyktet i biler

Eline Meisingset Strømmen (23) og kjæresten Wahid Sahil (28) var på samme hotell, som ligger mellom byene Rafina og Mati, området som er hardest rammet.

les også

Minst 74 døde i massive skogbranner ved Athen

60 mennesker har mistet livet i de voldsomme skogbrannene i Hellas.

– Vi hørte noen skrike ut at vi måtte dra. Vi så flammer og masse svart røyk, og vi så at de fastboende flyktet i bilene sine. Det var ganske kaotisk. Flammene var veldig nærme og brannen var kraftig, forteller Strømmen til VG.

EVAKUERT: Rundt midnatt ble Wahid Sahil (28) og kjæresten Eline Meisingset Strømmen (23) evakuert med båt til nabolandsbyen Rafina. Foto: Privat

Da de forlot hotellet, oppsto det kø på veien fordi folk flyktet i biler. Turistene ble sendt til stranden.

Mens de satt der fikk de utdelt håndklær for å verne seg mot røyken. Rundt midnatt ble de evakuert med båt til Rafina, og tok buss til Athen.

– Det kom flere fastboende med store brannskader til stranden. Alt brant utenom hotellet. Det var det eneste trygge stedet, sier Strømmen på telefon fra Athen.

– Noen lå i vannet i timevis. Mens vi var der begynte palmene nær oss å brenne, men noen klarte heldigvis å slukke det, sier hun.

– Plutselig hørte vi masse skrik fra havet

I tillegg til at 60 mennesker har mistet livet, er 170 innlagt på sykehus med skader, ifølge AFP. For flere av disse skal tilstanden være kritisk.

Jørn Helge Dahl (47) var på vei med ferge fra Paros til Rafina mandag ettermiddag. Han forteller at de ikke hadde hørt noe om brannen da de gikk om bord, men at de etter hvert som de nærmet seg havnebyen så askeskyer.

– Plutselig hørte vi masse skrik fra havet. Da la vi merke til to personer som lå i havet. Det var så vidt de ikke ble truffet av den store fergen. Det ble kastet ut livredningsbåter og vi fikk trukket dem opp.

Videre forteller han at de hørte enda flere skrik fra havet.

– Men det tok litt tid før vi fikk lokalisert dem. Det var seks-syv stykker som var klynget sammen. Det var en mann og en kvinne, og resten var barn og ungdommer.

Dahl forklarer at de skal ha lagt ut på havet i en plastbåt i et forsøk på å rømme fra flammene, men at båten kantret.

– Det er utrolig at de faktisk overlevde. De var langt utpå havet.

Etter en lang redningsaksjon gikk Dahl i land Rafina mandag kveld.

– Det var en ganske kaotisk og dramatisk natt. Det var lite informasjon, og det meste på gresk. Vi bodde på et hotell litt utenfor sentrum, og siden hotelldriveren ikke flyktet tenkte vi at det var trygt.

– I dag skal vi heldigvis hjem, sier han.

les også

Camping-eier hardt rammet av skogbrann i Sverige: – Livsverket mitt er borte

UD: Prøver å få oversikt

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til VG at de jobber med å skaffe oversikt over om nordmenn er rammet. Ifølge Strømmen var det både nordmenn, svensker og dansker på hotellet hun og kjæresten ble evakuert fra.

UD ber nordmenn i Hellas om å holde seg orientert om situasjonen, følge råd fra lokale myndigheter og om å registrere oppholdet på reiseregistrering.no, slik at UD lettere kan få oversikt og kontakt med nordmenn i området.

Christina Nicolaisen (35) har feriert i Nafplio med mannen og barna på åtte og elleve år. I dag tidlig kjørte de på hovedveien like ved Rafino hvor flammene har herjet som verst.

Hun forteller at de fleste husene langs veien er nedbrent.

– Folk graver i husruinene sine, sier Nicolaisen.

Både SAS og Norwegian opplyser til VG at trafikken går som normalt til Hellas i dag. Flyplassen ligger ifølge SAS fire mil fra brannområdet og vindretningen påvirker ikke flytrafikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder