Israel skjøt ned syrisk kampfly

Israel bekrefter at de har skutt ned et syrisk jagerfly over Golanhøydene.

  • Eirik Røsvik

Nedskytingen ble bekreftet av Israels militære styrker (IDF) på twitter.

Ifølge landets militære styrker var flyet rundt 2 kilometer inne i luftrommet over de israelsk-kontrollerte Golanhøydene da det ble skutt ned.

Det er første gang på fire år at Israel har skutt ned et syrisk fly.

Ifølge dem ble to Patriot-missiler skutt mot et syrisk Sukhoi-jagerfly. IDF overvåket jagerflyet, som ble innhentet av missilene.

Krasjet i Golan-høydene

En talsperson fra IDF sier til den israelske avisen Haaretz at flyet var av typen Sukhoi 22 eller 24, og at det krasjet i syrisk territorium ved Golanhøydene.

Sukhoi er en russisk flyprodusent og det syriske flyvåpenet har begge modellene.

– Siden i dag tidlig har det vært en økning i kampene inne i Syria og i aktiviteten til det syriske luftforsvaret. Det israelske forsvaret er i høy beredskap og vil fortsette å slå ned på brudd på våpenhvilen fra 1974, skriver IDF på twitter.

Israel har okkupert Golan-høydene siden 1967 og annekterte området i 1981. Dette er ikke anerkjent av FN.

Ukjent skjebne

Pilotens skjebne er ikke kjent, skriver Haaretz.

Ifølge det israelske militæret tok det syriske flyet av fra T4-flybasen nær Hama, som har blitt angrepet av Israel to ganger tidligere. Basen har blitt brukt som base for iranske styrker og droneoperasjoner i Syria.

Det syriske nyhetsbyrået Sana bekrefter at Israel hadde angrepet et syrisk jagerfly, men sier ikke at det ble truffet, skriver BBC.

En militær kilde sier til det syriske nyhetsbyrået at flyet angrep «væpnede terroristgrupper» nær den sørlige Yarmouk-dalen.

Syria betegner regelmessig opprørsgrupper som terrorister, skriver kanalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder