STEMNINGSSKIFTE: Kate O`Pharrels (32) og kjæresten Chris Frank (35, med ryggen til) mener at Storbritannia har blitt mer likt Chris hjemland USA etter brexit-avstemningen. Splittelsen og nasjonalismen, som meget mulig har vært der hele tiden, har kommet frem offentligheten, mener de. Foto: Nina E. Rangøy

Brexit splitter generasjoner

LONDON/ KING’S LYNN (VG) Brexit har ført til en dyp splittelse mellom gammel og ung i Storbritannia. Kløften mellom generasjonene bare fortsetter å vokse.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • NINA RANGØY (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Det er dagen for sensommerens kanskje siste eviglange utebrunsj i bydelen Hackney i London. Et kjærestepar sitter i lekkert sportstøy ved et trebord fylt med avokadotoast, posjert egg og ferskpresset jus.

Det er ingen overraskelse når de bekrefter at de er «remainers» – velgere som under folkeavstemningen i 2016 stemte for at Storbritannia skulle bli værende i EU.

I denne unge og trendy bydelen av hovedstaden stemte hele 78,5 prosent for å bli. Og selv om britene nå er godt i gang med forhandlingene som skal lede til en utmelding av EU, er beboerne her i enda større grad sikker på at de burde ha blitt i unionen.

– Jeg, som alle andre her, stemte for å bli, og jeg er enda mer overbevist nå. Mye av det som ble lovet dem som ville ut av EU, har vist seg å være løgner, sier Will Lion (32), over munnfuller med sen helgefrokost.

GENERASJONSSKILLE: I Will Lions (32) familie tenderer medlemmene å være mer skeptiske til EU, jo eldre de er. Will har hatt mange tøffe diskusjoner med bestefaren. Foto: Nina E. Rangøy

Nå: 8 av 10 unge vil bli

I Storbritannia har de to årene som har gått siden folkeavstemningen i juni 2016, ført til en enda dypere kløft mellom dem som ønsker at britene skal forbli EU-medlemmer, og dem som ønsker en løsrivelse, viser meningsmålinger.

Særlig har kløften mellom generasjonene vokst.

I 2016 var det litt over 70 prosent av 18–24 åringer som stemte for å forbli i EU, mens litt under 30 prosent i denne aldersgruppen stemte for brexit.

I dag ville 82 prosent av de unge stemt for å bli i EU, og kun 18 prosent ville nå stemt for å melde seg ut, viser et gjennomsnitt av målinger gjort mellom april og juli i år, av Survation for BBC.

Også de eldre er sterkere i sin overbevisning nå, men de heller mot den andre siden.

I kategorien 65 år pluss, stemte kun 40 prosent for å forbli i EU, og hele 60 prosent for å forlate unionen i 2016. Nå ville over 66 prosent av de eldre stemt for å forlate EU, og kun en tredel ville valgt å forbli, viser BBC-meningsmålingene.

Følelsesbasert

Over røykelaks-bagels og kaffeglass med cortado deler en engasjert London-vennegjeng mer enn gjerne sitt syn på hvorfor frontene er enda mer steile nå.

– Det er stadig flere sinnssyke ting med denne prosessen som vi blir klar over, alt fra mangelen på fremskritt i forhandlingene, til hvordan fremtredende politikere bare fraskriver seg ethvert ansvar for det de har stelt i stand, mener Tom McLeed (30), og avbrytes av en venninne og kollega som i likhet med ham, jobber i det britiske helsevesenet.

– Sett i ettertid burde vi aldri blitt gitt valget den gang: Det er jo helt uansvarlig å kalle folk til urnene når de ikke vet noe om hva de kan forvente, sier Hadley French Gerrard (27) til VG i Hackney.

SAMSTEMT: Den unge vennegjengen bestående av leger, sykepleiere og en lærer, er alle av den oppfatning at Storbritannia hører hjemme i EU. Fra venstre: Tom McLeed (30), Annie Chapman (30), Alice Lee (29), Hadley French Gerrard (27), Anna Gerrard Hyles (29) og Anni Jong (29). Foto: Nina E. Rangøy

Jo yngre, jo mer for EU

Statistikken viser at jo yngre en stemmeberettiget er, jo mer sannsynlig er det at vedkommende ville ønsket å forbli i den europeiske unionen.

Grovt sett kan man si at skillet går ved 45 år: Briter som er yngre enn det, ønsker at Storbritannia skal være med i EU, mens briter som er eldre enn 45 år, vil ut av unionen, oppsummerer meningsmålingsinstituttet Survation.

Folk i storbyer er også mer EU-vennlige enn velgere ute på landet. Særlig er det store kontraster mellom hovedstaden London, som med sin gjennomsnittsalder på 36,5 år hadde 60 prosents oppslutning for å bli i unionen, og områdene i det rurale Storbritannia der gjennomsnittsalderen er høyest.

les også

Briter flest vil ha ny brexit-avstemning

På besøk i senior-byen

VG reiser drøye to timer ut av London, til kystbyen King’s Lynn i øst. Dette distriktet har den nest høyeste gjennomsnittsalderen av alle England og Wales’ distrikter.

I King’s Lynn er snittalderen hele 69,7 år. Og ganske riktig er det nærmest umulig å spore opp et menneske som er positiv til den europeiske unionen.

– Da vi stemte for EU på 70-tallet, var det fordi vi ble lokket med det som viste seg å være løgner. Skuffelsen jeg har kjent på siden da, gjorde at jeg nå er sikker på at brexit er det eneste rette, sier den pensjonerte politimannen Dennis Bateson (67), som er ute og lørdagshandler i gågaten sammen med kona Lynda (66).

– NOK ER NOK: Ekteparet Dennis (67) og Lynda Bateson (66) følte seg snytt av politikerne som tok dem inn i EU, og mener EU kun har ledet til at Storbritannia er « overbefolket av utlendinger, og vi knapt hører engelsk på gaten». Foto: Nina E. Rangøy

– Blir kaos

I stemmedistriktet King's Lynn og West Norfolk stemte 66,4 for å gå ut av unionen. Inntrykket etter å ha tilbrakt en dag i området, er at EU-skepsisen har vokst ytterligere siden den gang.

På en benk i gågaten sitter Gordon (70) og Shirley Sykes (67) og deler en hamburger og chips med hunden Skye.

VG spør «Leave»-ekteparet ekteparet om de forventer at dagens noe kaotiske situasjon kommer til å stabilisere seg etter 29. mars, slik at det blir bedre å bo i Storbritannia.

– Nei, det kommer til å gå svært lang tid før situasjonen stabiliserer seg. Det skjer nok ikke i vår levetid, svarer Gordon kontant.

– Dere stemte for å forlate EU, selv om dere tror det blir kaos av det?

– Klart det blir kaos. Men det er vårt kaos, kommer det tilfreds fra Gordon Sykes.

SØRGMODIG SEIER: Brexit-forkjemperne Shirley (67), og Gordon Sykes (70) har vært gift i 47 år. Deres eneste sønn bor i London og i vil i motsetning til foreldrene at Storbritannia skal forbli i EU, noe om har blitt et vanskelig tema i familien. Hunden Skye er en liten «barne-kompensasjon». Foto: Nina E. Rangøy

les også

Brexit-frist kan bli utsatt

Såre brudd for familier

Fortsatt holder den britiske regjeringen og EU fast på at utmeldingen skal skje om et drøyt halvår, den 29. mars 2019.

Ekteparet Sykes i King’s Lynn har altså fått det som de ville. Likevel vedgår de at det finnes et smertefullt aspekt ved denne prosessen.

«Du vet, det er ting som har skjedd de siste to årene som er tunge å leve med», kommer det fra Shirley, mens hun stryker på den tykkpelsede hunden sin.

– Brexit har splittet familier. Vi har selv en 34 år gammel sønn som bor i London. Han har helt motsatt syn på EU, og dette er noe som har blitt vanskelig. Vi kan ikke diskutere det i det hele tatt, det skjærer seg med en gang. Det synes jeg er sørgmodig, sier moren til VG.

FRIHETSSØKENDE: Dagens unge briter mangler noe som de eldre har, nemlig et minne om hva det ville si å være fri, mener Wanda Griffin (78) og Yvonne Baker (76), som i likhet med flertallet i King´s Lynn stemte for en brexit. Foto: Nina E. Rangoy

Imageproblem for politikerne

Storbritanniaforsker Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder sier at en av grunnene til at virkelighetsoppfatningen til unge og gamle briter har blitt enda mer ulik de siste to årene, kan være måten politikerne har fremstått på, og at forhandlingene i stor grad foregår på EUs premisser.

I King’s Lynn synes George Sykes (70) svaret er åpenbart. Han gestikulerer med et par chips mellom fingrene mens han forklarer.

– Siden avstemningen har begge parter vist den verste siden av seg selv. De har jo nesten ikke klart å bli enige om en eneste ting! sier den eldre mannen til VG.

«GREAT» BRITAIN: Kunstner og brexit-velger Paul Glynn (63) spiser fish og chips, og gleder seg til den britiske fiskeindustrien ikke skal bli diktert av Brussel. Glynn tror Storbritannia kan klare hva det skulle være. «Vi er tross alt «Great» Britain», sier han. Foto: Nina E. Rangøy

Mediebruk forsterker

Tilbake i hovedstaden tar en av jentene i Hackney-vennegjengen opp mobilen for å finne frem en meningsmåling som viser at hennes side, Remain, ville vunnet i dag.

Nettopp måten ulike aldersgrupper tar inn nyheter på, kan virke forsterkende på polariseringen i samfunnet, forteller ekspert Mustad.

– De siste 10–15 årene har vi sett at det er så mange nyhetskilder der ute, at mennesker husker den informasjonen som bekrefter de samme oppfatningene som de hele tiden har hatt, forklarer førstelektor Jan Erik Mustad til VG.

I Hackney er bordet med brunsjspisende unge inne på det samme.

– Brexitavstemningen belyste hvor splittet Storbritannia faktisk er, og er nok et bevis på hvordan vi skaper oss «ekkokammer»: Vi omringer oss med mennesker som synes det samme som oss, slik at de kan bekrefte at våre tanker er de rette, sier den den 30 år gamle briten Tom, og peker lattermildt på dem han tilbringer formiddagen med.

– Bare se på oss, da!

Les også

 1. Legger frem kriseplan for brexit

  LONDON ( VG) At britene må forlate EU uten en avtale, er en stadig mer aktuell problemstilling.

Flere artikler

 1. Nok en bunn nådd for brexit-May

 2. Mays brexit-kompromiss kan gi «no deal»

 3. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

 4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 5. Brexit: Det må en ny folkeavstemning til

Fra andre aviser

 1. UiAs Storbritannia-ekspert om Brexit-kaoset: - Frykter for hele den britiske unionen

  Fædrelandsvennen
 2. Britene er sintere og mer splittet enn noen gang

  Bergens Tidende
 3. Hvis denne grensen stenges, kan en gammel konflikt blusse opp

  Aftenposten
 4. – Det var ikke slik vi hadde sett for oss at Storbritannia skulle forlate EU. Ydmyket og herset med i Brussel.

  Aftenposten
 5. Unge briter frykter hvordan livet skal bli utenfor EU. Nå krever de ny folkeavstemning.

  Aftenposten
 6. Aftenposten mener: Storbritannia trenger avklaring

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder