Opposisjonen i Tyrkia advarer mot «ufritt valg»

ISTANBUL (VG) President Erdogan totaldominerer mediene, og valget holdes under unntakstilstand. Opposisjonen blir truet, og frykter stemmejuks.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over to år gammel

– Dette er definitivt ikke et fritt valg. Erdogans parti bruker alle statens ressurser i sin valgkamp. De fleste TV-kanaler, radio og aviser er lojale til dem, og der kan de spre sin propaganda. Mens vi må jobbe på egen hånd.

Det sier Sibel Oktaykan (52), medlem av Tyrkias største opposisjonsparti CHP, da VG møter henne på valgboden i Besiktas-bydel i Istanbul.

VG mener: Erdogans store prøve

24. juni går Tyrkia til president- og parlamentsvalg, og kampen om stemmene er intens. Opposisjonen fikk bare drøye to måneder på å mobilisere velgerne, da Erdogan utlyste nyvalg halvannet år før tiden. I Besiktas står valgbodene tett i tett, presidentkandidatenes portretter stirrer mot oss, partienes kjenningsmelodier tyter ut av høyttalerne og det vrimler av valgeffekter.

Les også: Atatürks gamle parti har et nytt håp

Totaldominerer mediene

På valgtorget kan det se ut som om partiene har like vilkår, men opposisjonen opplever at valgkampen er alt annet en fri og rettferdig.

– Valget skjer under unntakstilstand, dermed kan ikke frihet eksistere. Vi prøver å skape et mirakel med begrensede ressurser, sier Ihsan Yavul (60), parlamentskandidat for det nyetablerte partiet Iyi Parti.

les også

Erdogan oppfordrer til velgerovervåkning i lekket video

Forholdene som i fjor førte til at folkeavstemningen om mer makt til presidenten ble erklært ikke-demokratisk, er fortsatt til stede:

Tilgangen til både statlige og private medier er svært ulik for partiene. Den siste tiden har Erdogan og AKP fått 47 timers dekning på de store TV-kanalene CNN Türk og NTV, mens CHP har fått 22 timer og Iyi Parti har fått 17 minutter. Det prokurdiske HDP hadde inntil nylig ikke fått noe sendetid, men fikk omsider sine tilmålte ti minutter på statskanalen TRT – noe som er vedtatt i valgloven.

Knivangrep mot valgbod

– Dette er ikke et fritt valg. Vi er ikke på TV eller radio, men blir omtalt som terrorister. Jeg har sluttet å følge med og ser bare på National Geographic, sier Hakan Kurtcebe (30), som deler ut flygeblader for det prokurdiske partiet HDP.

Samtlige opposisjonspartier forteller til VG at de er blitt angrepet under valgkampen. I mai ble åtte personer såret da tilhengere av nasjonalistpartiet MHP, AKPs allierte i valget, gjennomførte et knivangrep mot en Iyi Parti-valgbod i Istanbul.

– Selvsagt er jeg redd. Folk som går forbi valgboden sier at de vet hvor jeg bor, at de til og med har plantegningen av huset mitt, sier Yavul fra Iyi Parti.

Spenningen mellom de tyrkiske partiene har gått så langt at det har endt i dødsfall. 14. juni oppsto det et væpnet sammenstøt da en AKP-delegasjon besøkte lokale butikkeiere i byen Suruc i Urfa-provinsen sørøst i Tyrkia. Flere kurdiske politikere skal også ha vært til stede. Tre personer ble drept og ni ble såret, ifølge tyrkiske medier. 19 personer er varetektsfengslet.

les også

Valget i Tyrkia: Disse vil ta makten fra Erdogan

Europarådet: «Enorm bekymring»

Nikolaj Villumsen, medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling og representant for Enhedslisten på det danske Folketinget, er på vei til Tyrkia for å overvåke valget sammen med 32 andre utenlandske parlamentarikere.

les også

Europarådet setter Tyrkia under overvåkning

– Det er enorm bekymring i Europarådet. En av de fremtredende presidentkandidatene er i fengsel, journalister er fengslet og landet er i unntakstilstand, noe som medfører at demokratiske prinsipper ikke er på plass. Ingen av disse tingene fremmer muligheten for ha en fri fritt valg, sier han til VG.

OSSE sender et observatørkorps på 384 personer til Tyrkia. I sin forhåndsrapport skriver organisasjonen at den er «alvorlig bekymret» for valgforholdene.

VALGOBSERVATØR: Nikolaj Villumsen skal observere Tyrkia-valget som utsendt fra Europarådets parlamentarikerforening. Foto: Andreas Bro

Valg under unntakstilstand

Unntakstilstanden, som ble innført etter kuppforsøket sommer 2016, innebærer at fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsrett er kraftig svekket. Dette har direkte påvirkning på valget:

 • Den tyrkiske pressen kan knapt skrive kritisk, en rekke journalister sitter fengslet, og det er ikke lov å organisere demonstrasjoner.
 • Flere av opposisjonens nøkkelpersoner sitter terrortiltalt og fengslet, blant annet det prokurdiske partiet HDPs presidentkandidat.

Frykter valgfusk

En annen ting som bekymrer mange er at det tyrkiske parlamentet, der AKP og MHP er i flertall, har endret valgloven slik at ustemplede stemmesedler skal godkjennes.

Det er svært bekymringsfullt og opposisjonen frykter at det vil føre til utbredt valgfusk, sier Villumsen i Europarådet.
les også

Norsk valgobservatør i Tyrkia: – De var mistenkelig sikre på seier

Opptellingen av tre millioner stemmesedler uten det offisielle godkjenningsstempelet sådde tvil om gyldigheten til Erdogans marginale valgseier under fjorårets folkeavstemning.

Les også

 1. Erdogan oppfordrer til velgerovervåkning i lekket video

  ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber partifeller holde et ekstra godt øye med tilhengere av det…
 2. Han er Tyrkias nye håp

  TEKIRDAG (VG) Dersom denne mannen vinner valget i Tyrkia, lever president Recep Tayyip Erdogan farlig.
 3. Krise i tyrkisk økonomi: – Vi må svelge bitter pille

  ISTANBUL (VG) Den tyrkiske sentralbanken motsetter seg president Recep Tayyip Erdogan, i et forsøk på å redde valutaen.
 4. Erdogan lover storslått Tyrkia

  ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (64) sparket i gang valgkampen ved å love å gjøre Tyrkia til en…

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Valgobservatører i Tyrkia kastet ut av politiet: «Det er helt vilt»

 2. Erdogan oppfordrer til velgerovervåkning i lekket video

 3. Erdogan lover storslått Tyrkia

 4. Tapte mot Erdogan – advarer mot enmannsstyre

 5. Han er Tyrkias nye håp

Fra andre aviser

 1. Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

  Bergens Tidende
 2. Fem nye år for Erdogan. Dette må du vite om valget i Tyrkia.

  Aftenposten
 3. Tyrkias opposisjon har en lite fremtidsrettet politikk | Gürkan Özturan

  Aftenposten
 4. Mer makt i Erdogans hender

  Bergens Tidende
 5. Erdogan gikk på historisk smell i det tyrkiske valget

  Aftenposten
 6. Her er årsakene til at Erdogan søndag kan bli tidenes mektigste president

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder