LETTE ETTER OFRE: Redningsmannskaper jobbet lørdag på stedet der en demning brast i delstaten Minas Garais fredag. Foto: Washington Alves/Reuters

Frykter ny demningskollaps – vil evakuere 24.000

Søk etter savnede etter demningbristen i Brasil er innstilt. Myndighetene frykter et annet vannreservoar i nærheten kan briste.

  • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over ett år gammel

Grytidlig lokal tid søndag morgen hørtes sirener i byen Brumadinho i den brasilianske delstaten Minas Gerais. Innbyggerne ble varslet om at det er risiko for en ny demningsbrist, skriver avisen O Globo.

Ifølge Reuters ønsker brannmannskapene å evakuere 24.000 personer til høyereliggende områder.

Samtidig melder AFP at myndighetene fryser verdier i gruveselskapet Vale tilsvarende tre milliarder dollar.

les også

Dødstall stiger i Brasil: 34 døde etter demningskollaps

Nivå to

Det er målt høyere vannstand i et vannreservoar som er en del av Brumadinho-komplekset. Det inneholder over en million kubikkmeter vann.

Ifølge O Globo har en gruveingeniør opplyst at ustabiliteten i vannreservoaret er hevet til nivå to på en skala fra én til tre. Redningsmannskaper står i beredskap, men tett tåke gjør arbeidet vanskelig.

Gruveselskapet Vale har opplyst at de får rapporter om stabiliteten hver time, og at det er gjort dreneringsarbeid i forsøk på å redusere vannstanden.

Spiste lunsj

40 personer omkom etter at en demning i Brumadinho-komplekset brast fredag, skriver nyhetsbyrået AP.

Rundt 300 personer er savnet, de fleste av dem arbeidere ved gruvekomplekset. 100 av selskapets ansatte satt i kantinen og spiste lunsj da gjørmen kom, skriver The Guardian.

– Jeg så all gjørmen komme nedover åsen, trær brakk mens den nærmet seg. Det skapte et forferdelig bråk, sier Simone Pedrosa, som bor i nabolaget Parque Cachoeira. Det ligger drøy åtte kilometer fra demningen som kollapset.

les også

Brasil setter inn soldater mot voldsbølge

Lokale myndigheter sa lørdag at det er lite håp om å finne flere overlevende.

Vale SA er det største gruveselskapet i Brasil. Da nyheten om ulykken ble kjent, falt kursen på selskapets aksje syv prosent på New York-børsen.

For tre år siden brøt en demning eid av Vale og BHP Billiton sammen, i samme region. 19 personer mistet livet og mange hjem ble begravet, ifølge CNBC.

Mer om

  1. Brasil

Flere artikler

  1. Dødstall stiger i Brasil: 34 døde etter demningskollaps

  2. Her kollapser demningen i Brasil

  3. Britiske mannskaper kjemper mot klokka for å redde demning

  4. Facebook slettet video med Brasils president Jair Bolsonaro

  5. Krasjet med motorsykkel – døde etter å ha blitt coronasmittet på sykehus i Brasil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder