SKYLDDELING: Audun Lysbakken (SV) holder både Russland og USA ansvarlig for sammenbruddet i nedrustningsavtalen fredag ettermiddag. Foto: Tore Kristiansen, VG

SV-Lysbakken: Farlig stormaktsspill

SV-leder Audun Lysbakken sier at situasjonen er skremmende etter at USA har kunngjort at de er ute av INF-avtalen som forbyr atomraketter i Europa. Avtalen kan fortsatt reddes, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Nå er vi inne i et farlig spill mellom stormaktene. Vi risikerer ny atomopprustning i Europa. Situasjonen er skremmende,skriver Lysbakken i en tekstmelding til VG.

SV-lederen mener at både Russland og USA fortjener kritikk:

– Russland har undergravd avtalen med sine nye mellomdistanseraketter. Vi er likevel sterkt kritisk til at USA sier den opp. Nå risikerer vi både økt press for utplassering av amerikanske atomvåpen i Europa og at Russland får frie hender til videre opprustning, uttaler Lysbakken.

les også

USA bryter ut av atomavtalen - fare for opprustning

Han legger til at det nå trengs aktivt diplomati for å få til forhandlinger og stoppe et nytt rustningskappløp.

– Vi forventer at Norges regjering bidrar til det, i stedet for den vanlige applausen for Trump og Pompeo, skriver Lysbakken.

Også NATO har stilt seg bak Trump og USAs beslutning. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at NATO-erklæringen viser at de allierte står samlet i det som omtales som Russlands brudd på avtalen.

– Det er beklagelig at INF nå suspenderes og etter all sannsynlighet opphører, men avtalen kunne ikke opprettholdes over tid når Russland bryter den. Avtalen kan reddes dersom Russland innen seks måneder begynner å etterleve den, noe NATO i sin erklæring sterkt oppfordrer Russland til å gjøre, skriver Søreide i en epost til VG via pressekontakt Guri Solberg.

Russland overrasket

Det russiske utenriksdepartementet melder i en uttalelse at Russland er overrasket over at USA tviler på russiske aktiviteter, og forbeholder seg retten til å reagere på at amerikanerne trekker seg ut av INF-avtalen, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti. Det skriver NTB.

– USA velger å trekke seg ut av avtalen for å slippe unna sine forpliktelser, heter det i uttalelsen.

Ifølge utenriksdepartementet i Moskva er Russland fortsatt parat til å opprettholde en dialog med USA om nedrustningsavtalen.

ICAN Norge (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), er bekymret for konsekvensene som kan komme av at USA trekker seg fra INF-avtalen:

- INF-avtalen er en viktig nedrustningsavtale. Når USA nå sier den opp, kan konsekvensen bli utplassering av flere mellomdistanseraketter som truer Europas sikkerhet og politiske stabilitet. Risikoen for atomkrig øker, og det er klart at det gjør oss bekymret, sier Mari Seilskjær, daglig leder i Leger mot atomvåpen og koordinator for ICAN Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder