MANGE FJES: Folk som går på Karl Johan. Foto: Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Studie: Mennesker kan gjenkjenne 5000 ansikter

Mennesker kan gjenkjenne i snitt 5000 ansikter, alt fra de i nær krets til kjente personer på TV-skjermen, ifølge en ny studie.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forskere fra universitetet i York i Storbritannia har lansert den første studien i sitt slag, publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

– I hverdagslivet er vi vant til å gjenkjenne fjeset til venner, kolleger, kjendiser og mange andre folk. Men ingen har slått fast hvor mange ansikter folk faktisk kjenner, sier Rob Jenkins ved universitetets psykologifakultet.

Fremtidens medisin: Slik skal forskere kurere blinde

les også

Forskning: Hyppige pauser gjør deg mer effektiv

Jenkins og hans forskerteam ba deltakerne først skrive ned hvor mange fjes de kunne komme på fra privatlivet. De ble så bedt om å gjøre det samme med folk de visste om, men ikke kjente personlig. Deretter fikk de se flere tusen bilder av kjente mennesker, to forskjellige bilder av samme person, og ble spurt hvem de gjenkjente.

Fikk du med deg denne studien? Menn distraheres lettere i trafikken enn kvinner

les også

Faktisk.no: Nei, det er feil å hevde at øl og vin blir fin, mens vin og øl blir krøll

Forskerne fant et enormt spekter av hvor mange ansikter hver person kunne huske, alt fra 1000 til 10.000.

– Vi fant ut at folk kan huske rundt 5000 personer i gjennomsnitt, sier Jenkins.

les også

Ekspertenes råd: Slik påvirker søvnmangel forholdet

Pluss content

Mens forskerne la vekt på ansikter folk faktisk kjenner, mener de noen mennesker, med nok trening, vil kunne lære seg å gjenkjenne et ubegrenset antall ansikter.

Studien viser at man husker langt flere fjes enn det som har vært evolusjonistisk nødvendig: I tusenvis av år møtte mennesket trolig ikke fler enn noen titalls andre i løpet av et helt liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder