REGIMEKRITIKER: Den drepte, saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

ISTANBUL (VG) Journalisten Jamal Khashoggi ble kvalt og partert i et overlagt drap, har tyrkiske påtalemyndigheter bekreftet.

 • Nilas Johnsen
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over ett år gammel

Tyrkias påtalemyndighet sier at journalisten Jamal Khashoggi (59) ble kvalt så fort han kom inn i det saudiske konsulatet i Istanbul, og at han deretter ble partert.

Dette går imot tidligere lekkasjer fra den tyrkiske etterforskningen, der det ble hevdet at Khashoggi ble torturert, og deretter injisert en dødelig gift.

Påtalemyndigheten hevder også at diskusjonene med saudiske myndigheter om saken ikke har gitt «konkrete resultater».

les også

Derfor ble Khashoggi et mål for saudiske myndigheter

Pluss content

Den regimekritiske journalisten forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober 2018. Saudiske myndigheter innrømmet 18 dager senere at han døde på konsulatet og hevdet at det skjedde under en slåsskamp.

PÅ VEI INN: Jamal Khashoggi på vei mot det saudiske konsulatet i Istanbul. Foto: HANDOUT / X80001

Tyrkiske myndigheter kjøper ikke forklaringen, og mener at det er snakk om et bestialsk drap på det saudiske kongedømmets bestilling. Tyrkiske myndigheter mener å ha bevis for at journalisten ble torturert, drept og partert inne på konsulatet.

Tyrkiske påtalemyndigheter sier at etterforskningen vil fortsette «i alle dimensjoner og all dybde».

Les også: Her slutter alle spor etter Khashoggi

«Ingen resultater av samarbeid»

Tyrkia og Saudi-Arabia skulle etter planen samarbeide om etterforskningen av saken, til tross for sine totalt sprikende forklaringer på hva som hadde skjedd.

Mellom 29. og 31. oktober møtte den saudiske statsadvokaten Saud al-Mujab både førstestatsadvokaten i Istanbul, aktor i saken og etterretningstjenesten MIT. Men møtene bar etter sigende ingen frukter.

«Til tross for våre gode intensjoner om å avdekke sannheten, kom det ingen konkrete resultater ut av disse møtene», heter det i en offentlig uttalelse fra førstestatsadvokat Irfan Fidan i Istanbul.

Tyrkias krav

I møtene med saudierne fremsatte Tyrkia en rekke krav:

 • Khashoggi-saken skulle gå for tyrkisk rett, ettersom mannen ble drept på tyrkisk jord.
 • De drapsmistenkte skulle utleveres fra Saudi-Arabia til Tyrkia.
 • Tyrkia ville ha svar på: a) Hvor er liket? b) Hva har saudisk etterforskning avslørt om planleggingen av drapet? og c) Hvem er den såkalte «lokale samarbeidspartneren», som saudierne hevder at gjemte liket?
les også

Khashoggi-drapet: Kronprinsen beklager

Den saudiske statsadvokaten skal ha nektet å svare på de avgjørende spørsmålene, og heller svart med å invitere tyrkiske påtalemyndigheter til Riyadh, og at tyrkerne skulle ta med seg bevismaterialet sitt dit.

Onsdag morgen ble det kjent i tyrkiske medier at al-Mujab hadde forlatt Tyrkia etter de omtalte møtene.

Erdogan: Planlagt, politisk drap

Tirsdag i forrige uke holdt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en tale i parlamentet, der han slo fast at alt tydet på at drapet var planlagt i forkant, og at det var politisk begrunnet fordi Khashoggi er en regimekritiker.

– Alt tyder på at Jamal Khashoggi ble drept på ondt og kaldblodig vis, og hvitvasking av slik barbarisme vil skade samvittigheten til hele menneskeheten, sa Erdogan da han la frem funnene fra tyrkisk politi.

GA INGEN SVAR: Den saudiske statsadvokaten Saud al-Mojeb kom til Istanbul for å hjelpe med etterforskningen, men skal ha vært alt annet enn hjelpsom. Foto: BULENT KILIC / AFP

Khashoggi anses som nært knyttet til Det muslimske brorskap, og hadde nære bånd til deler av det styrende AKP-partiet i Tyrkia.

Erdogan har det siste året vært i konflikt med Saudi-Arabia, og den internasjonale fordømmelsen av journalistdrapet styrker tyrkerens hånd i den regionale maktkampen.

MØTTE SØNNEN: Mange spor peker mot at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble utført av menn nær kronprins Mohammed bin Salman. Her møter Salman journalistens sønn Salah, i den saudiske hovedstaden Riyadh. Foto: Untitled / TT NYHETSBYRÅN

I forrige uke møtte kronprins Salman sønnen til den drepte journalisten, Salah Khashoggi, i det som så ut som et meget ubekvemt møte.

«Denne kriminelle handlingen var veldig smertefull og avskyelig for alle mennesker i verden», sa kronprinsen noen dager senere, under en konferanse i Riyadh.

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Tyrkia
 3. Mohammed bin Salman
 4. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Khashoggi-drapet: Kronprinsen beklager

 2. Tyrkisk politi ransaker hus i forbindelse med Khashoggi-drapet

 3. Erdogan-rådgiver: Khashoggis lik ble løst opp i syre

 4. Saudi-Arabia bekrefter: Forsvunnet journalist er drept

 5. Avis: CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder