Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

ISTANBUL (VG) Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) er fortsatt sporløst forsvunnet. Nå vender Tyrkia søkelyset mot den saudiske konsulen.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over ett år gammel

Det saudiske konsulatet i Istanbul er inngjerdet av politisperringer. Med jevne mellomrom åpnes den tunge, sølvfargede metalldøren på det seks etasjes høye gule murhuset, og ut kommer dresskledde menn. Flere forlater og ankommer i mørke kjøretøy. Konsulatets vinduer er dekket av persienner, og bygget omringet av en mur med piggtråd, voktet av seks overvåkningskameraer.

les også

11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

Ett av disse, formet som en stor lyspære montert til venstre for inngangsdøren, tok det aller siste bildet vi kjenner av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi tirsdag 2. oktober klokken 13.14.

Åtte timers undersøkelser

Da VG besøker det som ifølge tyrkiske myndigheter er åstedet for et bestialsk bestillingsdrap, er konsulatet gjenåpnet for vanlig drift. I en liten park på motsatt side står pressekorpset og venter på siste nytt i forsvinningssaken som ryster hele verden.

Først natt til tirsdag, to uker etter forsvinningen, fikk tyrkiske myndigheter foreta egne undersøkelser ved konsulatet. De varte i åtte timer. Etterforskerne skal ha funnet «sikre beviser» på drap og giftige substanser som var blitt «malt over», ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Bakgrunn: Derfor ble Khashoggi et mål (VG+)

ANTATT DREPT: Jamal Khashoggi (59) skrev blant annet for Washington Post, og er en kjent kritiker av det saudiske regimet. Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP

Retter søkelyset mot konsulen

Nå har etterforskerne vendt sin oppmerksomhet mot den saudiske konsulen. Tyrkiske myndigheter har, etter det VG forstår, en teori om at Khashoggi ble fraktet fra konsulatet til den staselige residensen 500 meter unna. Både residensen og bilen som ble brukt, er nå av høy prioritet.

Konsul Mohammad al-Otaibi, har fått sparken, og risikerer å bli etterforsket, melder Sky News. Men konsulen er for lengst ute av landet. Tirsdag ettermiddag fløy han til Riyadh.

Én time etter at han dro, ransaket tyrkiske etterforskere residensen. Onsdag kveld foretas det ytterligere undersøkelser i boligen.

Storpolitisk drama

I Ankara var det onsdag duket for toppmøter i Khashoggi-saken. USAs utenriksminister Mike Pompeo diskuterte saken med president Erdogan og Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

Khashoggi bodde det siste året i selvpålagt eksil i USA, og var på besøk i Tyrkia i forbindelse med et giftermål med sin tyrkiske forlovede. Forsvinningssaken har viklet stormaktene USA, Tyrkia og Saudi-Arabia inn i et trekantdrama av geopolitiske dimensjoner.

Kommentar: Regimets sanne ansikt

KONSULEN: Mohammad al-Otaibi har reist hjem til Riyadh. Her avbildet 6. oktober i konsulatet i Istanbul. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Forsvinningen til den anerkjente journalisten har utviklet seg til en verdensnyhet full av motsetninger og ulike politiske agendaer, der ingen foreløpig har fremlagt bevis for sine påstander.

Tyrkia anklager Saudi-Arabia for å stå bak drapet, noe Riyadh avviser på det sterkeste. Likevel har partene blitt enige om å etterforske saken sammen.

VERDENSNYHET: Journalister fra hele verden rapporterer om Khashoggi-saken. Her i en park rett ved det saudiske konsulatet i Istanbul. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

USA har tidligere gått hardt ut mot Saudi-Arabia i denne saken, men etter et møte mellom president Donald Trump og saudiske Kong Salman, åpnet Trump for at «uautoriserte drapsmenn sto bak».

Samtidig ble det varslet via CNN at Saudi-Arabia planlegger å innrømme at Khashoggi ble drept inne på konsulatet – men at ordren ikke kom ovenfra.

Dette står i kontrast til at 11 av de 15 personene som er utpekt av Tyrkia som mistenkte, skal være tilknyttet saudisk etterretning og kronprins Mohammed bin Salman.

Nye, grusomme detaljer

For hver dag lekkes det nye detaljer til mediene fra den tyrkiske etterforskningen; den ene opplysningen mer bestialsk enn den andre.

Tirsdag publiserte Middle East Eye (MEE) en detaljert artikkel om et angivelig lydopptak som tyrkiske tjenestemenn skal sitte på. I lydopptaket skal man kunne høre Khashoggis skrik, og gjerningspersonenes instrukser.

FORRETNINGSOMRÅDET: Det saudiske konsulatet ligger i forretningsområdet 4. Levent i Istanbul, i samme nabolag som en rekke andre konsulater. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Khashoggi skal ha blitt flyttet med makt fra konsulens kontor til et rom ved siden av, og plassert på et bord, der han ble slått. Vitner i underetasjen skal ha hørt ham hyle.

«Gjør dette et annet sted. Dere vil skape trøbbel for meg», skal konsul al-Otaibi ha anmodet gjerningspersonene.

«Hvis du vil leve når du kommer tilbake til Saudi-Arabia, må du holde kjeft», skal en av dem ha svart.

Konsulen skal deretter ha blitt fjernet fra rommet. Det var ingen forsøk på å avhøre Khashoggi, sier en tyrkisk tjenestemann til MEE, og legger til: «De hadde kommet hit for å drepe ham».

les også

Tyrkia: Hevder Khashoggis Apple Watch gjorde opptak av drap

Skal ha fått injisert dødelig gift

Khashoggi ble drept i løpet av syv minutter, skriver MEE. Selve drapet ble gjennomført slik, ifølge en rekke medielekkasjer:

Khashoggi blir først torturert, og får kappet av fingrene. Han blir så injisert et ukjent kjemisk stoff, som gradvis tar livet ham. Han blir skjært i på et tidspunkt der han fortsatt er i live, ifølge MEE. Etterpå skal han ha blitt halshugget og partert, melder The New York Times.

Det siste skal den saudiske rettsmedisineren og obduksjonseksperten Salah Muhammad al-Tubaigy ha tatt seg av. al-Tubaigy skal være nært knyttet til regjeringen i Riyadh. Han skal ha tatt på seg høretelefoner for å høre på musikk, og bedt de andre i rommet om å gjøre det samme, før han angivelig parterte Khashoggi med en medbrakt beinsag.

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Saudi-Arabia
  3. USA

Flere artikler

  1. Khashoggi-saken: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

  2. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

  3. Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

  4. 11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

  5. Khashoggi-drapet: Kronprinsen beklager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder