Journalisten Jamal Khashoggi fra Saudi-Arabia har vært savnet siden starten av oktober. Foto: AP

Saudi-Arabia bekrefter: Forsvunnet journalist er drept

De hevder Jamal Khashoggi (59) ble drept etter at det brøt ut slåsskamp på konsulatet i Istanbul, hvor han sist ble sett.

  • Siri Eggen
  • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over ett år gammel

Den regimekritiske journalisten har vært savnet etter at han gikk inn i det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter mener han ble drept på mest brutale vis der inne, noe Saudi-Arabia hele tiden har nektet for.

Helt til nå.

I en uttalelse på statlig fjernsyn natt til lørdag norsk tid sier myndighetene at den foreløpige etterforskningen viser at han ble drept på konsulatet, angivelig etter en slåsskamp, og at til sammen 18 saudiske statsborgere er pågrepet.

– Diskusjonene mellom Jamal Khashoggi og dem han møtte på konsulatet i Istanbul utviklet seg til å bli en slåsskamp, noe som førte til hans død, sier påtalemyndigheten i Saudi-Arabia, og viser til at de ansvarlige deretter forsøkte å dekke over det som hadde skjedd.

VGs reporter i Istanbul – her ble han sist sett:

les også

Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

Landets konge har nå beordret å nedsette en komité, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, som skal diskutere endringer i landets etterretningstjeneste. Kronprinsen sier i en uttalelse at dette «haster».

Les også: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

Allerede skal lederen for etterretningstjenesten i landet, Ahmad al-Assiri, og rådgiveren for kongefamilien, Saud al-Qahtani, ha fått sparken.

Sterke internasjonale reaksjoner

Nyheten kommer ett døgn etter at USAs president Donald Trump gikk ut og erkjente at det absolutt så ut som at journalisten var død. Han varslet store konsekvenser for Saudi-Arabia dersom det skulle vise seg at de står bak. Det samme gjorde USAs utenriksminister Mike Pompeo, som denne uken besøkte Saudi-Arabia og Tyrkia i et forsøk på å fastslå hva som har skjedd med journalisten.

Republikaner om drapetVil «sanksjonere helvetet ut av Saudi-Arabia»

Den republikanske senatoren Lindsey Graham er en av flere som ikke lar seg overbevise av Saudi-Arabias nye forklaring.

– Å si at jeg er skeptisk er en underdrivelse, skriver han på Twitter, og viser til at Saudi-Arabia har endret forklaring underveis.

Drapssaken har viklet stormaktene USA, Tyrkia og Saudi-Arabia inn i et trekantdrama av geopolitiske dimensjoner.

Tyrkia har lenge anklaget Saudi-Arabia for å stå bak drapet, noe den saudiske regjeringen har avvist på det sterkeste. Talspersoner for regjeringen har frem til nå uttalt at Khashoggi var i live da han forlot konsulatet, og at de ikke har hatt noe informasjon om hans handlinger eller skjebne.

Likevel ble partene i etterkant av hendelsen enige om å etterforske saken sammen.

Natt til fredag gjorde tyrkisk politi undersøkelser blant annet i et skogsområde utenfor Istanbul for å lete etter hans levninger, opplyste anonyme tyrkiske kilder til flere medier.

Overvåkningsvideo viser 59-åringen på vei inn i konsulatet i starten av oktober:

Natt til lørdag norsk tid publiserte Det hvite hus en uttalelse der de annonserer at de støtter Saudi-Arabias uttalelser.

«Det hvite hus anerkjenner uttalelsene fra Kongedømmet Saudi-Arabia om at deres etterforskning av skjebnen til Jamal Khashoggi går fremover, og at de nå har handlet overfor de mistenkte de så langt har identifisert. Vi vil fortsette å følge den internasjonale etterforskningen av denne tragiske hendelsen, og jobbe for en rettferdighet som er betimelig, transparent, og i tråd med de pågående prosessene. Vi er lei oss for å høre bekreftelsen på Khashoggis dødsfall, og vi uttrykker våre dypeste kondolanser med hans familie, forlovede og venner», skriver pressetalskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders i en Twitter- melding.

Skal ha fått injisert dødelig gift

Saudi-Arabias påstand om at han ble drept i en slåsskamp, er bare den siste i rekken av udokumenterte påstander om hva som faktisk skjedde inne på konsulatet. Flere medier har de siste ukene sitert anonyme kilder på ulike opplysninger om hvordan 59-åringen skal ha blitt drept.

Ifølge Middle East Eye (MEE) skal han ha blitt drept i løpet av syv minutter etter først å ha blitt torturert og fått kappet av fingrene. De hevder han så ble injisert et ukjent kjemisk stoff, som gradvis tok livet av ham.

Les også: Forloveden ventet utenfor konsulatet

Ifølge New York Times skal han deretter ha blitt halshugget og partert.

Det siste skal den saudiske rettsmedisineren og obduksjonseksperten Salah Muhammad al-Tubaigy ha tatt seg av, ifølge lekkasjene.

Han skal være nært knyttet til regjeringen i Riyadh. Han skal ha tatt på seg høretelefoner for å høre på musikk, og bedt de andre i rommet om å gjøre det samme, før han angivelig parterte Khashoggi med en medbrakt beinsag.

Kjent kritiker

Jamal Khashoggi var en 59 år gammel saudisk journalist, som jobbet som kommentator og kritiker av kronprins Mohammed bin Salman.

Han sto i årevis nær kongefamilien, og har vært rådgiver for regjeringen. Han har også hatt nære bånd til Saudi-Arabias elite.

I september 2017 forlot Khashoggi hjemlandet, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet, i likhet med mange aktivister og regimekritikere.

Khashoggi bodde det siste året i selvpålagt eksil i USA, og var på besøk i Tyrkia i forbindelse med et giftermål med sin tyrkiske forlovede.

Under tiden i USA jobbet han blant annet for The Washington Post, og har beskrevet hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser.

Les også

Flere artikler

  1. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

  2. Fem dømt til døden for Khashoggi-drap

  3. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

  4. 11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

  5. Khashoggi-drapet: WhatsApp-meldinger kan gi svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder