PÅGREPET: Frode Berg var grenseinspektør på Storskog. Nå er han pensjonist. Bildet er fra 2015. Foto: Terje Mortensen VG

Tidligere grenseinspektør pågrepet i Moskva

Venner: – Han vet godt hvordan han skal oppføre seg i Russland

Tidligere grenseinspektør Frode Berg (62) er pågrepet av russisk politi i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Utenriksdepartementet bekrefter at en nordmann får konsulær bistand i Moskva. Dette er bistand myndighetene tilbyr nordmenn i utlandet, blant annet i akutte situasjoner som ved arrestasjoner. Pågripelsen skjedde fredag ettermiddag.

– Utover det kommenterer vi ikke konsulærsaker. Vi bekrefter heller ikke hvem vi bistår, sier pressevakt Ingrid Kvammen Ekker til VG.

Gry Nilsen Aaker er familiens kontaktperson i forbindelse med pågripelsen. Hun kommenterer ikke saken utover å bekrefte at familien får god bistand av Utenriksdepartementet. Hun kan ikke si noe om årsaken til at Berg er pågrepet.

– Vi har kontakt med UD og den norske ambassaden i Moskva. Vi tror at dette skal løse seg på beste måte, sier Aaker.

Interessert i Armenia

VG har spurt både UD og familien om hva slags situasjon Berg var i da han ble arrestert. Det ønsker de ikke å si noe om.

– Frode er en fin fyr, det ville være svært ulikt han å gjøre noe som fører til pågripelse i Moskva. Vi er mange som er nysgjerrige på hva dette er, sier kunstneren Morten Traavik, en av Bergs venner og samarbeidspartnere.

Frode Berg har vært grenseinspektør på Storskog i 24 år og ble pensjonist 1. april 2014. Han fortsatte som medlem den Norsk-russiske Grensekommisjonen og jobbet med revisjon av grensen. Han sitter blant annet i styret for kulturprodusenten Pikene på Broen, som blant annet arrangerer kunst og kulturfestivalen Barents Spektakel.

PÅ GRENSEN: Her er grenseinspektør Frode Berg på jobb i 2008. Han viser russerne Alexandr Kotsjura og Sergej Lazarev grensekommissariatets nye tjenestebil. Kai Arne Storvold holder panseret. Foto: Kristian Helgesen VG

Ingen politisk aktivist

– Frode er en aktiv pensjonist. Men han er ingen politisk aktivist, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova i Pikene på Broen.

– Vi forstår ikke hvorfor Frode er pågrepet, og venter på nytt fra Moskva. Han har bodd og jobbet ved grensen i mange år, og har livserfaring og profesjonell erfaring som gjør at han veldig godt vet hvordan han skal opptre i Russland, sier hun.

Sør-Varanger Avis skriver at pensjonisten Berg etter at han sluttet som grenseinspektør blant annet har vært engasjert i Røde Kors. Han har også drevet humanitært arbeid i Armenia. Berg er medlem av menighetsrådet i Sør-Varanger.

Nettmagasinet SettNordfra publiserte i 2015 dette intervjuet med en pensjonerte grenseinspektøren.

– Frode jobber med en bok om Armenia. Han er en kunnskapsrik person og er kulturelt og historisk interessert. Såvidt jeg vet er han på besøk hos venner i Moskva, sier Luba Kuzovnikova.

GRENSESTOLPE: Morten Traavik samarbeidet med Frode Berg da han jobbet med utstillingen «Borderlines». Grensestolpene ble hentet i Sør-Varanger. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Morten Traavik som blant annet er kjent for et langvarig kunst- og kulturprosjekt i Nord-Korea, har kjent Frode Berg siden 2011. Da brukte han blant gamle grensestolper i kunstprosjektet «Borderlines» som ble vist i Kirkenes, Murmansk, Oslo og Moskva. Utstillingen var en del av Barents Spektakel. I 2011 var Frode Berg grenseinspektør ved Storskog grense i Sør-Varanger kommune.

– Vi har holdt kontakten etterpå og han har hjulpet med andre kunstprosjekter lokalt. Da jeg hørte at Frode var pågrepet, tenkte jeg først på hans interesse for Armenia og Kaukasus. Det er kun en spekulasjon. Vi er mange som er nysgjerrige på hva dette er, sier Traavik.

Han mener det er tett på utenkelig at Frode Berg vil opptre som en dum turist og bli arrestert i Moskva.

– Frode har alltid vektlagt å ha et godt forhold til russerne. Han er ingen politisk aktivist, han er heller pragmatisk og opptatt av folk-til-folk kontakt. Frode er en fin fyr, sier Traavik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder