MIDDAG I RIO: Middag til ære for Gro Harlem Brundtland i Rio. Gro hadde Richard Branson (t.v.) og Ted Turner til bords. Foto: Svein Bæra / NTB Scanpix

Gro: - Miljøet glemt på toppmøtet i Rio

Behovet for økonomisk utvikling overkjører hensynet til miljøet på FN-toppmøtet i Rio de Janeiro, mener Gro Harlem Brundtland.

Artikkelen er over syv år gammel

Hun ble hyllet for sin rolle i kampen for bærekraftig utvikling på en middag i den brasilianske storbyen tirsdag kveld.

Brundtland bidro til å knytte miljø- og utviklingsspørsmål sammen ved å sette begrepet bærekraftig utvikling på dagsordenen i forkant av FN-toppmøtet i Rio i 1992. Men hun mener tyngdepunktet mellom de to delene av begrepet er blitt forskjøvet i utkastet til slutterklæring fra årets konferanse.

- Det jeg føler, er at de har glemt miljøet. Utkastet er så totalt dominert av utviklingsperspektivet, sa Brundtland til NTB på mottakelsen før gjestene satte seg til bords.

Hun mener også at utkastet er langt, og at det ikke gir et klart og tydelig bilde av hva landene på konferansen egentlig er blitt enige om.

En annen stemning

Stemningen på årets toppmøte, som markerer at det er gått 20 år siden 1992, er svært forskjellig fra den første konferansen, ifølge Brundtland.

- Forventningen den gangen var at man skulle oppnå et viktig gjennombrudd og en ny måte å tenkte på, sier den tidligere statsministeren og lederen for Verdens helseorganisasjon.

Flere viktige avtaler ble vedtatt på den første Rio-konferansen, blant annet FN-konvensjonene om klima og biologisk mangfold.

- Hadde vi holdt oss til forståelsen vi hadde den gangen, og gjennomført det vi ville da, så ville vi ikke vært der vi er i dag, sier Brundtland, som mener den økonomiske krisen i Europa er én av grunnene til at det har vært vanskelig å gjøre store framskritt i forhandlingene denne gangen.

- Jeg tror det var mye optimisme knyttet til globalt samarbeid for å skape en bedre verden mellom 1990 og 1992. Vi hadde akkurat lagt den kalde krigen bak oss, påpeker Brundtland.

- Storartet lederskap

Middagen hvor hun ble feiret, ble arrangert av organisasjonen United Nations Foundation på et hotell utenfor sentrum av Rio.

- Vi ønsker å hedre henne og takke henne for mange års storartet lederskap, sa organisasjonens leder og kveldens vert Timothy Wirth til NTB.

Under middagen satt Brundtland med milliardærene Ted Turner, grunnleggeren av United Nations Foundation, og Richard Branson på hver sin side.

- Vi vil feire henne, også på vegne av det norske folk. Norge tjener som et eksempel for resten av verden når det gjelder å bry seg om andre land, sa Branson til NTB.

Han la til at Brundtland er en bemerkelsesverdig person som har jobbet utrettelig både med miljøspørsmål, helse og konfliktløsning.

Også den tidligere irske presidenten Mary Robinson og nobelprisvinneren Muhammad Yunus var til stede under middagen til ære for Gro Harlem Brundtland.

Les også

 1. - Enighet om slutterklæring for Rio+20-møtet

  Det er oppnådd enighet om en slutterklæring i forkant av FNs toppmøte Rio+20 om miljø og utvikling, opplyser…
 2. Solhjell: - Stort press på regnskogen i Brasil

  Det er forståelig at brasilianerne strides om hvorvidt de skal verne eller fortsette å hogge ned regnskog, mener…
 3. Nordmenn har liten tro på klimameldingen

  Åtte av ti nordmenn har liten tro på regjeringens klimamelding, viser en undersøkelse.
 4. Her dør albatrossene av søppelet vårt

  (VG Nett) Tusenvis av fugler dør hvert år av å spise plastikk og annet søppel. Se videoen som sjokkerer verden.
 5. PCB-nivåene ned, men virkningene fortsetter

  Tre tiår med forbud mot bruk av PCB har redusert nivåene på Svalbard. Men miljøgiften vil fortsatt i lang tid utgjøre en…
 6. Nordmann skal lede forhandlingene om ny klimaavtale

  Den norske diplomaten Harald Dovland får ansvaret for en arbeidsgruppe som skal lede arbeidet med en ny klimaavtale fram…

Mer om

 1. Brasil
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. - Et svart hull hvor ambisjoner forsvinner

 2. Gros klimabønn: Du må bidra

 3. Brundtland: – Verdens ledere har tatt ansvar

 4. Åpnet EAT-konferansen: Gunhild Stordalen: – Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om mat, jeg bryr meg om mennesker

 5. - Enighet om slutterklæring for Rio+20-møtet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder