Slik skjedde giga-kuppet i Stockholm

(VG Nett) Helikopterranet av tellesentralen i Stockholm er det mest spektakulære ranet i Sveriges historie.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den utrolige historien om hvordan de proffe og frekke ranerne robbet tellesentralen og satte politiet fullstendig ut av spill ble toppsak i nettaviser verden over og sjokkerte broderfolket i øst.

Dramaet ved pengedepotet i Sverige startet tidlig onsdag morgen.

Klokken 05.15 lander helikopteret SE-HON av typen Bell 2006 Jetranger II på taket av hovedkvarteret til G4S Cash Services i Hägersten, sør for Stockholm. Helikoptret var samme natt stjålet fra selskapet Roslagens helikopterflyg.

VGTV:Her laster ranerne om bord millionene

Når alarmen går hos politiet tre minutter senere har helikopteret lettet igjen etter å ha satt av tre mann ved glasstaket. Ranerne slår seg gjennom vinduene på taket ved hjelp av en slegge, og tar seg ned i selve pengesentralen ved hjelp av en stige.

Se VGTV:Han så hele ranet

Inne i bygningen sitter flere ansatte og teller opp penger som er hentet av verditransporter gjennom natten. Det er antydet at det kan ha vært så mye som en milliard kroner i pengedepotet.

Mens de maskerte ranerne sprenger seg inn i pengehvelvet, sirkulerer helikopteret høylytt rundt i området og har full oversikt over når politiet ankommer stedet. Da ranerne er på vei opp igjen med sekkene fulle av penger lander helikopteret igjen på den smale plassen på taket.

VGTV:Her rømmer helikopter-ranerne fra politiet

Tungt bevæpnede

Ifølge politiet ankommer den første patruljen etter få minutter, men siden ranerne er tungt bevæpnet med automatvåpen vegrer politiet seg for å gå inn. De setter opp sperringer, og venter på den nasjonale innsatsstyrken.

Omtrent samtidig som innsatsstyrken ankommer tellesentralen, letter helikopteret fra taket etter at ranerne har jobbet uforstyrret i over 20 minutter.

VGTV:Her stormer politiet bygningen

I forkant hadde ranerne satt politiets nærmeste helikopter ut av spill ved hjelp av en bombelignende gjenstand. Det var også plassert ut såkalte spanske ryttere i området for å punktere dekkene til eventuelle forfølgere.

Ekstremt dyktig pilot

Nå starter en intens jakt på ranerne. Politiet forsøker få andre av sine helikoptre i luften, og ber samtidig om tilgang til radarbilder av luftrommet over Stockholm. Ranernes pilot flyr imidlertid lavt, trolig for å unngå å bli registrert på radarsystemene.

FLYR: Videobilde av helikopter-ranerne som flyr avgårde etter ranet av pengesentralen. Foto: AP / APTN

Når helikopteret lander nord for Stockholm ved Skavlöten Arninge, er politiet ifølge dem selv igjen bare minutter fra å innhente ranerne.

Ranspiloten plasserer helikopteret i veikanten - ekstremt nærme de 10-12 meter høye trærne på stedet. Ifølge svd.se er bare noen meters frigang mellom rotorbladene og de nærmeste trærne.

HER ER TAKET: Bildet er hentet fra satelllittjenesten til Google Maps. Foto: Faksmile: Google Maps

Ifølge politiet må piloten ha vært ekstremt dyktig. En kilde forteller til nyhetsbyrået TT at selv en pilot på den svenske luftambulansen ville hatt problemer med å gjennomføre en så komplisert landing.

Les også:Politiet ble tipset

To til avhør

To personer ble hentet inn til avhør etter det dramatiske ranet, men ingen av dem er mistenkt for å ha noe med gjennomføringen å gjøre. Én av de to er allerede løslatt.

Hvem som sto bak ranet er fortsatt gjenstand for politiets etterforskning. På en pressekonferanse onsdag opplyste politiet at et tosifret antall mennesker må ha stått bak. Ifølge politikilder kan bare maksimalt 25 kjenninger i det svenske ransmiljøet ha trening og kunnskap til å gjennomføre et så spektakulært ran.

Men politiet i Sverige utelukker heller ikke at en utenlandsk ransliga kan stå bak, og de skal for en tid tilbake ha fått svært detaljert informasjon om tellesentral-ranet som har rystet nasjonen.

Ifølge Aftonbladet skal opplysningene ha vært så konkrete at de sa at politiets helikoptre skulle saboteres og at en pilot skulle hentes fra Serbia og å føre ranernes farkost.

EKSTREMLANDING: Eksperter beskriver ranernes pilot som ekstremt dyktig etter at han plasserte helikopteret svært nær trærne på stedet hvor de landet. Foto: Scanpix

Dette skal ha tilflytt svensk politi fra en politimyndighet på Balkan som snappet opp tipset. Politiet reagerte med å sette inn ekstra vakthold ved flere svenske pengedepoter, men for cirka en uke siden trakk de bevoktningen.

Da slo ranerne til med helikopter, tau, stige, slegge, automatvåpen og sprengstoff.

Les også:- Mafiaboss hjernen bak helikopterranet

- Minst fem ranere

Aftonbladet har kilder på at hjernen bak det spektakulære ranet er en mafiaboss i 40-årene. Denne mannen skal være utpekt som lederen for den organiserte ransligaen i den svenske hovedstaden, og skal angivelig ha blitt dømt flere ganger tidligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder