I MUJAHEDIN-LEIR: Norske Ali Saidi befinner seg i Ashraf-leiren i Diaya, nord for Baghdad i Irak. Leiren er omringet av irakiske sikkerhetsstyrker. Foto: AFP

Omringet av irakiske sikkerhetsstyrker: Norsk-iraner i Mujahedin-leir: - Ble slått med stokk

(VG Nett) Flere norsk-iranere kan befinne seg i Mujahedin-leiren Ashraf i Irak, som er omringet av irakiske sikkerhetsstyrker.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Norsk-iraneren Ali Saidi er i slutten 40-årene. I over ti år har han bodd i Ashraf-leiren nord for Baghdad, som er hovedkvarter for den iranske eks-geriljagruppen Folkets Mujahedin. VG Nett snakket med Saidi på en sprakete telefonlinje inne i leiren, som nå er omringet av irakiske sikkerhetsstyrker døgnet rundt.

Han forteller til VG Nett at han kom til Norge som kvoteflyktning fra Pakistan på 1980-tallet. I Norge tok han informatikk på Blindern, før han reiste til Irak for 11-12 år siden.

- Jeg skulle hjelpe iranerne som var i Iran. Det var en del iranere som bodde i Ashraf. Jeg reiste for å hjelpe dem, sier Saidi til VG Nett.

Etter den amerikanske invasjonen i 2003 forandret situasjonen seg og Mujahedin ble avvæpnet. Da amerikanerne overlot sikkerhetsansvaret i Irak til irakerne, stormet sikkerhetsstyrker Ashraf-leiren i juli.

Les også:UD jobber fortsatt med å finne nordmenn i Irak-leir

- Mange ble skadet

Minst syv av beboerne i leiren ble drept da irakiske sikkerhetsstyrker gikk inn. Leiren ligger nord for Bagdad og huser om lag 3.500 tilhengere av den iranske opposisjonsgruppen Folkets Mujahedin og familiene deres.

- Det var mange som ble skadet og elleve ble drept. 36 er fortsatt i fengsel. Seks av dem er mine kamerater, vi har bodd sammen lenge, sier Ali, som selv forteller at han unnslapp den verste behandlingen.

- Jeg ble slått med stokker på min venstre arm, da jeg skulle beskytte meg.

- Ikke så mye vi kan gjøre

Den norske ambassaden i Jordan bekrefter at de har kontakt med personen som kom til Norge som flyktning før han for flere år siden valgte å reise til Irak. Hvis han ønsker, kan han reise hjem.

- Vi kan dra til leiren og gi ham et pass. Det er han ikke interessert i, da er det ikke så mye vi kan gjøre for ham. Men selvfølgelig prøver Norge å melde fra til irakiske myndigheter at menneskerettighetene i leiren må ivaretas, sier førstesekretær i den norske ambassaden i Jordan, Elin Gjerdrem, på telefon fra Irak.

Lever i frykt

Flere iranere både i Irak og andre steder i verden har gått til sultestreik for å kreve at de irakiske styrkene trekker seg tilbake og løslater de som ble pågrepet under aksjonen. Beboerne i leiren ønsker en FN-styrke på plass etter at USA trakk seg ut av irakiske byer og tettsteder.

Eks-mujahedin:-Så vennene gå i døden

Saidi forteller til VG Nett at 1.500 bevæpnede irakiske
sikkerhetsstyrker har slått en jernring rundt Mujahedin-leiren og at innbyggerne lever i frykt for at soldatene vil storme inn og skape et blodbad for beboerne.

I ASHRAF-LEIREN: Norsk-iranske Ali Saidi. Foto: Privat

- Vi er stadig i frykt for når de skal storme inn igjen. Siden vi er omringet av politistyrker er det ingen som kommer inn i Ashraf, ingen internasjonale organisasjoner, advokater eller familier eller andre som kan komme inn, sier Saidi.

Han forteller at situasjonen er vanskelig for beboerne:

- Selv om vi betaler for maten lar irakiske styrker bare en begrenset mengde mat komme inn i Ashraf. Og ingen andre varer kommer inn, hverken bensin eller andre nødvendige varer, sier Saidi.

Han forteller at sikkerhetsstyrkene stoppet all mattransport inn i leiren de tolv første dagene etter at Ashraf ble stormet.
Forhatt av ayatollah-regimet

Organisasjonen Folkets Mujahedin er forhatt og blir pekt ut som terrorister og landsforrædere av det islamistiske regimet i Teheran. Mange tusen medlemmer av gruppen ble på 80-tallet fengslet og henrettet på grunn av sin opposisjon mot regimet.

Folkets Mujahedin er fremdeles regnet som en terrororganisasjon av USA, men gruppen fikk likevel en form for beskyttelse etter invasjonen av Irak i 2003. Samme år ble innbyggerne i Ashraf-leiren avvæpnet av de amerikanske styrkene.

- Hva synes du om at Folkets Mujahedin blir kalt terrorister av det iranske regimet?

- Jeg synes det er noe tull og tøys. Vi har ikke gjort noe som kan kategoriseres som terrorisme mot regimet i Iran, sier Saidi.

VOLDSOMME SAMMENSTØT: Et bilde fra Folkets Mujahedin viser sammenstøt mellom irakiske politistyrker og demonstranter inne i Ashraf-leiren. Norske Ali forteller at politiet slo ham med stokker da de gikk til angrep. Foto: AFP

- Sikkerhetsspørsmål

EU fjernet i 2009 Folkets Mujahedin fra listen over terror-organisasjoner.

UDs representant i Irak har ikke besøkt Saidi

- Nei det har jeg ikke. Vi vurderte i sommer å reise en tur, for å snakke med norske borgere og se om det er noe som kan gjøres i forbindelse med å reise hjem. Men det er et sikkerhetsspørsmål og enhver bevegelse i landet er farlig, understreker førstesekretær i den norske ambassaden i Jordan, Elin Gjerdrem, på telefon fra Irak.

Førstesekretæren, som har ansvar for norske konsulære tjenester i Irak, utelukker heller ikke at det i Mujahedin-leiren kan befinne seg flere med tilknytning til Norge.

- Det er et par stykker som har kommet fra Norge og bor i Ashraf, forteller Saidi.

Vil ikke til Norge

Den irakiske regjeringen ledet av Nouri Al-Maliki vil at Saidi og resten iranerne skal reise ut av landet, enten til Iran eller landene der de opprinnelig søkte tilflukt fra 80-tallets iranske ayatollah-regimet. Men Saidi vil ikke tilbake til Norge. Han vil tilbake til Iran, men ikke uten garantier.

- Hvorfor reiser du ikke hjem til Norge?

- Jo, det kan jeg gjøre, men jeg vil til Iran, hvis de garanterer at ingenting kommer til å skje med oss, at vi ikke skal henrettes eller tortureres.

Utenriksdepartementet opplyser til VG Nett at de ikke kjenner til mange andre nordmenn som befinner seg i en sammenliknbar situasjon.

- Vi har ikke vært kontaktet av mange nordmenn som har vært en aktiv del i en konflikt i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i en generell kommentar.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere norske Alis valg om å slutte seg til Folkets Mujahedin.

SULTESTREIK: Kvinner sultestreiker i solidaritet med fengslede Mujahedin-fanger. Foto: REUTERS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder