BLOD: Videoen viser det som skal ha vært Osama bin Ladens siste skjulsted. Rommet er kraftig tilsølt av blod. Foto: ABC News

Her skal Osama bin Laden ha blitt drept

(VG Nett) Her er de første bildene av det som skal være fra Osama bin Ladens skjulested.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Videoen viser et rom som tydelig bærer preg av aksjonen som søndag kveld endte med at verdens mest ettersøkte mann ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker.

Bildene i videoen fra ABC News viser et rom som er kraftig tilsølt av blod. En sofa sees ved den ene veggen i rommet, en seng med en tynn madrass av skumgummi står ved den ene sideveggen.

VGTV: Se video fra innsiden av Osama bin Ladens skjulested

Rundt omkring i rommet er det flere provisoriske soveplasser, og den store dobbeltsengen midt i rommet er kraftig tilsølt av blod. Det samme er gulvteppene.

Ulike gjenstander ligger strødd rundt i rommet, og en støvsuger ligger midt i blodet. Hunder gjør utenfor.

Saken fortsetter under bildet.

TERRORLEDER: Dette bildet av Osama bin Laden er fra 1998. Foto: AP


Overvåket siden august i fjor

For to år siden skal amerikanske myndigheter ha fått tak i informasjon om hvor bin Laden befant seg, og søndag ga etterforskningen og jakten resultater.

Siden august i fjor har amerikanske myndigheter visst om skjulestedet til bin Laden, og verdens mest ettersøkte terrorist har blitt overvåket i huset hvor han skal ha bodd sammen med flere av sine koner og barn, melder CNN.

Bortgjemt villa

- Da vi så villaen hvor familien bodde var vi sjokkerte over hva vi så, det er en ekstraordinær og unik bolig, sa en av offiserene som var involvert i oppdraget med å drepe bin Laden.

Offiseren forteller at huset og området rundt er omtrent åtte ganger så stort som de andre hjemmene i nabolaget.

- Området var relativt bortgjemt da huset ble bygget, sier offiseren.

Saken fortsetter under bildet.

FULGTE MED: Amerikanske styrker i Afghanistan fulgte med på Obamas tale hvor han bekreftet at Osama bin Laden ble drept søndag. Foto: AFP


Piggtrådgjerder

Osama bin Ladens millionvilla ligger ikke langt fra den pakistanske hovedstaden Islamabad. Ifølge nyhetsbyrået AP lå bygningen bare hundre meter fra en pakistansk militærbase.

Huset hvor bin Laden ble skutt og drept er omringet av en fire-seks meter høy piggtråd med murer på innsiden ved forskjellige deler av huset. To forskjellige porter hindrer adgang til bygningen.

De som bodde på innsiden av huset skal ha vært så forsiktige at de brant søppelet, heller enn å kaste det.

Luksusliv

Lederen av terrornettverket al-Qaida tibrakte sine siste dager i en luksusvilla. Hvor lenge den fryktede terrorlederen har skjult seg her, er ukjent.

- Bygningen er taksert til en verdi av en million dollar, men mangler internett og telefon, sier en representant for pakistanske myndigheter til Reuters.

Området der bin Laden levde beskrives som et pakistansk ferieparadis, nær Kashmir-dalens grønne og naturskjønne åser.
Det var også hjemsted for mange pensjonerte militæroffiserer fra den pakistanske hæren.

USA delte ikke informasjonen

Etterforskerne som overvåket bygningen skal ha observert Osama bin Ladens kurer.

- Vi la merke til at hverken kureren eller hans bror ikke var rike nok til å bo på en slik eiendom, og analytikere konkluderte med at huset var spesialbygget for å skjule noen spesiell, sier offiseren.

Han legger til:

- Alt var slik eksperter trodde Osama bin Ladens bolig ville se ut.

En annen offiser som var involvert i oppdraget forteller CNNs reportere at Obama-administrasjonen ikke delte informasjonen de hadde med noe land, ikke engang Pakistan, av sikkerhetsgrunner.

Offiseren sier at bare en liten gruppe mennesker i USAs regjering visste om operasjonen som hadde som mål å drepe bin Laden, i forkant.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder