FARKOST: En MQ-9 Reaper-drone gjøres klar til oppdrag, her fotografert i Afghanistan i mars 2016. Det er en drone av denne typen som endte opp i Svartehavet.

Russisk jagerfly traff amerikansk dronepropell: − Det er farlig dette her

Et russisk jagerfly traff en propell på en amerikansk militærdrone, ifølge det amerikanske militæret.

Publisert:

Amerikanerne mener det førte til at dronen havnet i Svartehavet.

Flyet traff propellen til en amerikansk militær overvåkningsdrone av typen «Reaper», hevder det amerikanske forsvaret.

– To russiske Su-27 jagerfly foretok en utrygg og uprofesjonell avskjæring av et ubemannet overvåkningsfly av typen MQ-9 som opererte i internasjonalt farvann over Svartehavet, skriver det amerikanske militæret i en pressemelding.

President Joe Biden er kjent med hendelsen. Det samme er de Nato-allierte.

I tillegg er den russiske ambassadøren til USA kalt inn på teppet, ifølge Reuters.

– Dette var enda et uforsvarlig angrep fra Putin og hans militære. Aggressive handlinger fra russiske fly er risikable og kan lede til en utilsiktet eskalering, sier senatsleder og demokrat Chuck Schumer.

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at deres fly har vært involvert i en hendelse med en amerikansk drone.

De anklager USA for å ha fløyet dronen nær det de anser som russisk luftrom ved Krim-halvøya.

Russland annekterte Krim i 2014.

– Jagerfly fra luftforsvaret var i lufta for å identifisere inntrengeren over Svartehavet, heter det fra det russiske forsvaret.

De tilbakeviser også at det var fysisk kontakt mellom det russiske flyet og den amerikanske dronen.

– Russiske jagerfly hadde ikke våpen om bord og var ikke i kontakt med en amerikansk drone, heter det i en uttalelse gitt til russiske medier.

De hevder dronen styrtet i vannet som følge av dens egen skarp manøvrering.

Russlands ambassadør Anatolij Antonov til USA ble tirsdag kalt inn på teppet av USAs utenriksdepartement etter hendelsen.

–  Russland ser ikke etter konfrontasjon med USA. Russland anser hendelsen med dronen som en provokasjon, sier Antonov etter møtet.

– Det ble ikke sagt noe om «konsekvenser» for Russland. USA og Russland må være forsiktige i sine handlinger i Øst-Europa, sier ambassadøren.

– Dårlig stemning

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen (LKSK) sier dette til VG om hendelsen:

– Russland har angrepet et amerikansk ubemannet fly og fått det til å falle ned. Det er et symptom på at det kanskje er like dårlig stemning mellom stormaktene nå som under den kalde krigen, sier Haga.

– Det er farlig og uprofesjonell flyging dette her. Det kunne nok ha endt med at ett av de russiske flyene ble så skadet at det gikk i sjøen med pilot om bord.

FØRSTEAMANUENSIS: Lars Peder Haga er ekspert på russisk luftmakt og militærmakt, doktrine og operasjoner ved Luftkrigsskolen.

– Hva kan konsekvensene være av at dette skjer?

– Jeg tror ikke vi ser noen dramatiske konsekvenser av det. Det har nesten alltid vært en del av gamet at det blir tatt ned etterretningsfly – og denne gangen var det ubemannet. Så vi vil neppe se noen gjengjeldelsesoperasjoner her, men det bidrar ikke til at amerikanerne blir mindre bestemt på å støtte Ukraina, sier Haga.

– Er det en provokasjon?

– Vi vet ikke om de russiske flygerne var direkte instruert til å gjøre dette, eller om de handlet mer eller mindre på eget initiativ. Vi vet fra tid til annet at det er episoder der russerne flyr bøllete nært vestlige fly, gjerne nært sin egen grense. Det er en russisk demonstrasjon at de misliker at amerikanerne flyr i Svartehavet. Det er stor frustrasjon over at de blir sett på og overvåket. Og at de har en veldig ressurssterk motpart i USA/Nato.

Kraftige reaksjoner

Amerikanerne kaller hendelsen «hensynsløs».

– Vår MQ-9-drone utførte rutineoperasjoner i internasjonalt luftrom da det ble fanget opp og truffet av et russisk fly, noe som resulterte i en krasj og fullstendig tap av dronen, sier general James Hecker i en uttalelse.

Ifølge CNN sier en amerikansk tjenestemann kjent med hendelsen, at det ene russiske jagerflyet fløy med vilje foran, og dumpet drivstoff foran den ubemannede dronen.

Ifølge John Kirby, Det hvite hus' talsmann for nasjonal sikkerhet, er president Joe Biden informert om hendelsen.

– Det utgjorde ingen trussel for noen, og opererte i internasjonalt luftrom, sier Kirby om dronen.

Han understreker at USA vil fortsette å fly og operere over Svartehavet. Ifølge Kirby er hendelsen bemerkelsesverdig.

– Utrygt, uprofesjonelt og hensynsløst. Så det er unikt i den forbindelse, oppsummerer Kirby om hendelsen.

Han sier videre at det amerikanske utenriks­departementet vil ta kontakt med Russland og uttrykke sin bekymring over dronehendelsen.

– Vi trenger ikke å sjekke med russerne når vi flyr over Svartehavet, sier Kirby.

USA har brukt Reaper-dronen over Svartehavet siden før Ukraina-krigen. De bruker dronene til å overvåke området, ifølge CNN.

Dronene kan fly så høyt som 15.2 kilometer, ifølge luftforsvaret til USA.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no