Farouk Abdulhak om Martine Vik Magnussen: − Det var bare en ulykke
I en ny dokumentarserie fra BBC og TV 2, innrømmer den ettersøkte jemenitten å ha vært involvert i Martine Vik Magnussens død.
«Det var bare en ulykke. Ingenting ondskapsfullt ... som jeg sa til deg, bare en sexulykke som gikk galt».
Det skriver TV 2 at Farouk Abdulhak har skrevet i en melding til en BBC-journalist.
Han ble etterlyst internasjonalt, og mistenkt for drap og voldtekt av den 23 år gamle norske studenten Martine Vik Magnussen i London mars 2008.
Bli oppdatert – dette er Martine-saken:
Han studerte sammen med den norske 23-åringen ved Regent Business School i London, og er fra en av Jemens mektigste og rikeste familier.
– For min del er jeg følelsesmessig provosert av mistenkte som er fullstendig fri for anger eller empati for oss etterlatte, samtidig er vi veldig tilfreds med endelig å ha fått en innrømmelse på at han har drept Martine, sier faren til Martine, Odd Petter Magnussen, til VG.
Magnussen mener uttalelsen fra Farouk «endrer alt»:
– Dette er i min verden, etter 15 år med saken, en klar game changer.
Abdulhak forlot London kun timer etter at den norske kvinnen ble drept. Hun ble funnet først tre dager senere – i søppelrommet i leilighetsbygget der Abdulhak bodde.
Martine ble funnet kvalt til døde, og med 43 ulike kutt og skader.
Abdulhak flyktet til Jemen og har siden kunnet leve i frihet der på grunn av manglende utleveringsavtaler.
Det er i Jemens grunnlov også forbudt å utlevere statsborgere til andre land.
Til BBC sier Abdulhak at han ikke ønsker å dra tilbake til Storbritannia, da han mener rettssystemet der vil være partisk mot ham.
Se video – her konfronterer moren til Martine et familiemedlem av drapsmistenkte:
«Burde ha blitt (...)»
I meldinger til BBC-journalisten, gjengitt hos BBC, skriver han blant annet at han angrer på at han dro til Jemen.
– Jeg angrer dypt på den uheldige hendelsen som skjedde. Angrer på at jeg kom hit. Burde ha blitt og tatt konsekvensene av det, skriver han, ifølge kanalen.
I flere meldinger skriver han videre at han ikke husker så mye av hva som skjedde den kvelden i 2008, da Martine ble drept.
– Jeg har flashbacks av og til, skriver han.
I en BBC-sak forteller journalisten Nawal Al-Maghafi hvordan hun jobbet seg frem for å få kontakt med den etterlyste jemenitten.
Hun opplyste ikke at hun var en journalist som jobbet med drapet på Martine før det hadde gått noe tid.
Hun skriver at hun til slutt fikk tak i ham gjennom Snapchat, og at deres felles jemenittiske bakgrunn grunnla en relasjon mellom dem.
– Vil du fortelle meg hva som skjedde? Skriver hun at hun spurte Abdulhak.
– Jeg vet ikke hva som skjedde, alt er en tåke, svarte han, ifølge BBC.
Al-Maghafi skriver at de også snakket om oppvekst og hvilke steder de likte i London.
– Jeg gjorde noe da jeg yngre, som var en feil. Jeg fortalte deg mitt ekte navn, jeg kan spesifikt ikke dra til Storbritannia på grunn av noe som skjedde der, skal han ha svart.
Ny pågripelse
I mars i fjor, 14 år etter drapet på Martine, kom det en plutselig utvikling – en kvinnelig slektning av Abdulhak ble pågrepet, mistenkt for å ha bistått en kriminell.
Hun ble løslatt samme kveld under restriksjoner. Det var ventet en påtaleavgjørelse mot kvinnen, men i slutten av mars var de siste restriksjonene fjernet, og kvinnen «løslatt under etterforskning.»
– Jeg mener at han får en ny sjanse til å stille seg til disposisjon for politiet i London. For første gang innrømmer han at han har begått en handling mot Martine, sier advokat Patrick Lundevall-Unger ved Martine-stiftelsen.
Lundevall-Unger var sammen med faren til Martine i møter med Scotland Yard for to uker siden, der det blant kom frem at man nærmer seg rettslige skritt mot kvinnen som ble pågrepet i mars i fjor.
– Han tar ansvar for å beskytte denne kvinnelige slektningen, mener Lundevall-Unger.