Zelenskyj: Planlegger å møte Kinas president Xi Jinping

Kina har lagt frem en plan for våpenhvile i Ukraina-krigen. Ukrainas president sier at han er ikke fremmed for å vurdere dette.

Publisert:

På en pressekonferanse åpner president Volodymyr Zelenskyj for å vurdere deler av Kinas 12-punkts våpenhvileplan.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Zelenskyis uttalelser skjer på ettårsdagen som markerer Russlands invasjon mot Ukraina.

Ifølge Reuters sier Zelenskyj på samme pressekonferanse at han planlegger å møte Kinas leder Xi Jinping.

– Jeg tror det vil tjene både Ukraina og Kina, sier han.

Fredag kveld skriver avisen Wall Street Journal at Frankrikes president Macron og Tysklands kansler Scholz skal ha bedt Zelenskyj vurdere fredssamtaler med Russlands president Putin. Dette skal ha skjedd tidlig i februar.

2022: Presidentene Vladimir Putin og Xi Jinping snakker sammen under et møte i Uzbekistan i september i fjor.

– En kinesisk pekefinger

Historiker og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik sier Kinas punktplan sender et signal:

– Det som kommer opp er egentlig repriser av det som kina har sagt tidligere, uten at det har ført noen vei. Men det er et punkt i planen som går ut på å avstå fra bruk av atomvåpen samme hva som skjer. Det er veldig viktig med en kinesisk pekefinger mot Russland.

At Zelenskyj vil møte Kinas president, mener han er positivt:

– For i en så akutt situasjon er det veldig viktig for Ukraina ikke å låse seg på noe vis, og at han er villig til å møte ham. Spørsmålet er om han vil møte Zelenskyj, fordi det er ikke sikkert at Putin vil like det. Det er mange hensyn å ta.

– Hva kan Putin presse med for å unngå at møtet ikke skjer?

Kina og Russland er avhengige av hverandre: Det er en form for symbiose både økonomisk og militært. Det er to store land med lang felles grense. Kina er avhengig av mineraler, råvarer og kull fra Russland. For å kunne fungere i denne krigen er Putin avhengig av kinesisk økonomisk støtte, sier han, og sikter til at Kina og India er de eneste stormaktene som fortsatt kjøper russisk olje og gass.

– Så begge trenger hverandre.

Historikeren sier det er uaktuelt at Kina kommer til å fungere som noen fredsmegler i krigen, men at det er positivt dersom de legger press på Russland.

– Og det kan godt hende Kina har lagt mye press og vært en mer aktiv pådriver allerede uten at vi har sett det. Disse samtalene foregår i lukkede rom. 

Kom med punktliste

Kinas punktliste er landets første kommentar om krigen. Der skriver de blant annet at alle lands suverenitet må respekteres. Det samme gjelder internasjonale lover.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er kritisk, og mener at Kina for lengst har valgt side med Russland i Ukraina-krigen fordi de ikke har fordømt invasjonen.

– De har derfor ikke mye troverdighet, sa Stoltenberg i Tallinn fredag formiddag, der han er for å markere ettårsdagen.

I punktlisten gjentar Beijing en uttalelse som Russland har avgitt en rekke ganger:

– Et lands sikkerhet kan ikke gå på bekostning av et annet lands sikkerhet, står det i uttalelsen.

Russland: Krever anerkjennelse av territorier

Det russiske utenriksdepartementet sier at landet setter pris på den kinesiske fredsplanen og bedyrer at de er åpne for å oppnå sine mål ved hjelp av politiske og diplomatiske midler.

– Vi setter pris på våre kinesiske venners oppriktige ønske om å løse konflikten i Ukraina med fredelige midler, sier talskvinne Maria Zakharaova i utenriksdepartementet i Moskva torsdag.

Hun understreker imidlertid at planen må innebære en anerkjennelse av «de nye territorielle realitetene» i Ukraina.

Kina la tidligere fredag fram en tolvpunktsplan som ifølge landet skal lede til fred, og ba samtidig om en våpenhvile mellom Ukraina og Russland.

Stoltenberg kommenterte på fredag også sin egen anmodning til Kina om ikke å støtte Russland med våpen:

– Vi har ikke sett noen leveranse av våpen fra Kina til Russland. Men vi har indikasjoner på at Kina vurderer eller planlegger forsyninger av dødelige våpen. Det burde ikke Kina gjøre. Det vil være å støtte en ulovlig krig som bryter med FN-charteret som Kina skal beskytte, som medlem av FNs sikkerhetsråd, sa Stoltenberg.

Wang Yi, Kinas fremste utenrikspolitiker, besøkte Moskva tidligere denne uken.

Etter et møte med Russlands president Vladimir Putin, sa han at den internasjonale krisen var en tid for Russland og Kina til å fordype sitt strategiske partnerskap ytterligere – men uten å uttale seg om hvorvidt kinesisk våpenstøtte til Kina hadde vært diskutert.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no