KLAR BESKJED: Carla Bruni-Sarkozy er ikke som alle andre førstedamer under G8-toppmøtet i L'Aquila. Foto: AFP

Carla tør der andre fruer tier

L'AQUILA (VG) Mens de andre førstedamene var turister i Roma, dro Carla Bruni Sarkozy rett til verdenslederne i toppmøtebyen L'Aquila for å be om mer penger til Afrika.

  • Hans Chr. Hansson

Artikkelen er over ti år gammel

Kona til Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil ikke lenger være «bare» førstedame. På G8-møtet erobrer hun også den politiske arenaen.

Som eneste førstedame droppet eksmodellen og visesangeren turistprogrammet i Roma, og dro direkte til topplederne i fjellbyen L'Aquila.

Med seg fra Paris hadde 41-åringen et klart budskap:

G8-toppene må gjøre mer for å redde Afrika fra HIV-epidemien. I en appell til deltagerne uttrykker hun engstelse for at de svakeste skal bli glemt mens verden kjemper med følgene av finanskrisen.

- Jeg er særlig bekymret for kvinner og barn, som i store deler av verden havner i siste rekke, skriver hun i et debattinnlegg i den britiske avisen The Guardian.

Nytt håp

Over 300 000 småbarn er HIV-infisert, de fleste i Afrika. Smitten overføres ved eller etter fødselen, noe Bruni Sarkozy mener er uakseptabelt.

- Vi har billige og effektive måter å hindre at mødre overfører hiv til babyene sine, minner hun om.

Bistand til Afrika er blant hovedsakene på møtet, der også finanskrisen, klimaendringene, Irans atomprogram og terrorbekjempelse drøftes.

For Bruni Sarkozy er det imidlertid de syke og svake som har førsteprioritet.

Som ambassadør for The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria har hun vært på besøk i Burkina Faso og sett at både forebyggende tiltak og behandling nytter.

Kjølig forhold

- Legene og sykepleierne jeg møtte snakket om nytt håp. Revolusjonen har begynt å endre Afrika, men mye av arbeidet som er gjort for å redusere fattigdommen de siste tiårene trues nå av den globale finanskrisen, sier Bruni Sarkozy, og minner om at helsearbeid også bidrar til å utjevne sosiale forskjeller.

Mange har undret seg over at hun ikke var til stede da de øvrige førstedamene var samlet i Roma. Arrangementet ble ledet av Silvio Berlusconis kvinne- og likestillingsminister Mara Carfagna (33).

Eksmodellen og tv-profilen steppet inn som italiensk reserve-førstedame etter at statsministerens kone Veronica Lario (52) fikk nok av mannens utskeielser og ba om skilsmisse i mai.

Ifølge magasinet Bunte følte imidlertid Bruni Sarkozy seg så lite bekvem med løsningen, at hun valgte å droppe turistprogrammet i hovedstaden og heller dra rett til L'Aquila. Forholdet mellom Berlusconi og den franske førstedamen, som var italiensk statsborger inntil i fjor, er kjent for å være kjølig.

PS! Carla Bruni Sarkozy deltok heller ikke på den guidede turen de øvrige førstedamene dro på i jordskjelvområdene, men fikk heller en privat visning i går kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder