I BRANN: det brøt ut brann i et oljeraffineri etter at et kjempeskjelv rystet Japan fredag. Foto: Videograb/Ap

Norsk jordskjelvekspert: - Vi visste det ville komme

Kraftigste skjelvet noensinne

(VG Nett) Japanerne har forberedt seg på et nytt kjempeskjelv, men konsekvensene vil likevel bli voldsomme, tror ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Flere tusen fryktes omkommet og tsunamivarsler er sendt ut til hele stillehavskysten etter at Japan fredag ble rystet av et jordskjelv med en styrke på 8,9.

Skjelvet er det femte kraftigste som er registrert i verden siden 1906, og det kraftigste som har rammet Japan noensinne.

VGTV: Monstertsunamien svelger alt på sin vei

Fryktet skjelvet

Men japanere visste at det bare var et tidsspørsmål før kjempeskjelvet ville komme.

- I Japan har man fryktet et lignende skjelv i lang tid, og det blir ofte referert til 1923-skjelvet som var det forrige av samme styrke. Det har vært knyttet stor spenning til konsekvensene av et nytt skjelv. Vi visste at det ville komme, og vi vet at det vil skje igjen, sier jordskjelvekspert og professor i geodynamikk ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan.

Tett på Nett klokken TETT PÅ NETT: Jordskjelvekspert svarte på lesernes spørsmål

Jordskjelvekspert: Professor Kuvvet Atakan fra UiB. Foto: UiB Foto:

- Dødstallene vil stige

Foreløpig er kun én person bekreftet omkommet i skjelvet, men professor Atakan tror dødstallene vil stige.

- Det er typisk at all kommunikasjon blir lammet, og at disse tallene ikke kommer før i ettertid. Det samme gjleder omfanget av ødeleggelsene, sier han.

Japan er svært utsatt for jordskjelv, og de fleste bygninger er derfor konstruert for å tåle voldsomme rystelser. Professoren tror likevel at skjelvet vil få store konsekvenser for Japan.

- Japan har bygg som tåler store belastninger, sammenlignet med for eksempel Haiti. Myndighetene er godt forberedt og har avholdt øvelser. Men når skjelv kommer opp i denne styrken, er det ikke til å unngå at skadevirkningene blir store.

Les videre under bildet

KJEMPEBØLGE: Biler skylles av gårde av en kjempetsunami som følge av det voldsomme jordskjelvet i Japan fredag. Foto: Videograb/Ap

Rammer hele Stillehavskysten

Det er spesielt tsunamiene som komemr etter skjelvet, som kan skape enorme ødeleggelser. Disse kan nå helt frem til den andre siden av Stillehavskysten, og evakueringene pågår nå for fullt langs kystområdene her.

- Når man kommer opp på det nivået på 8,9 i styrke, er det helt naturlig at det vil komme en stor tsunami. Den vil først komme i nærområdet ved den japanske kysten, men senere vil den forplante seg til åpent hav. Dette kan få konsekvenser helt på den andre siden av stillehavet, ved den nordamerikanske kysten, og også mellom- og søramerika kan bli rammet, sier han.

ØDELEGGELSER: Et oljeraffineri i byen Ishihara står i full fyr etter jordskjelvet. Foto: Videograb/Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder