GLEDELIG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er gledelig at det nå går mot slutten for Gaddafi-regimet. Foto: Scanpix

Støre: - NATO har bidratt til Gaddafis fall

(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener NATO-operasjonen mot Libya har gjort det mulig for opprørerne å ta makten i landet.

 • Dyveke Nilssen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

- Målet med NATOs operasjon har ikke vært å styrte Gaddafi, men det er selvsagt en sammenheng mellom NATOs angrep på blant annet militære installasjoner og det rommet opprørerne har fått til å rykke frem, sier Støre til VG Nett.

Opprørstyrkene i Libya hevder mandag ettermiddag å ha kontroll over 95 prosent over hovedstaden Tripoli. Det pågår imidlertid fortsatt kamper mellom opprørere og Gaddafi-lojale styrker flere steder i byen.

LES OGSÅ: Slik klarte opprørerne å knekke Gaddafi

Utenfor residensen til Muammar Gaddafi har flere stridsvogner tatt oppstilling for å hindre opprørerne og storme bygningene.

- Gaddafis dager talte

Utenriksministeren understreker at situasjonen i landet fortsatt er uoversiktlig, men slår likevel fast at Gaddafis dager som statsleder nå er talte.

- Det pågår fortsatt kamper, men det er likevel riktig å si at det går mot slutten for Gaddafi-regimet. Det er gledelig, sier Støre.

LES OGSÅ: - Journalister blir brukt som menneskelige skjold

Saken fortsetter under bildet!

JUBEL: Jublende innbyggere i Tripoli hilser opprørerne velkommen idet de kjører inn i hovedstaden. Foto: AP

Norge har spilt en sentral rolle i NATO-operasjonen mot Libya. Utenriksministeren mener det var riktig og nødvendig av NATO å gripe inn for å hindre overgrep mot sivile.

- Jeg vil gi honnør til de norske styrkene som har deltatt i operasjonen. Uten NATOs innsats ville situasjonen for sivilbefolkningen vært langt verre, sier Støre.

- Har svekket regimet

Han legger imidlertid ikke skjul på at NATO også har bidratt til å svekke Gaddafi-regimet militært, og gjort det mulig for opprørerne å styrte diktatoren.

- Regimet har falt fordi folket har reist seg mot det, men gjennom en vedvarende og systematisk operasjon har NATO gjort det mulig for opprørerne å ta kontroll, sier Støre.

VGTV: Vill feiring i hjertet av Tripoli

Samtidig kommer han med en sterk oppfordring til Opprørsrådet om å sørge for at det ikke blir begått overgrep mot Gaddafis støttespillere.

- Vi mener Gaddafi skal stilles til ansvar for sine forbrytelser, men det hviler et stort ansvar på Opprørsrådet å tøyle det som måtte finnes av hevntanker, sier Støre.

- Stor betydning

John Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, er enig i at NATOs rolle i Libya har vært viktig.

- Det er ikke noe tvil om at det bidraget som har vært gitt fra NATO har vært ytterst viktig og det har også vært av stor betydning for å hindre overgrep mot sivilbefolkningen, sier han til VG Nett.

Men Lien ønsker ikke å si noe om hvilken rolle de norske styrkene kan ha spilt i at libyske demonstranter i dag gjorde store fremskritt i landet.

- Det er ikke vår oppgave å vurdere hvor viktig vår rolle har vært. Vi har deltatt med en liten styrke med høy kompetanse. Vi trakk oss ut av flyoperasjonen i månedsskiftet, og deltar nå med viktige bidrag i selve planleggingen av luftprosessene, sier han.

- Bidrar godt

Det er per i dag ti norske offiserer som deltar i NATOs operasjon i Libya, i tillegg til at Forsvaret på hovedkvarteret i Bodø følger nøye med på det som skjer og har løpende kontakt med styrkene.

- De har forskjellige oppgaver på forskjellige nivåer. Det viktige her er at vi har god kommunikasjon på alle nivåer i NATO og at vi deltar, sier Lien.

- Vi forholder oss til det oppdraget vi har fått av den norske regjeringen. Det føler vi at vi har gjort og vi føler at vi selv også har bidratt godt.

Handlingsplan

Også andre ledere oppfordrer opprørslederne i Libya lever opp til løftene om lovlydighet og demokrati. Frankrike ønsker et toppmøte for stake ut kursen i landet etter Muammar Gaddafis fall, melder NTB.

LES OGSÅ: Gaddafis sønn skal ha blitt beskutt på direkten

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe vil kalle sammen den såkalte kontaktgruppen av land og internasjonale organisasjoner.

- Vi foreslår et ekstraordinært møte for kontaktgruppen på høyeste nivå så tidlig som neste uke for å tegne opp en handlingsplan sammen med libyske myndigheter, sa Juppe mandag.
Lederen for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Mahmoud Jibril, er invitert til Paris onsdag for å møte den franske presidenten, Nicolas Sarkozy. Sarkozy snakket med Jibril på telefon mandag.

Les også

 1. Opprørere: NATO vil angripe Gaddafis residens

  (VG Nett) Opprørerne i Tripoli ber innbyggerne i byen holde seg unna området rundt Gaddafis residens, og hevder NATO…
 2. Tripoli: - Journalister blir brukt som menneskelige skjold

  (VG Nett) En rekke utenlandske journalister er sperret inne på et hotell i Tripoli som kontrolleres av Gaddafis styrker.
 3. Jublende opprørere inntok Tripoli: - Det gikk overraskende lett

  (VG Nett) Den libyske diktatoren Muammar Gaddafis brutalitet kan ha blitt hans bane.
 4. Gaddafis sønn skal ha blitt beskutt på direkten

  (VG Nett) Under et direkteintervju med TV-kanalen al-Jazeera skal opprørere ha åpnet ild mot Muammar Gaddafis…
 5. Obama: - Libya glipper fra tyrannens grep

  (VG Nett) USAs president Barack Obama mener Muammar Gaddafi må innse at slaget om makten i Libya er tapt.
 6. Gaddafi: - Tripoli er nok en gang okkupert

  (VG Nett) I en tale på TV-kanalen al-Jazeera innser Gaddafi langt på vei at slaget er tapt.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Opprørerne mener de vet hvor Gaddafi er

 2. - Spesialstyrker fra NATO på bakken i Libya

 3. Gaddafi ber tilhengerne befri Benghazi

 4. Opprørerne: 50.000 drept i Libya-konflikten

 5. Kontaktgruppen anerkjenner Libyas opprørere

Fra andre aviser

 1. Nå faller Tripoli

  Bergens Tidende
 2. - Gaddafis sønn trolig død

  Bergens Tidende
 3. Gaddafis familie flyktet til Algerie

  Bergens Tidende
 4. - Gaddafi var i live da han ble tatt

  Bergens Tidende
 5. Oppgjørets time nærmer seg i Libya

  Bergens Tidende
 6. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder