TIL FN: Palestinernes president Mahmoud Abbas skal til FN for å be om at Palestina vil bli anerkjent som en stat. Foto: AFP

EU søker felles holdning til palestinsk stat

USA varsler veto i FN mot en palestinsk stat, men EU er på jakt etter en felles holdning. Unionen har nærmet seg Norge i spørsmålet, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Artikkelen er over ni år gammel

De siste årene har palestinerne jobbet jevnt og trutt med å bygge opp institusjoner og infrastruktur som skal danne ryggraden i en palestinsk stat.

20. september går president Mahmoud Abbas formelt til FNs generalsekretær Ban Ki-moon med sitt krav om anerkjennelse av en palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen.

Amerikanske myndigheter sier landet vil legge ned veto mot en slik anerkjennelse, men mange europeiske land ser på de palestinske planene med mer positive øyne.

- EUs plattform når det gjelder den palestinsk-israelske konflikten har utviklet seg siden 2009 og ligger nå nær norske holdninger, sier Støre, som understreker at EU viser vilje til å skape en felles holdning.

- Jeg tror amerikanerne vil merke seg det, og for palestinerne og Israel er det viktig å ha Europa med som en aktør.

Deltar på EU-møte

Støre besøker i helgen Israel og de palestinske områdene for å oppdatere seg på situasjonen. Han slår fast at Norges holdning er uendret: palestinerne har rett til å gå til FN, men de utestående spørsmålene må løses raskt og gjennom forhandlinger.

- Det mener jeg må gjelde hele tiden, men det betyr ikke at det ser særlig lyst ut, sier han til NTB.

Støre er invitert til å delta på EUs utenriksministermøte i Polen fredag. Utenrikssjef Catherine Ashton har fått i oppdrag å forsøke å samkjøre unionens medlemsland i spørsmålet om anerkjennelse av en palestinsk stat.

- Det er første gang vi er invitert med på den typen møter siden 1994, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- NÆRMER SEG NORGE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener EU nærmer seg Norge i Palestina-spørsmålet. Foto: Scanpix

Endret resolusjon?

Palestinerne krever i sin resolusjon til FN en egen stat innenfor grensene som gjaldt før seksdagerskrigen i 1967 og med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Europeiske diplomater har ifølge Financial Times forsøkt å overtale palestinerne til å legge fram en utvannet resolusjon, med en uttalelse fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia fra tidligere i år som grunnlag.

Der foreslås formuleringer om at Jerusalem skal deles og bli fremtidig hovedstad for begge landene. Grensene skal fastsettes med utgangspunkt i 1967-grensene, samt «likeverdige» bytter av landområder.

Hvordan Norge vil stemme i FN, er fortsatt ikke kjent.

Støre sier «Norge ikke kan ta stilling til en tekst vi ikke har sett», men legger til at det er tre klare premisser som er viktige for vurderingen:

Forslaget må innebære vilje til å løse utestående spørsmål i forhandlinger, ikke delegitimere Israel og anerkjenne landets rett til å eksistere innenfor sikre grenser og forplikte den palestinske staten til rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter.

Israelsk motvilje

Israel ser på palestinernes plan som et forsøk på å isolere landet og mener forhandlinger er den eneste måten å løse konflikten med palestinerne på.

- Men spørsmålet blir hva det er som hindrer forhandlingene. Skal man gi en av partene veto mot forhandlinger? sier Støre.

- Mens forhandlingene ligger nede, må vi være tydelige på at byggingen av bosetninger fortsetter. Bosetting på okkupert område som gjør det stadig vanskeligere å se for seg en palestinsk stat, pågår ufortrødent. Det er grunnen til at palestinerne nå kommer med sin resolusjon - de ser at forhandlingene ikke synes å gi noe fremgang.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel forventer stor støtte i FN til palestinsk stat

 2. Palestinerne på offensiven

 3. Høyre: - Abbas bør ikke provosere fram veto

 4. Palestinerne ber Israel vurdere nytt forslag

 5. Palestinerne retter blikket mot New York

Fra andre aviser

 1. Støre: - Norge vil anerkjenne palestinsk stat

  Aftenposten
 2. Israel kaller hjem ambassadør fra Sverige

  Aftenposten
 3. Ingen palestinsk stat tross massiv anerkjennelse

  Aftenposten
 4. Kerry kritiserer Israel

  Bergens Tidende
 5. Palestinerne søker fullt FN-medlemskap

  Aftenposten
 6. Russland og Tsjekkia anerkjenner også Jerusalem

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no