GJEMMESTED: En ny rapport fastslår at terrorlederen Osama bin Laden var i Tora Bora da amerikanske styrker angrep i desember 2001. Foto: EPA

- USA-styrker hørte bin Ladens stemme

(VG Nett) I desember 2001 var amerikanske styrker helt i nærheten av Osama bin Laden, men måtte se at han slapp unna. Dette slås fast i en ny rapport fra Senatets komité for utenrikssaker.

 • Gjermund Glesnes

Artikkelen er over ti år gammel

Rapporten tar for seg det amerikanske angrepet mot Tora Bora i Afghanistan i desember 2001, kun tre måneder etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001.

Rapporten slår fast at både Osama bin Laden og hans nestkommanderende, Ayman al-Zawahri, på dette tidspunktet var i det store grottesystemet øst i Afghanistan.

USAs militære ledelse satte imidlertid ikke inn nok styrker. Færre enn 100 amerikanske soldater ble satt inn mot rundt 1000 medlemmer av al-Qaida. Dette var altfor få til å forhindre at bin Laden rømte over til Pakistan, konstaterer rapporten ifølge The New York Times.

Takk for sist

Senatskomiteen som har bestilt rapporten er ledet av John Kerry, som med dette får sagt et tydelig «takk for sist» til sin motstander fra presidentvalgkampen i 2004, George W. Bush.

I den valgkampen kom Kerry med kraftig kritikk for at ikke Bush-administrasjonen hadde satt større styrker inn i offensiven. Da var det imidlertid uklart om Osama bin Laden virkelig befant seg i huleområdet på det tidspunktet.

Les også:Taliban-topp roser Obama - avviser dialog

Det slår rapporten fast at han var.

FÅR KRITIKK: Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld får i rapporten skylden for at ikke USA satte inn større styrker i Tora Bora. Foto: AFP

Den beskriver hvordan de amerikanske styrkene fanget opp bin Ladens stemme i radiooverføringer mellom ham og hans krigere, som refererte til ham som «sjeiken».

USA-styrkene skal ha hatt med seg den fremste eksperten på terrorlederens stemme. Denne eksperten skal ikke ha vært i tvil om at bin Laden var på stedet, skriver den amerikanske avisen.

Vil øke troppene

Storbritannia vil den 28. januar arrangere en internasjonal konferanse om situasjonen i Afghanistan. Der er det ventet at USA og vertslandet vil ta til orde for en betydelig økning av antallet soldater i landet.

President Barack Obama har gjort det klart at han akter å «fullføre jobben» i landet.

NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, mener at 40.000 nye soldater er et minimum av hva som skal til for å få kontroll med det Taliban-ledede opprøret i landet.

USA har i dag 68.000 soldater i Afghanistan. Den internasjonale styrken teller til sammen 110.000 soldater.

Les også:USA forventer kraftig styrkeopptrapping fra allierte

- Villedet med satelittelefon

Washington Post skrev i 2002 at terrorlederen skal ha gitt satelittelefonen til livvakten Abdallah Tabarak da amerikanske styrker nærmet seg i Tora Bora-fjellene.

Mens bin Laden fortsatte flukten mot Pakistan, gikk Tabarak i motsatt retning. Livvakten fortsatte å bruke telefonen i håp om at USA ville bruke avansert satellitteknologi for å spore den opp.

Les også

 1. Brown inviterer til konferanse om Afghanistan

  Storbritannia vil den 28. januar arrangere en internasjonal konferanse om situasjonen i Afghanistan, sier statsminister…
 2. Dette vil Obama snakke med Stoltenberg om

  (VG Nett) Norske og amerikanske myndigheter er enige: Klima vil være hovedtemaet når Barack Obama møter statsminister…
 3. Her er Obamas turboprogram i Oslo

  (VG Nett) Den hektiske timeplanen gir USAs president liten mulighet til å se seg rundt i Oslo når han gjester Norge for…
 4. - Kan komme til å be Stoltenberg om flere soldater

  (VG Nett) En drøy uke før Barack Obama skal ta imot Nobels fredspris i Oslo Rådhus er det ventet at han øker antall…
 5. Obama nær kunngjøring av Afghanistan-strategi

  Etter flere måneder i tenkeboksen er president Barack Obama svært nær en beslutning om Afghanistan.
 6. Taliban-topp roser Obama - avviser dialog

  (VG Nett) En av Afghanistan-opprørernes mest fryktede kommandanter avviser dialog med USA og og den afghanske…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Obama: Osama bin Laden ble drept på søndag

 2. Kona (29) avslører bin Ladens hemmeligheter

 3. Slik ble Osama bin Laden verdens mest ettersøkte

 4. CIAs bin Laden-informanter arrestert i Pakistan

 5. - Dette er episenteret for voldelig ekstremisme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder