- STOPP ANGREPENE: Hamid Karzai ser ikke med like blide øyne på Nato og USAs angrep i landet, blant annet med bakgrunn i de ni barna som ble drept av et luftangrep tidligere i mars. Foto: AFP

Karzai vil kaste ut NATO og USA fra Afghanistan

Den afghanske presidenten Hamid Karzai skal ha bedt NATO og USA om å stanse sine operasjoner i Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg vil gjerne med ydmykhet, og ikke arroganse, be NATO og USA stanse sine operasjoner i vårt land, skal Karzai ha sagt da han lørdag besøkte slektningene til ni barn som skal ha blitt drept i et NATO-angrep.

De ni barna ble drept under et angrep i Kunar-provinsen øst i Afghanistan i begynnelsen av mars.

BARNEDRAP: Obama beklager

Tålmodighet ute

- Vi er et svært tålmodig folk, men nå er vår tålmodighet brukt opp, fortsatte presidenten.

Karzai framholdt også at hans vestlige allierte i krigen mot Taliban burde fokusere på grenseområdene i Pakistan, hvor en rekke opprørsgrupper holder til.

- Om dette er en krig mot terrorister og internasjonal terrorisme, så bør krigen utkjempes i de områdene vi i løpet av de siste ni årene har sett at den befinner seg, sa Karzai.

Støre: - et utslag av frustrasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tolker presidenten Hamid Karzais krav som et utslag av øyeblikkets frustrasjon over tap av sivile liv.

- Dette viser igjen det begrensede spillerommet Karzai har. Det afghanske samfunnet er svært følsomt overfor sivile tap, og ISAF tar dette ytterst alvorlig. Men vi har hørt lignende utbrudd fra Karzai tidligere, sier Støre til NTB.

Han legger til at operasjonen i Afghanistan er solid forankret i FN.

Den afghanske presidenten besøkte lørdag slektningene til ni barn som skal ha blitt drept under

STØRE I AFGHANISTAN: Dette bildet er fra 2008 da Jonas Gahr Støre hilste på lokalbefolkningen i Afghanistan. Foto: Harald Henden

et NATO-angrep i Kunar-provinsen øst i Afghanistan tidligere i mars.

Unnskyldning

En talsmann for ISAF-styrken i Afghanistan hadde ikke noen umiddelbar kommentar til Karzais anmodning.

USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte mandag i den afghanske hovedstaden Kabul, og ba om unnskyldning for drapet på de ni guttene i Kunar-provinsen.

Tidligere hadde en rasende president Karzai nektet å godta en unnskyldning fra sjefen for de amerikanske styrkene, general David Petraeus.

LES OGSÅ: Karzai aksepterer ikke lenger sivile tap

Slektning drept

Natt til torsdag denne uken ble også en eldre slektning av Karzai drept av NATO-styrker.
Drap på sivile i Afghanistan-krigen er et av hovedankepunktene president Karzai ofte kommer tilbake til og en belastning på forholdet mellom Afghanistans myndigheter og de internasjonale styrkene.

NATOs forsvarsministre møttes før helgen i Brussel for blant annet å diskutere situasjonen i Afghanistan, og arbeidet med overdragelse av sikkerhetsansvaret til afghanerne.

21. mars

Planen er at president Karzai 21. mars skal kunngjøre hvilke områder de først skal ta over ansvaret fra den internasjonale ISAF-styrken.

Forsvarsminister Grete Faremo vil ikke kommentere Karzais utspill direkte, men viser til at det pågår en prosess med overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne.

- ISAF er enige med Karzai om en plan for overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne. Prosessen med overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne starter i år. Målet er at de skal overta ansvaret for sikkerheten i hele landet innen utgangen av 2014, sier Faremo til NTB.
Ikke Faryab

Hemmelighold

Planene om ansvarsoverdragelsen blir holdt strengt hemmelig, men Faryab-provinsen, der store deler av den norske Afghanistan-styrken er utplassert, er ikke blant områdene først ut.

- Faryab er ikke planlagt med i denne første fasen av overdragelse av sikkerhetsansvar til afghanske myndigheter, sa forsvarsminister Grete Faremo til NTB i forkant av NATO-møtet.
En afghansk tjenestemann, opplyste til nyhetsbyrået AFP at landets egne styrker i første omgang vil overta ansvaret i opptil fire provinser og to eller tre store byer.

BAKGRUNN: Ni småbarn drept i NATO-angrep

Flere drepte

Denne uken kom en ny rapport som viser at vanlige folk i Afghanistan betaler en stadig høyere pris for krigen i landet. Det ble drept flere sivile i fjor enn noe annet år siden den amerikanskledede invasjonen som drev Taliban fra makten i 2001.
Ifølge FNs Afghanistan-kontor (UNAMA) og AIHRC ble nærmere åtte sivile drept hver eneste dag i fjor. Tallet på drepte sivile økte dermed med 15 prosent i 2010.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder