Hundrevis demonstrerte mot Ahmadinejad utenfor FN

ANGREP ISRAEL NOK EN GANG: Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte i FN. Foto: AP

Ahmadinejad angrep Israel fra talerstolen

NEW YORK (VG Nett) En rekke diplomater forlot salen i protest under talen Mahmoud Ahmadinejad holdt i FN i natt.

Artikkelen er over ti år gammel

Natt til torsdag entret Ahmadinejad talerstolen under FNs 64. generalforsamling, som har samlet over 120 statsledere fra hele verden. Da hadde Irans president selv hørt på flere av de andre statslederene holde sine taler. Blant dem USAs Barack Obama. Amerikanerne var derimot ikke like villige til å høre på Irans president.

Les også:Gadaffi anklaget Sikkerhetsrådet for terror

Tidlig i talen forlot amerikanske diplomater salen. Ifølge CNN gjorde de dette i protest mot det de omtalte som Ahmadinejads «hatefull, fornærmende og antisemittisk » retorikk. Også Storbritannia, Frankrike og Canadas representanter var blant de som forlot salen. Andre, som Israel, valgte å ikke være til stede i det hele tatt.

«Rasistiske ambisjoner »

I sin tale gikk Ahmadinejad som vanlig til angrep på Israel. Blant annet rettet han sterk kritikk mot Israels krigføring på Gaza sist vinter.

- De lider på Gaza etter det barbariske angrepet fra det zionistiske regimet, sa presidenten.

Les også:Ahmadinejad gjentok holocaust-uttalelser

Han sa at nå er tiden kommet for å få slutt på hykleriet som råder i deler av verden.

- De definerer hva demokrati er samtidig som de selv bryter de fundamentale demokratiske prinsippene. - Det er ikke lenger akseptabelt at en liten minoritet dominerer politikk, økonomi og kultur i store deler av verden med sine kompliserte nettverk og etablerer en ny form for slaveri.

Han gikk videre med å spørre hvordan visse regjeringer kan støtte ødeleggelsene på Gaza og blokkaden mot Gaza, og sa at USA hjelper Israel med sine «rasistiske ambisjoner ».

Demonstrasjon

Hundrevis av iranere bosatt i USA hadde møtt opp utenfor FN for å demonstrere mot president Mahmoud Ahmadinejad og Iran. Blant dem var Sylvia, som hadde kommet hele veien fra Los Angeles.

- Vi er motstandere av at Ahmadinejad er Irans president. Vi aksepterer ikke ham, eller Irans regjering. Den islamistiske republikken har drept, voldtatt og torturert de som har demonstrert i Iran, sier hun til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

GIKK I PROTEST: Den tyske delegasjonen forlot salen da Irans president inntok talerstolen. Det var det også en rekke andre land som gjorde. Foto: REUTERS

Hun får støtte av Zohreh, som selv ble født i Iran, men nå bor i Maryland. Hun sier hun nå ikke kan reise tilbake i frykt for å bli politisk forfulgt.

- Vi vil ha en IRANSK republikk, ikke en islamistisk.

Støre: - Har rett til å tale

De to, sammen med de andre demonstrantene, mener det iranske folk blir holdt som fanger i sitt eget land. At Ahamdinejad er i New York for å tale i FN har de store problemer med å akseptere.

- Det opprører oss at han får komme hit for å tale. Han er ikke Irans president, mener de to kvinnene.

Tidligere onsdag sa den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre at også Ahmadinejad har rett til å bruke FNs talerstol.

- Det er den muligheten de nesten 200 landene i verden har. Men det er ikke en talerstol hvor det er fritt frem til å si hva som helst, påpekte Støre.

- Mest demokratiske regjering i verden

Ahmadinejad kom i løpet av de drøye 30 minuttene han snakket aldri inn på Irans anriking av uran, og andre lands frykt for at de utvikler atombomber.

Derimot gjorde han som flere andre gjorde i sine taler onsdag, nemlig å kritisere FNs struktur, og da særlig at fem land har vetorett i Sikkerhetsrådet. Han gikk likevel ikke like langt som Libyas leder Muammar al-Gaddafi, som kalte det for «Terrorrådet».

Les også:- Vi kan ikke redde verden alene

Ahmadinejad kom også inn på kapitalismen, som han mente er ved veis ende, og vil lide samme skjebner som marxismen.

Irans president benyttet også anledningen til selvskryt. Han hevdet at landet nylig hadde gått gjennom et suksessfullt og demokratisk valg, der folket ga han ny tillit med stort flertall.

- Vår regjering er en av de mest demokratiske i verden, sa Mahmoud Ahamdinejad.

DEMONSTRERTE: Sylvia (t.v.) var en av flere hundre som viste sin misnøye med at den iranske presidenten var i New York for å tale til FN. Foto: JOSTEIN MATRE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder