Iran vil tillate inspeksjoner

Iran vil tillate at FN-inspektører besøker landets nylig avslørte andre atomanlegg. Barack Obama mener Iran unnviker sine internasjonale forpliktelser.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

USAs president har sammen med andre vestlige ledere gått til frontalangrep på Iran etter at landet denne uken fortalte om ytterligere et iransk program for anrikning av uran.

Ali Akbar Salehi, som er sjef for Irans atomprogram, slo lørdag fast at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil få besøke anlegget - uten å si når dette kan skje.

Men Obama advarte lørdag på nytt Iran og sa at landet må legge fram klare bevis på at programmet bare skal brukes til kraftproduksjon, slik myndighetene hevder.

- Dette er en alvorlig utfordring for det globale ikkespredningsarbeidet, og det betyr at den bekymringsfulle iranske unnvikelsen fortsetter langs samme spor, sa Obama i sin ukentlige internett- og radiotale lørdag.

LES OGSÅ:Khamenei avviser atomanklagene

Behov for diplomati

Opplysningene om det nye anlegget vil trolig føre til sterkere press for utvidede sanksjoner mot Iran, som hittil har nektet å stanse anrikningen av uran.

Kjentgjøringen av anlegget vil trolig også gjøre forholdet mellom Iran og Vesten ytterligere spent.

LES OGSÅ:Iran innrømmer nytt anlegg for urananriking

De nye opplysningene vil kunne sette fart i spekulasjonene om et mulig militært angrep på Iran. Men USAs forsvarsminister Robert Gates mener en militæraksjon ikke ville gjøre annet enn å forsinke Irans atomprogram med ett til tre år.

- I virkeligheten er det ingen militær løsning som gjør noe annet enn å kjøpe mer tid, sa Gates i et intervju med CNN fredag.

Det som trengs, er diplomati for å overbevise Iran om at de må avslutte atomprogrammet, mener Gates, og understreket at USA ikke vil utelukke bruk av makt, men at det fortsatt er rom for diplomati og sanksjoner for å overbevise Iran.

Saken fortsetter under bildet!

SLÅR TILBAKE: Vesten overreagerer overfor Iran, mener landets president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Reuters/Scanpix

- Vil ha atomvåpen

Men Israel mener de nye opplysningene er et klart bevis på at iranerne holder på å lage atomvåpen og krever at Vesten kommer med et klart og entydig svar til Iran.

Avsløringene «fjerner all tvil om at dette landet har planer om å utstyre seg selv med kjernefysiske våpen», sa Israels utenriksminister Avigdor Lieberman lørdag.

Ifølge Iran skal det nye anlegget anrike uran opptil 5 prosent, langt fra de 90 prosent som er nødvendig for å framstille uran til våpenbruk.

- Vesten overreagerer

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener USA, Storbritannia og Frankrike overreagerer overfor landet.

- Det er trist at de tre uttaler seg på feil grunnlag. Vi har opptrådt helt i tråd med regelverket til IAEA, sier han og legger til at Iran ikke har noen innvendinger mot at FNs atombyrå inspiserer det nye anlegget.

Iran har ikke brutt FN-reglene som krever at IAEA skal informeres seks måneder før nye anlegg blir satt i drift, mener Ahmadinejad, som sier det nye anlegget ikke vil komme i drift før om 18 måneder.

Men en av rådgiverne til Irans åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, sier byggingen av anlegget er i sluttfasen og at det snart kan åpne.

FN bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte stor bekymring over det ukjente anlegget da han fredag møtte Ahmadinejad.

Ban understreket at Iran må respektere alle relevante resolusjoner i FNs sikkerhetsråd og samarbeide med IAEA for å oppklare alle bekymringer om atomprogrammet.

Også Russlands president Dmitrij Medvedev uttrykker bekymring, mens Kina sier landet hadde merket seg nyheten og oppfordret Iran til å samarbeide med FNs atombyrå.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder