ANGREP: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan fortsetter sine krasse angrep på Israel. Foto: AFP

Spenningen øker mellom Israel og Tyrkia

Netanyahu raser mot «falske og skandaløse anklager»

(VG Nett) Ordkrigen mellom Israel og Tyrkia fortsetter etter at den tyrkiske statsministeren uttalte seg om Israels konflikt med palestinerne.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I et intervju med CNN i helgen anslo Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan at om lag 200 israelere er drept i konflikten med palestinerne, mens tallet på palestinsk side er flere hundre tusen, melder NTB.

Erdogan anklaget også Israel for å bruke holocaust for å underbygge tanken om at israelerne «alltid er ofrene».

LES OGSÅ: Tyrkia forberedt på krig med Israel

Mandag svarte Israels statsminister Benjamin Netanyahu med å si at det hele er falske anklager.

- Dette er skandaløse anklager mot Israel som ikke har noen rot i virkeligheten, sa Netanyahu i et intervju med avisa Jerusalem Post mandag.

På bristepunktet

Forholdet mellom Israel og Tyrkia har vært på bristepunktet etter at åtte tyrkere ble drept da den israelske marinen bordet skipet «Mavi Marmara» som i mai i fjor forsøkte å bryte den israelske sjøblokaden av Gazastripen.

LES OGSÅ: Obama ber Tyrkia bedre forholdet til Israel

Tyrkia krever en formell unnskyldning fra Israel, noe israelerne har avslått.

Konflikten tilspisset seg ytterligere tidligere denne måneden da den tyrkiske statsministeren varslet at han vil sende tyrkiske marinefartøy for å eksortere nye skip som forsøker å seile til Gaza.

VG Nett kjenner til at Erdogans trusler har skapt stor bekymring både i det israelske Utenriksdepartementet og i Forsvaret.

Mandag offentliggjorde tyrkiske medier i tillegg en liste over 174 soldater og andre tjenestemenn ssom skal ha vært involvert i operasjonen mot Gaza-konvoien. Listen skal være overlevert til tyrkiske påtalemyndigheter som vurderer å tiltale soldatene for drap på de tyrkiske Gaza-aktivistene.

Talsmenn for det israelske forsvaret hevder imidlertid listen inneholder store feil, og at mange av personene på listen ikke hadde noe med operasjonen å gjøre, skriver Ynet.

- Bortskjemt barn

Mandagens krasse angrep på Israel er det foreløpig siste i en lang rekke utspill fra den tyrkiske statsministeren de siste ukene. Tidligere har han blant annet karakterisert Israel som et «bortskjemt barn», og han har truet med at Israel «må betale prisen for sine forbrytelser».

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner på Israels trussel om PKK-støtte

Eksperter tror Erdogan nå forsøker å utnytte den ustabile situasjonen i Midtøsten til å etablere Tyrkia som en regional stormakt.

- Det vil bli rivalisering om den regionale rollen, helt klart. Egypt er ikke i stand til å spille en slik rolle nå, så det forsøker Erdogan å utnytte, sier Adel Soliman, som leder Senter for Internasjonale studier av fremtiden og strategiske studier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder