Israel mener bording av aktivistskip var lovlig

Den israelske kommisjonen som har gransket bordingen av den tyrkiske hjelpekonvoien i mai i fjor, mener hæren og myndighetene opptrådte i tråd med folkeretten.

Artikkelen er over ni år gammel

Ifølge Turkel-kommisjonen kan passasjerene som var om bord i det tyrkiske skipet Mavi Marmara, skylde seg selv for at militæraksjonen endte i blodig vold.

- Gjennom tydelig å motsette seg pågripelse gjorde Mavi Marmara seg til et militært mål, heter det i den 245 sider lange rapporten.

Soldatene grep til skytevåpen mot passasjerer som truet dem på livet, og motstanden fra aktivistene om bord i Mavi Marmara beskrives av kommisjonen som «planlagt og ekstremt voldelig».

LES OGSÅ: FN: Israel brøt internasjonal lov i Gaza-raid

- Lovlig blokade

Bordingen var i tråd med folkeretten, mener kommisjonen, som dermed går imot konklusjonen fra FNs menneskerettighetsråd, som i september i fjor la fram sin gransking av militæraksjonen.

FN-panelet konkluderte da med at bordingen var ulovlig og brøt med menneskerettighetene og folkeretten.

Ifølge Israels egen kommisjon er blokaden av Gaza ikke i strid med internasjonal rett, og om den så hadde vært, «ville det likevel være ulovlig for enkeltindivider eller grupper å ta loven i egne hender for å bryte blokaden».

LES OGSÅ: - Forberedte seg ikke godt nok på Gaza-bording

Tyrkia er forferdet

Tyrkiske myndigheter sier søndag at de er «sjokkert og forferdet» over konklusjonen fra den israelske granskingen.

En tyrkisk gransking har i likhet med FN kommet fram til at bordingen av den tyrkiskledede hjelpekonvoien var i strid med folkeretten. Tyrkia har siden aksjonen 31. mai i fjor krevd at Israel ber om unnskyldning. Dette har Israel så langt nektet.

- Planlagt provokasjon

Både den israelske statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og forsvarssjef Gabi Ashkenazi har vitnet overfor kommisjonen. Men ingen av soldatene som faktisk deltok på bordingen har fått lov til å avgi sitt vitnemål.

Barak har tidligere kalt hjelpekonvoien en planlagt provokasjon. Han har også sagt at det ble diskutert flere handlingsalternativer.

- Vi beklager tap av liv, men flere mennesker ville ha mistet livet om vi hadde oppført oss annerledes, sa forsvarsministeren til kommisjonen.

Videoopptak

Den israelske kommisjonen har undersøkt videoopptak fra passasjerer om bord på Mavi Marmara og opptak fra kamera montert på hjelmene til soldatene som deltok i aksjonen.
I tillegg er vitnesbyrd og avhør av de pågrepne aktivistene gransket.

I 127 av 133 tilfeller av voldsbruk som er gransket, mener kommisjonen at dette var legitime svar på angrep fra passasjerer. I seks av tilfellene, hvorav tre innebar bruk av skytevåpen, har ikke kommisjonen kommet fram til noen konklusjon.

Konklusjonene i rapporten er ikke overraskende for israelske medier, som tidligere har meldt at militæret sannsynligvis ville bli renvasket for all urett og at kommisjonen ville støtte blokaden.

Ny FN-gransking

Turkel-kommisjonen ble satt sammen etter at israelske myndigheter avviste den massive kritikken fra det internasjonale samfunnet i etterkant av aksjonen.

Kommisjonen skal overlevere sine funn til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som har igangsatt en egen gransking av hendelsen. Denne er ennå ikke ferdigstilt.

Totalt seks skip var med i den såkalte Frihetsflåten som i slutten av mai tok sikte på å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Skipene var lastet med medisinsk utstyr, mat og rundt 700 propalestinske aktivister

Les også

 1. Heltemottakelse for Gaza-skip i Tyrkia

  Den tyrkiske Gaza-båten Mavi Marmara som ble raidet av Israel i mai, ble møtt av tusener da den søndag kom tilbake til…
 2. Kraftig reduksjon i antall angrep mot Israel: Israel: - Gaza-krigen var vellykket

  (VG Nett) Antall rakettangrep fra Gaza mot Israel er redusert med rundt 90 prosent etter krigen i 2009.
 3. Tyrkia krever fortsatt beklagelse fra Israel

  Tyrkia vil ikke begynne å reparere forholdet til Israel dersom israelerne ikke ber om unnskyldning for angrepet…
 4. Soldat dømt for tyveri fra Gaza-konvoien

  (VG Nett) En israelsk soldat er dømt til fem måneders fengsel for å ha stjålet elektronisk utstyr som ble beslaglagt fra…
 5. Båt med jødiske aktivister på vei til Gaza

  En båt med jødiske aktivister fra Israel, Europa og USA, satte søndag ut fra Kypros for å bryte blokaden av Gazastripen.
 6. FN: Israel brøt internasjonal lov i Gaza-raid

  Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai, fastslår FNs…

Flere artikler

 1. FN-rapport gir begge parter skyld etter Gaza-aksjon

 2. Tyrkia utviser Israel-ambassadør

 3. Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

 4. Norge ser ikke behov for ny Gaza-konvoi

 5. Ban håper på bedret forhold mellom Israel og Tyrkia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder