STØTTE: President Mahmoud Abbas søker FNs anerkjennelse for palestinernes statsbyggingsprosjekt. Palestinere viste sin støtte til forslaget under en markering i Ramallah på Vestbredden søndag. Foto: Reuters/NTB scanpix

Palestina-resolusjon splitter Europa

Ikke alle gjør som Norge og støtter palestinernes nye FN-framstøt. EU-landene er splittet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Frankrike, Spania og Danmark vil alle stemme ja til å gi palestinerne status som stat uten medlemskap i FN. Britene er usikre, og Tyskland sier nei.

Storbritannia stiller visse krav for å stemme for å oppgradere palestinernes status i FN til observatørstat når saken skal behandles i FNs hovedforsamling i New York torsdag. Hvis kravene ikke blir innfridd, kan britene komme til å stemme blankt.

- Fram til selve avstemningen stiller vi oss åpne for å stemme ja til resolusjonen dersom palestinerne gir forsikringer, sier britenes utenriksminister Willian Hague.

- Dersom vi ikke får slike forsikringer, kommer vi til å avstå fra å stemme, sier han.

Norge fornøyd

Norge er imidlertid godt fornøyd med resolusjonsteksten og vil stemme ja.

- Den står ved alle tidligere forpliktelser, bruker et akseptert språk og står på forhandlingslinjen og på at en fremtidig palestinsk stat må leve side om side i fred med Israel, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Han trekker spesielt fram at forslaget ikke legger noen føringer på hvordan en forhandlingsløsning skal se ut, og at teksten er fri for tendensiøse formuleringer om Israel.

Blant opposisjonspartiene på Stortinget er meningene delte. KrF mener at tiden ikke er inne til å gi palestinerne status som stat i FN, mens Venstre er positive. Høyre uttrykker «skeptisk aksept».

Saken fortsetter under bildet.

President Mahmoud Abbas får støtte fra Norge og omkring 150 andre land når han torsdag går til FNs hovedforsamling med et krav om oppgradert status for Palestina i FN. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Ingen innrømmelser

Storbritannia ønsker forsikringer om at palestinerne vil vende tilbake til forhandlingsbordet med Israel. Britene vil også ha løfte om at palestinerne ikke vil utnytte sin nye status til å straffeforfølge israelere gjennom Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

En talskvinne for palestinerne, Hanan Ashrawi, avviser at slike forsikringer er eller vil bli gitt fra palestinsk side, skriver nyhetsbyrået AFP.

Også Sveits og Østerrike har gjort det klart at de kommer til å stemme ja. Tyskland kommer derimot til å stemme nei, slik landet også gjorde da palestinerne i 2011 ble opptatt som medlem av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO).

- Vi ønsker så mye enighet som mulig med våre europeiske partnere. Men det er helt sikkert at Tyskland ikke vil stemme for en slik resolusjon, sier regjeringstalsmannen Steffen Seibert ifølge Reuters.

Svensk nei

Sverige var også blant dem som sa nei under fjorårets avstemning og er denne gangen i tvil om hva landet skal stemme, skriver TT. Finske myndigheter vil på sin side stemme ja om ikke det nås noen felles europeisk eller nordisk linje, ifølge FNB.

EUs offisielle syn på saken er fortsatt ikke kjent, men en høytstående diplomat i Brussel tror at mellom 11 og 16 EU-land vil stemme for den palestinske resolusjonen, mens de øvrige vil avstå eller stemme imot.

Det er ventet at palestinernes anmodning vil få støtte av minst 150 av de 193 medlemslandene i FNs hovedforsamling.

- Vil skape bevegelse

Med sitt framstøt i FN forsøker palestinerne å komme ut av en fastlåst situasjon, mener professor Hilde Henriksen Waage.

- Hvis man ser dette på palestinernes premisser og med deres begrensede handlingsrom, er det å gå til FN et bitte lite skritt i et forsøk på å bryte ut av den helt fastlåste okkupasjonen og situasjonen de befinner seg i, sier hun til NTB.

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, har på forhånd kommet med klare advarsler om hva et palestinsk FN-fremstøt ville innebære. Han beskriver FN-prosessen som «en provokasjon mot Israel».

- Palestinerne vil ikke dra noen fordeler av dette. Det eneste de vil oppnå, er å kunne trekke israelske ledere for retten i Haag, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder