TWITRET: Barack Obama twitret etter at Representantenes hus godkjente den omstridte helsereformen i natt. Foto: AFP

Barack Obama twitret etter historisk helseseier

(VG Nett) Da Representantenes hus godkjente den omstridte helsereformen i natt, feiret president Barack Obama seieren med en Twitter-melding.

Daniel Pinheiro Harbo
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

«Dette er historisk», skrev Obama på Twitter i natt. Den amerikanske presidenten var glad over at 220 representanter stemte for lovforslaget om en ny helsereform, mens 215 stemte mot.

Dermed er den største overhalingen av USAs helsevesen på et halvt århundre ett viktig skritt nærmere å bli virkelighet.

- Tusen takk til Representantenes hus som har lagt ned masse arbeid i denne saken. Nå er vi bare to skritt unna å oppnå en ny helsereform, sa Barack Obama, ifølge The New York Times.

Les også:- Helsereform vil koste 1200 dollar

Oppnådd tverrpolitisk støtte

De demokratiske representantene klappet og jublet da forslaget hadde fått de nødvendige stemmene. Én republikaner brøt med sitt parti og stemte «ja», noe som betyr at president Barack Obama formelt sett kan hevde å ha oppnådd en form for tverrpolitisk støtte.

Men ikke alle republikanere var tilfreds med at Representantenes hus godkjente helsereformen.

- Vi må nå gjennomføre en statlig overtakelse av helsevesenet raskere enn du kan si «dette blir jeg kvalm av», sa Candice Miller, ifølge BBC.

- Innen utgangen av året

Det gjenstår imidlertid flere hindringer før Obama kan sette sin signatur på lovforslaget. Blant annet må det godkjennes i Senatet, hvor det etter alt å dømme vil bli vanskeligere for Demokratene å sikre det nødvendige flertallet.

- Jeg er trygg på at vi får flertallet. Jeg ser frem til en ny, omfattende helsereform innen utgangen av året, sier Obama.

Se hele Obamas helseplan her!

Sentralt Obama-mål

En omfattende reform for å skaffe alle amerikanere helseforsikring har vært ett av president Barack Obamas sentrale mål siden han ble valgt for ett år siden.

Den foreslåtte helsereformen innebærer at 36 millioner amerikanere som i dag ikke har helseforsikring, vil bli forsikret.

I tillegg vil forsikringsselskaper ikke lenger kunne nekte folk dekning fordi de har dårlig helse i utgangspunktet, skriver NTB.

Diskutér helsereformen her!

(Saken fortsetter under bildet)

MISFORNØYDE: Mange amerikanere har protestert mot den nye helsereformen til Obama. De største skeptikerne har sammenlignet ham med Hitler. Foto: AP

Omstridt helsereform

Forslaget til helsereform har blitt møtt med motstand av mange. Forsikringslobbyen har jobbet hardt for å stoppe reformen.

- Dette kommer til å koste oss armer og ben. Kostnadene ved dette er astronomiske, har den republikanske senatoren Orrin Hatch fra Utah uttalt til Fox News.

Les også:Helsereform ville hedre Kennedys minne

Helsereformen har også utløst store protestmarkeringer i USA. De største skeptikerne sammenligner Obama med Hitler og anklager presidenten for å ha en skjult sosialistisk agenda.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder