Yasir Arafat er død

JERUSALEM (VG Nett) Tidlig torsdag morgen mistet palestinerne sin leder gjennom 40 år.

  • Geir Terje Ruud

Yasir Arafat døde klokken 03.30 på Percy militærsykehus i Clamart utenfor Paris. Arafat ble 75 år gammel. Han etterlater seg kona Suha (41) og datteren Zahwa (9), i tillegg til flere barn han skal ha adoptert.

Yasir Arafat ble alvorlig syk og besvimte under et måltid i Ramallah 27. oktober. To dager senere ble han fløyet til Paris for behandling, men helsen ble stadig dårligere. Torsdag for en uke siden falt Arafat i koma og skal etter det ikke ha vært bevisst.

Det er duket for en av det palestinske folkets største utfordringer, når mannen som nærmest gjenskapte den palestinske identitet, er borte.

Yasir Arafat startet motstandskamp i ung alder, men først i de senere årene ble han en politisk viktig figur også utenfor sitt eget folk. I 1994 fikk han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Peres for deres modige forsøk på å skape fred gjennom Oslo-avtalen. Nå er avtalen så godt som død. Yitzhak Rabin ble skutt ned og drept av en jødisk ekstremist. Arafat er død og Shimon Peres er på slutten av sin politiske karriere. Deres etterfølgere får store utfordringer for å finne nye veier til fred i Midtøsten, men Arafats død kan bety at USA kommer tilbake på banen for å finne fredelige løsninger mellom israelere og palestinere i en a verdens mest betente områder.

I en uke har nå en hel verden fulgt Arafat på dødsleiet, uten mye informasjon om hvordan situasjonen har vært. Arafats kone Suha har styrt informasjonen fra sykehuset og praktsk talt lagt lokk på den.

Det er spekulert i at hun harv startet en maktkamp, enten fordi hun ønsker makt eller økonomisk trygghet. Nå er det uansett duket for en spennende tid for det palestinske folk, der lederskapet settes på store prøver.

Ytterliggående grupper som Hamas og Jihad har lovet å være rolige i overgangsperioden.

Parlamentspresident Fattuh skal være fungerende president inntil det kan holdes valg om 60 dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder