TAR KONTROLL: Lederen av Fatah al-Sham, tidligere al-Nusra-fronten, Abu Mohammed al-Golani (i midten), på et bilde publisert av opprørsgruppen selv. Foto: AP

USA advarer mot al-Qaida-dominans i nordlige Syria

Mens terrororganisasjonen IS blir slått hardt tilbake i Irak og Syria, er tidligere al-Qaida-tilknyttede jihadister på offensiven i nordlige Syria.

 • Kristian Aaser
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

«Fremtiden til nordlige Syria er i fare.»

Det skriver Syria-ansvarlig i det amerikanske utenriksdepartementet, Michael Ratney, i et brev publisert på departementets nettsider, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I brevet advarer han på det sterkeste mot at opprørsgruppen Fatah al-Sham, som tidligere var den al-Qaida-tilknyttede al-Nusra-fronten, tar helt over Idlib-provinsen. Opprørsgruppen tok avstand fra terrororganisasjonen og byttet navn til Fatah al-Sham i 2016.

VG ved grensen: Syria-opprørernes siste provins: «En katastrofe satt på vent»

Har fått overtaket

Det er for øyeblikket ikke kjent i hvilken grad opprørsgruppen i dag er tilknyttet al-Qaida.

De tre viktigste opprørsgruppene i Idlib er nevnte Fatah al-Sham, den mer moderate, men også islamistiske Ahrar al-Sham og vestligstøttede Den frie syriske hæren.

– Det viktigste som har skjedd nå, er at Fatah al-Sham, som tidligere var al-Qaida-tilknyttet, har drevet Ahrar al-Sham ut av byen Idlib. Akkurat nå har de overtaket i provinsen, sier professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen til VG.

Idlib er den siste provinsen i Syria som er dominert av opprørsgrupper og har blitt utsatt for heftige bombeangrep fra Syria og Russland over lang tid.

Les også: Gassoffer om USAs angrep: – Gud straffer Assad

PROFESSOR: Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen. Foto: Uib

– Hold dere unna

«Alle vet at al-Golani og gjengen hans er de som bærer ansvaret for de forferdelige konsekvensene for Idlib», skriver Ratney videre i brevet, med henvisning til Abu Mohammad al-Golani, som er regnet som lederen av Fatah al-Sham.

Han oppfordrer andre opprørsgrupper til å holde seg unna jihadistene «før det er for sent».

«Hvis al-Nusra-fronten får hegemoni i Idlib-provinsen, vil det være vanskelig for USA å ikke overtale de internasjonale partene til å gjøre nødvendige tiltak», skriver Ratney videre.

Det var i 2015 at islamistiske opprørere overkjørte syriske regjeringsstyrker i Idlib. På det tidspunktet slet Assad-regimet hardt, men Russland snudde høsten 2015 maktbalansen da de for alvor kastet seg inn i borgerkrigen på Assads side.

Spesial: Bli med VG inn i Mosul under det siste slaget om byen

Splittelse mellom viktige grupper

Vikør viser til at Den frie syriske hæren alltid har vært svakest blant de tre største opprørsgruppene, og at Ahrar al-Sham og Fatah al-Sham har samarbeidet tidligere.

– Internasjonalt press fra blant andre USA har ført til en splittelse mellom de to opprørsgruppene og de kriger nå mot hverandre, sier Vikør.

Fikk du med deg? Dette er flyvebladene som slippes over IS-byen Raqqa

USA har aldri helt visst hvordan de skal forholde seg til Idlib-provinsen, ifølge professoren.

– De hadde et stort problem da Fatah al-Sham og Ahrar al-Sham samarbeidet. De ville bombe førstenevnte, men ikke sistnevnte. De slapp noen bomber og traff feil gruppe, sier Vikør.

Les også: Slik ser «seieren» mot IS ut: Mosul før og etter bykrigen

Frykter bombeangrep

BREVET: Brevet fra Michael Ratney er skrevet på arabisk. Foto:

Over to millioner mennesker bor i Idlib-provinsen. I byen Idlib frykter deler av befolkningen nå at bombeangrepene vil bli hyppigere som følge av at al-Qaida-tilknyttede opprørere strammer grepet om provinsen.

Via VGs tolk i den tyrkiske grensebyen Hatay, skriver den tidligere Ahrar al-Sham-kommandanten Hisham Boudaqa følgende fra Idlib:
– Vi får meldinger om at Fatah al-Sham har trukket seg tilbake fra to leirer i landsbyen Atma og en base i landsbyen Aqrabat. Samtidig er det dannet et røykteppe over byen Idlib, så man frykter et angrep, sier Boudaqa.

Reuters melder at folk i Idlib protesterer mot Fatah al-Shams maktovertagelse og ber om at opprørsgruppen forlater byen.

VG får opplyst fra syriske menneskerettighetsarbeidere i Tyrkia at det meldes om at jihadistgruppen har evakuert noen baser nær landsbyen Atmeh, nær den tyrkiske grensen, i frykt for at det skal komme et bombeangrep mot dem.

Ahrar al-Sham har de siste ukene mer eller mindre kapitulert i kamper mot mot de mer ekstreme islamistene i Fatah al-Sham i hele Idlib-regionen.

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Krigen mot terror
 3. Syria

Flere artikler

 1. USA advarer mot al-Qaida-dominans i nordlige Syria

 2. Kurderne fordrives – islamistkrigere overtar

 3. Trump advarer mot å angripe Idlib: – Hundretusener kan bli drept

 4. Øyeblikk av glede i Syrias Idlib: Føler seg trygge – for nå

 5. «Det siste slaget»: Slik ble beseirede opprørere i Syria igjen klare til krig

Fra andre aviser

 1. Dødstallet stiger etter eksplosjon i ammunisjonslager

  Aftenposten
 2. Medier: Russland og Tyrkia mekler fram våpenhvile i Idlib

  Aftenposten
 3. Presidentens dristige plan har sendt én million sivile på flukt. Situasjonen i Syria omtales nå som verre enn på lenge.

  Aftenposten
 4. Skyting på grensa mellom Syria og Tyrkia

  Aftenposten
 5. SOHR: Nesten 100 drept i kamper i Syria

  Aftenposten
 6. Opprørsoffensiv i Syria: 21 regjeringssoldater drept i kamper, ifølge SOHR.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder