Trump fordømmer nynazistene

President Trump sier at all rasisme er ondsinnet og kaller Ku Klux Klan, nynazister og andre tilhengere av hvit overmakt for «motbydelige».

  • David Bach
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USAs president Donald Trump sa endelig ordene mange hadde ventet på da han ga en kort uttalelse for pressen i Det hvite hus mandag kveld, norsk tid.

– Som jeg sa på lørdag, fordømmer vi på sterkest mulig måte denne grove utvisningen av hat, fordommer og vold. Det har ingen plass i USA. Og som jeg har sagt mange ganger før: Uansett hudfarge lever vi under samme lover, og vi salutterer det samme store flagget, og vi er alle skapt av den samme allmektige Gud, sier Trump.

Presidenten henviste til bilangrepet i Charlottesville i Virginia, hvor en 20 år gammel mann kjørte en bil inn i en folkemengde som protesterte mot en «ytre høyre»-demonstrasjon. En kvinne ble drept og flere andre skadet.

– Kriminelle og bøller

Trump er formelt sett fortsatt på ferie, men han tok seg mandag en arbeidsdag i Det hvite hus, blant annet for å holde en direktesendt tale hvor han tok avstand fra Ku Klux Klan (KKK) og nynazister. Årsaken forklares av CNNs kommentator Chris Cillizza med at Trump ikke trakk frem disse gruppene da han først uttalte seg lørdag.

– Rasisme er ondskap, og de som utøver vold i dens navn er kriminelle og bøller, inludert KKK, nynazister og hvite raseekstremister, fortsetter presidenten.

Trump er blitt kritisert fra nær sagt alle hold for at han ikke spesifikt har tatt avstand fra hvite raseekstremister og nazisympatisører i Virginia.

Oppfordrer til kjærlighet

Da Trump uttalte seg om sammenstøtet på lørdag, holdt han seg til å si at han fordømte hatet, fordommene og volden «på mange sider». Mandag var det en noe annen tone fra presidenten.

– Vi må elske hverandre, vise hengivenhet og ømhet og samle oss i fordømmelsen av hat, fanatisme og vold. Vi må gjenoppdage den kjærlighet og lojalitet som binder oss sammen som amerikanere, sier Trump.

En kvinne ble drept da en bilfører kjørte rett inn i en gruppe mennesker som protesterte mot en opptog av hvite raseekstremister. Marsjen var et uttrykk for ekstremistenes misnøye med en plan om å fjerne en statue av sørstatsgeneral Robert E. Lee fra en park i Charlottesville.

Den 20 år gamle James Alex Fields jr. er pågrepet og siktet for bilangrepet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder