LOVFORSLAG: Forslaget er fremmet av republikaneren John Warner (t.v.) og den uavhengige demokraten Joseph I. Lieberman. Foto: EPA

Klimalov passerte miljøkomiteen i Senatet

(VG Nett) I går stemte miljøkomiteen i det amerikanske Senatet over et forslag til klimalov. Forslaget fikk flertall, og dermed kan USA få sin første lov av denne typen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Miljøkomiteen i SenatetUnited Nations Framework Convention on Climate Change

Lovforslaget innebærer at USA skal redusere utslippene av CO2 gasser fra kraftverk, fabrikker og transport med 70 prosent innen 2050.

At miljøkomiteen stemte for, blir sett på som nok et slag mot president George W. Bush mangel på klimapolitikk. Den siste tiden har stadig flere amerikanere blitt opptatt av dette temaet.

- Denne utviklingen er veldig velkommen. Det viser at Bush og hans regjering stadig blir mer isolert i forhold til amerikansk politikk på dette området, sier Alden Meyer, i foreningen Bekymrede Vitenskapsmenn til nyhetsbyrået AP.

Han før støtte av David Waskow i den internasjonale hjelpeorganisasjonen Oxfam. Waskow mener dette er et positivt signal til utviklingslandene og alle andre på klimakonferansen på Bali som savner et mer aktivt USA i kampen mot global oppvarming og klimaendringer.

- Regjeringen er ikke der helt ennå, men det blir stadig mer klart at landet USA er det, sier han.

MILJØORGANISASJONENE SKRIVER IKLIMABLOGGEN.

Ennå lang vei å gå

Selv om miljøkomiteen i går gikk inn for forslaget, er det en lang vei å gå før det faktisk blir en lov ut av det. Først skal hele Senatet stemme over det, og der kreves det et flertall på minst 60 av de 100 senatorene. Etter det må også Representantenes Hus godkjenne et identisk lovforslag, før det kan bli overlevert til Det hvite hus og presidenten.

FORSKER: Guri Bang i Senter for klimaforskning, Cicero følger den amerikanske klimadebatten tett. Foto: Agnar Kaarbø, Aftenposten

I går fortalte Guri Bang, som er forsker ved Cicero, Senter for klimaforskning i Norge, til VG Nett at prosessen trolig vil ta så lang tid at lovforslaget neppe havner på presidentens pult før etter valget neste høst. Dermed er det helt åpent om en sittende president vil godkjenne det, eller legge ned veto.

Blir det en demokratisk president er sjanse trolig gode for at det vil bli godkjent, og omvendt med en republikansk president.

LESERNE DISKUTERER KLIMAHER.

- Veldig viktig

Guri Bang mener uansett at prosessen som nå er i gang er viktig.

- Det viser at klimapolitikk på en helt annen måte er satt på dagsorden. Det reflekterer at det har skjedd en endring i den amerikanske opinionen. Folk flest blitt mer opptatt av dette, men det er også deler av næringslivet blitt, sa Bang i går.

Hun tror også at dersom et slikt lovforslag blir endelig vedtatt, så vil det merkes tydelig på den internasjonale klimaarenaen.

- Jeg tror det har veldig mye å si faktisk, for da har de inntatt en ny posisjon som sier at de åpner for pliktige kutt. Det har de aldri gjort før. Det vil også gjøre det lettere å delta i en internasjonal avtale, mener Bang.

USA er blant de nasjonene i verden som står for klart mest av verdens klimagassutslipp. Landet er også det eneste I-landet som ikke har ratifisert Kyotoavtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder