FEIRER: Sjiamuslimer i Bagdad-forstaden, Sadr, feirer at eks-diktator Saddam Hussein ble henrettet lørdag morgen. Foto: AFP

Sjia-muslimer feirer i Bagdad

(VG Nett) Da irakere våknet opp til nyheten om at Saddam Hussein var blitt henrettet, stormet sjia-muslimer ut i gatene for feire.

  • Julie Hæhre

Artikkelen er over 13 år gammel

I flere av Bagdads forsteder løp mennesker gjennom gatene og ropte og feiret dødsfallet. I Sadr, der majoriteten av innbyggerne er sjiamuslimer, skjøt folk med våpen opp i luften og noen hadde laget en dukke med rep om halsen som skulle symbolisere den henrettede eks-diktatoren.

- Må stå sammen

Samtidig ber Iraks statsminister Nuri al-Maliki irakerne om ikke å se på henrettelsen av Saddam som et angrep på en av landets etniske grupper, men heller som et slag for enhet og demokrati.

Den tidligere diktatoren favoriserte sunnimuslimer under sitt regime.

BILDESPESIAL:

Saddams liv i bilder

Mange sunnimuslimer har vært sinte over den nye regjeringens forfølgelse av deres tidligere leder, og det hersker frykt for at henrettelsen bare vil gjøre gapet mellom de to religiøse gruppene større. .

Men i en erklæring avviser Maliki at Saddams skjebne symboliserer sunnienes skjebne.

- Det nye Irak skal ikke styres av ett parti eller sekt, sa Maliki.

Bombeangrep i Kufa

BOMBE: Minst 30 mennesker mistet livet på et fiskemarked i den sjiamuslimske byen Kufa da en bilbombe eksploderte bare timer etter at det ble kjent at Hussein var henrettet. Foto: AFP

Minst 30 mennesker er i dag drept og 45 såret av en bilbombe på et marked i Kufa i det sørlige Irak.

Byen er en av sjiamuslimenes helligste byer i Irak, og ligger rundt 16 mil sør for Bagdad. Bomben var ifølge det lokale sykehuset plassert på en minibuss, og eksploderte bare timer etter at Hussein ble henrettet.

Frykter voldsbølge

Flere statsledere har etter henrettelsen av Hussein uttalt at de frykter en voldsbølge i kjølvannet av eks-diktatorens død.

Russiske myndigheter har uttalt at dette vil bidra til en voldsbølge, mens franske myndigheter i likhet med den irakiske statsministeren understreker at det er viktigere enn noen gang at irakerne nå står sammen og ser framover.

- Dette kommer til å utløse en ny voldsspiral, sa Mikhail Margelov som er leder for utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet i den russiske nasjonalforsamlingen lørdag etter at nyheten om henrettelsen var kjent, skriver NTB.

- Frankrike oppfordrer alle irakere til å se mot framtiden og jobbe mot forsoning og nasjonalt samhold. Nå, mer enn noen gang, burde målet være gjenopprettelse av full suverenitet og stabilitet i Irak, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

For få dager siden truet det

irakiske Baath-partiet med å angripe amerikanske mål over hele verden hvis Saddam Hussein ble henrettet.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Domstol fastholder dødsdommen mot Saddam Hussein

  2. Nostalgiske irakere savner Saddam Hussein

  3. - Saddam er kanskje farligere død enn levende

  4. - Dypere motsetninger mellom sunnier og sjiaer

  5. Saddam: - Jeg ofrer meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder