SMELTER: Nedsmeltingen av isen går nå så fort at Arktis vil bli liggende i åpen sjø innen 30 år, advarer ledende klimaforskere. Hva kan vi gjøre for å redusere klimagassutslippene som er årsak til nedsmeltingen? Foto: AP

- 2007 blir varmeste år noensinne

(VG Nett) Årets vinter på den nordlige halvkule er den varmeste siden man begynte å føre statistikk. Nå mener eksperter at hele 2007 vil slå alle varmerekorder.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det er amerikanske eksperter som har sjekket temperaturen både på land og havoverflaten ved hele den nordlige halvkule. Konklusjonen fra det statseide selskapet National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA) er klinkende klar:

Helt siden man begynte å måle slike temperaturer for 125 år siden, har det aldri vært varmere i de typiske vintermånedene desember, januar og februar. Gjennomsnittstemperaturen er nå 0,72 grader over normalen.

SJEKK VÆRET DER DU ER

- Medvirkende årsaker er den lange trenden mot varmere temperaturer og en moderat El Niño i Stillehavet, sier direktør Jay Lawrimore ved NOAA til BBC.

Foto: Design: VG NETT

Det kan virke som en svært liten endring for folk flest - og kanskje en behagelig økning for folk som liker sol og varme, og er lei snø og kulde. Men ifølge FNs klimarapport vil en økning på bare 4,5 grader de neste årene få dramatiske konsekvenser for mange arters muligheter til å overleve. I tillegg vil millioner av mennesker miste drikkevannet sitt, og flere vil bli rammet av ekstremvær, slik som tørke i Sør-Europa.

PÅ JAKT ETTER SOLEN?SØK HER!

Ta klimatesten

Rapporten fra FNs klimaeksperter slo tidligere fast i år at det ikke er noen tvil om at klimaendringene er menneskeskapte.

I dag lanserer VG Nett klimatesten som viser deg hva du kan gjøre for å redde miljøet. I testen må du svare på spørsmål som hvor ofte spiser ud kjøtt, bruker du bil, og hvor stor bolig har du?

Gi ditt miljøløfte:

Ta klimatesten her

Klimagasser

NOAA konkluderer med at temperaturene øker med 0,20 grader hvert tiende år. Samtidig har de 10 varmeste årene blitt registrert siden 1995. Ekspertene spår at 2007 blir det varmeste noensinne.

I dag klokken 14 stiller Tone Granaas i Grønn Hverdag til nettmøte på VG Nett. Send inn dine spørsmål nå.

Likevel er ikke Lawrimore helt overbevist om at de økte utslippene er grunnen til det varmere været.

Les også:Varmeste vinter på 134 år

- Vi sier ikke at denne vinteren er et bevis på konsekvensene av klimagassene. Samtidig ser vi at temperaturøkningen delvis skyldes de økende utslippene, mener Lawrimore.

I dag møtes miljøvernministrene for G8-landene i Tyskland for å diskutere klimaendringene nærmere. Målet er at de skal bli enige om hvordan de skal kutte utslippene frem til 2012 slik Kyoto-avtalen krever.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder