HENRETTES: Norsk-irakiske Osman Omar Osmans bror ble funnet i Norge etter at han ble utvist fra landet. Foto: Ole Dag Kvamme
HENRETTES: Norsk-irakiske Osman Omar Osmans bror ble funnet i Norge etter at han ble utvist fra landet. Foto: Ole Dag Kvamme

Norske Osman kan henrettes i morgen

UTENRIKS

(VG Nett) Osman Omar Osman ble i fjor dømt til døden i Irak for drapet på sin kone. Nå frykter både norske myndigheter og nordmannens advokat at han kan henrettes i løpet av morgendagen.

  • Rima Iraki
Publisert: Oppdatert: 23.10.06 06:46

Det var fredag ettermiddag at Osmans advokat, Brynjar Meling, fikk den dramatiske nyheten fra fengselet i Suleimaniya.

- Osman ringte meg fra fengselet i Irak og fortalte at flere av de dødsdømte skulle henrettes etter at den muslimske fastemåneden Ramadan var avsluttet. Han utrykte da bekymring for at han kunne være blant de som sto på dødslisten, forteller Meling til VG Nett.

Ramadan avsluttes enten i kveld, eller mandag kveld.

UD jobber på spreng

Norske myndigheter har ennå ikke mottatt noen bekreftelse på at opplysningene er korrekte, men velger allikevel ikke å ta noen sjanser i Osman-saken.

- Vi har ingen tid å miste. Vi har allerede sendt ut protestbrev, og har formidlet våre protester gjennom den norske ambassaden i Jordan, sier pressetalskvinne ved Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw, til VG Nett.

- Vi prøver også å ringe guvernøren i Suleimaniya, og forsøker å snakke med de lokale kontaktene vi har i området for å forhindre at henrettelsen finner sted, legger hun til.

10. mars i fjor ble Osman Omar Osman dømt til døden for å ha bestilt drapet på sin kone Marita Strøm. Hun ble skutt og drept i bilen sin med døtrene som vitner under et opphold i Nord-Irak 4. september 2004. Osman skal ha vært også ha vært med henne i bilen da drapet fant sted.

Begrensede muligheter

Ved 22.30-tiden søndag kveld hadde UD kun mottatt respons fra guvernøren i Sulemanaiya som opplyste om at han ikke var kjent med at det Osmans henrettelse var nær.

- I morgen vil vi trolig ha fått et klarer svar fra myndighetene, sier Shaw.

Hva kan norske myndigheter gjøre i en situasjon som denne?

- Han er både norsk og irakisk statsborger, så det er jo begrensede muligheter for hva vi kan gjøre. Men vi prøver å gjøre så godt vi kan ved å protestere, sier Shaw.

Utilfreds med norske myndigheter

Meling på sin side mener at norske myndigheter for lengst burde ha intensivert sitt arbeid for å få Osman løslatt.

- Måten norske myndigheter har håndtert denne saken har ikke vært tilfredsstillende på noen måte. Vi har hatt opplevelsen av at myndighetene har levd i den troen om at det ikke er noen fare for at Osman vil bli henrettet, sier Meling.

- Vi har klar dokumentasjon, blant annet fra Amensty International, om at flere henrettelser har funnet sted i både Nord-Irak og i Bagdad siden sommeren, og myndighetene i Irak har gjort det klart at de ikke vil avstå fra å bruke dødsstraff, legger han til.

I tillegg har Meling kontaktet Amnesty i håp om at også de vil kunne legge press på saken.

Her kan du lese mer om