BLODIGSTE DAG: Under ett år etter at Israels stridsvogner forlot Beit Lahiya er de igjen tilbake i byen nord på Gazastripen, i en voldsom opptrapping av den israelske offensiven. Foto: REUTERS

BLODIGSTE DAG: Under ett år etter at Israels stridsvogner forlot Beit Lahiya er de igjen tilbake i byen nord på Gazastripen, i en voldsom opptrapping av den israelske offensiven. Foto: REUTERS

Blodigste dagen på Gaza

Under ett år etter at Israels stridsvogner forlot Beit Lahiya er de igjen tilbake i byen nord på Gazastripen, i en voldsom opptrapping av den israelske offensiven.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Minst 14 mennesker ble drept i løpet av den blodigste dagen hittil i Israels aksjon mot det palestinske området.

Væpnede palestinere fra både Hamas, Islamsk hellig krig og Al-Aqsa-martyrenes brigader brukte automatvåpen og raketter mot soldatene og stridsvognene som tok seg lenger inn i den nordlige delen av Gazastripen torsdag morgen. Israel svarte med luftangrep og bombardement fra stridsvogner. Minst sju palestinere skal ha blitt drept da en israelsk rakett rammet en gruppe væpnede palestinere som hadde samlet seg utenfor et hus i utkanten av Beit Lahiya.

Tidligere på dagen var det meldt om at fire palestinere var drept nord på Gazastripen, og TV-kanalen Al-Jazeera meldte at én israelsk soldat ble drept og to andre såret i kampene.

Dessuten ble to palestinere drept og ni såret i et luftangrep nær Khan Younis sør på Gazastripen. Ifølge øyenvitner var de drepte sivile, mens den israelske hæren hevder de var bevæpnet.

«Sikkerhetssone»

Natt til torsdag tok israelske styrker kontroll over ruinene av tre tidligere jødiske bosettinger nord på Gazastripen for å etablere en «sikkerhetssone» som Israel sier skal forhindre palestinske rakettangrep mot israelske områder. Bosettingene ble tømt i fjor, da israelerne avsluttet sin 38 år lange okkupasjon av Gaza.

Senere torsdag kjørte israelske stridsvogner inn i vestlige deler av Beit Lahiya, som ligger i nærheten av de tidligere jødiske bosettingene.

Innbyggerne søkte dekning innendørs, mens væpnede palestinere løp for å finne skjul bak busker og under trær. I hendene bar de poser og esker med ammunisjon. Over dem svirret Apache-helikoptre, som pepret gatene med skudd.

- Israel ønsker å splitte oss. Men i dag er det ikke lenger noe Hamas, Islamsk hellig krig eller Fatah, sa Mahmud Ashrami, som tilhører Al-Aqsa-martyrenes brigader.

- Sammen vil vi bekjempe dem, erklærte han.

- Kollektiv straff

Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh kaller den israelske offensiven en «kollektiv straff».

- Det Israel gjør er å avdekke sin plan om å gjenokkupere store deler av Gazastripen, å ramme infrastrukturen, ilegge en kollektiv straff mot vårt folk og sette dem i en tilstand av panikk, sa Haniyeh. Også han tror den israelske offensiven vil virke samlende.

- Israels forbrytelser vil bare styrke samholdet til det palestinske folk.

Israelske myndigheter sier Israel ikke har planer om å gjenerobre Gazastripen.

- Vårt nærvær betyr ikke at vi har til hensikt å bli værende på Gazastripen. Vi vil bare forhindre angrep mot våre byer, sier Binyamin Ben-Eliezer, israelsk minister med ansvar for infrastruktur, til Israels militærradio.

Den israelske offensiven på Gazastripen ble innledet etter at militante palestinere bortførte en israelsk soldat 25. juni.

Spenningen økte etter at den israelske byen Ashkelon tirsdag og onsdag ble truffet av to palestinske Qassam-raketter avfyrt fra Gazastripen. Byen ligger 12 kilometer fra grensen mot Gaza, og det er første gang slike raketter har nådd mål så langt inne i Israel.

FN sender inspektører til Gazastripen

FNs menneskerettsråd vil sende en delegasjon til palestinske områder for å undersøke menneskerettssituasjonen.
Vedtaket fikk flertall i rådet, med 29 stemmer for, 11 stemmer mot og fem blanke stemmer. Menneskerettsrådets vedtak krever også at Israel stanser sine omfattende militære operasjoner i palestinske områder.

EU-land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland stemte blankt, mens Finland på vegne av EU sa at situasjonen trenger å bli håndtert på en mer balansert måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder