DEMONSTRERTE: Rundt 200 000 marsjerte Paris' gater for å demonstrere mot antisemittisme og drapet på den franske Ilan Halimi. Foto: AP

Store demonstrasjoner etter drap på fransk jøde

Titusener av franskmenn demonstrerte søndag mot rasisme og antisemittisme etter at en ung jødisk mann ble torturert og drept av en gruppe voldsmenn.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Jødiske og antirasistiske grupper som arrangerte hoveddemonstrasjonen i Paris, oppga at rundt 200.000 deltok i demonstrasjonen i hovedstaden.

Demonstrantene marsjerte blant annet forbi en mobiltelefonforretning der den drepte Ilan Halimi arbeidet.

"IKKE RØR KAMERATEN MIN": Demonstrantene hadde med seg gule hender der det sto: "Ikke rør kameraten min". Foto: EPA

Politiet anslår derimot at antall deltakere i marsjen var 33.000.

Det brutale drapet på Halimi har sendt sjokkbølger gjennom Frankrike og gjort situasjonen svært spent mellom landets store jødiske og muslimske grupper. Selv om gjengen som bortførte Halimi skal bestå av personer fra en rekke miljøer, har fransk presse fokusert på de muslimske medlemmene av gjengen.

Tortur

TENNER LYS: Folk tente lys utenfor butikken der Ilan Halimi jobbet. Foto: AFP

23 år gamle Halimi ble i januar bortført av banden som senere drepte ham. Han ble holdt fanget i tre uker mens kidnapperne sendte stadig nye pengekrav til familien hans.

Den 13. februar ble Halimi funnet naken, bundet og kneblet ved en jernbanelinje i Paris. Han hadde forferdelige brannsår og skader av knivstikk, og døde på veien til sykehuset.

Gjengen hadde brukt flere unge kvinner som lokkemiddel for å få tak i Halimi, og etter tips fra en av jentene arresterte politiet raskt en gruppe mistenkte. Antallet arresterte er nå vokst til 17.

- Ingen anger

Den antatte hovedmannen bak bortføringen, 25 år gamle Youssef Fofana, er blitt pågrepet i Elfenbenskysten, og Frankrike har bedt om å få mannen utlevert.

Fofana skal ha sagt til politiet at gjengen angrep Halimi ettersom de gikk ut fra at han som jøde var rik, men han har nektet for å ha noe med drapet å gjøre eller at antisemittisme var noe motiv for bortføringen.

- Han viser ingen anger, ingen beklagelse, sier en av etterforskerne om Fofana, som ventes å bli utlevert til Frankrike innen en uke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder